Geen gratie voor homo's in Nieuw-Zeeland, aldus Justitie minister.

In Nieuw-Zeeland zullen homo's die destijds werden veroordeeld onder de voormalige strafbaarheid van homoseksualiteit niet worden vrij gesproken zoals in sommige andere landen gebeurd of nog gaat gebeuren.

Tot 1986 was homoseksualiteit strafbaar in Nieuw-Zeeland. Alle mannen die destijds onder die wet werden veroordeeld krijgen geen gratie zoals in sommige andere landen wel gebeurd. De Nieuw-Zeelandse minister van Justitie Amy Adams (foto) zegt bij haar standpunt te blijven om de veroordelingen van destijds op de mannen hun strafblad niet te verwijderen. Reden is volgens minister Adams het feit dat de wet die homoseksualiteit destijds strafbaar stelde erg moeilijk was opgesteld.

Het grootste probleem is het feit dat de elektronische gegevens rond de veroordelingen maar terug gaan tot 1980. Terwijl de strafbaarheid van homoseksualiteit liep tot 1986. Bijkomend probleem is dat er geen onderscheid werd gemaakt tussen mannen die werden veroordeeld wegens homoseksuele handelingen tussen twee volwassen personen, en mannen die werden veroordeeld wegens homoseksuele handelingen met een persoon jonger dan 16 jaar, wat nog steeds strafbaar is. Daardoor kan volgens de minister er geen sprake zijn van gratie. Toch wil ze eventueel ingaan op individuele zaken waarbij men dan moet kunnen aantonen dat men destijds is veroordeeld wegens homoseksuele handelingen tussen twee volwassen personen.

LEES OOK
AUSTRALISCHE HOMO'S KUNNEN GRATIE KRIJGEN (2015)
OOSTENRIJKS MINISTER WIL GRATIE VERLENEN AAN DUIZENDEN HOLEBI'S (2015)
500.000 BRITTEN WACHTEN NOG OP GRATIE (2015)

INFO - HOLEBI INFO GIDS
Antwoord op al je vragen rond holebi & transgender en meer
Via deze website klik bovenaan in het menu op het woordje GIDS (19 links).holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 25 January, 2016 en 2458 keer gelezen.