Opmerkelijk nieuws uit land waar homoseksualiteit strafbaar is. Update 5 Sept.Opmerkelijk nieuws vanuit het Afrikaanse Malawi. Peter Mutharika (foto), sinds mei vorig jaar de nieuwe president, laat weten dat er een referendum komt over de afschaffing van de strafbaarheid van homoseksualiteit, waarbij men tegelijkertijd ook moet laten weten voor of tegen het homohuwelijk te zijn en ook of men voor of tegen abortus is.

Momenteel is homoseksualiteit nog strafbaar met 14 jaar in Malawi. En het homohuwelijk werd onder de vorige president wettelijk verboden. De wet rond de strafbaarheid van homoseksualiteit ligt onder vuur sinds 2012. Toen werden een transgender vrouw en haar man veroordeelt tot een celstraf van 14 jaar met dwangarbeid. Omdat Malawi geen transgenders erkend werden ze bestraft als zijnde een koppel van hetzelfde geslacht. De zaak van het koppel kwam toen in het wereldnieuws en er kwam veel kritiek op het beleid van Malawi.

Huidig president Mutharika kondigde het referendum aan en zei nog "Over de zaak rond homohuwelijken, heb ik al gezegd, dat we vanuit onze Democratische Progressieve Partij van mening zijn dat het volk daarover moet beslissen." Er is nog wel geen datum vastgelegd waarop het referendum zou doorgaan. En het is ook niet bekend of de president van plan is om rekening te houden met de uitslag van een volksraadpleging. Voorstanders van de afschaffing van de strafbaarheid van homoseksualiteit en de invoering van het homohuwelijk vrezen dat een meerderheid van de bevolking tegen zal stemmen omdat abortus er bij komt. Ze zijn van mening dat de president de drie zaken gescheiden moet houden. Maar holebi en transgender activisten uit het land lieten al weten dat ze weldra beginnen met het voeren van campagnes om de bevolking te onderwijzen over seksuele geaardheid en gender identiteit.

Indien Malawi de strafbaarheid van homoseksualiteit zou afschaffen zal het daarmee het 18de Afrikaanse land zijn waar homoseksualiteit niet langer strafbaar is. Er zijn momenteel 17 Afrikaanse landen waar homoseksualiteit legaal is en dus niet strafbaar. Maar verder hebben deze landen, met uitzondering van Zuid Afrika, totaal geen enkele gelijke rechten wetten voor holebi's en transgenders. De Afrikaanse landen waar homoseksualiteit niet strafbaar is zijn: Benin - Burkina Faso - Kaapverdiƫ - Cote d'Ivoire - Centraal-Afrikaanse Republiek - Tsjaad - Djibouti - Guinee-Bissau - Equatoriaal-Guinea - Gabon - Lesotho - Mali - Mozambique (sinds juni 2015) - Niger - Democratische Republiek Congo - Zuid Afrika.
UPDATE 5 SEPTEMBER
Vandaag zegt een woordvoerder van de overheid dat de President geen referendum kan afdwingen. Er kan alleen een referendum komen indien de hele regering daar achter staat. En volgens de woordvoerder zijn er momenteel geen plannen om een referendum te houden. Het lijkt er met andere woorden op dat de politici nog een hele weg moeten afleggen, met discussies, om wel of geen referendum te organiseren over gelijke rechten voor holebi's.
LEES OOK
VICTORY - HOMOSEKSUALITEIT LEGAAL IN AFRIKAANS LAND
ZUID AFRIKAANSE STUDIE KAN BIJDRAGEN TOT MEER AANVAARDING HOLEBI'S IN AFRIKAANSE LANDEN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 04 September, 2015 en 3296 keer gelezen.Reageer op dit bericht: