Holebi & transgender monument in Polen afgebroken.De Tolerance Rainbow (foto) in Warschau, Polen, is afgelopen nacht afgebroken. Het monument dat een symbool van holebi & transgender tolerantie was stond sinds 2012 in Warschau. Het 9 meter hoge en 26 meter brede met kunstbloemen gemaakte monument kwam er tijdens het Poolse EU-voorzitterschap in 2012.

Het monument was trouwens ook een van de enige monumenten ter wereld dat meermaals werd vernield. Bijna elk jaar werd het aangevallen door rechtse homofobe en religieuze groepen waarbij het zelfs een keer bijna helemaal afbrandde. Het monument zou normaal gezien blijven staan tot eind dit jaar maar enkele politici van de stad wilden dat het nu al verdween. Het monument zou wel op een andere plaats komen maar er is nog niet beslist waar. Sommigen vrezen dat het monument nergens meer zal komen.

Tijdens de afbraak afgelopen nacht kwamen honderden mensen kijken en velen namen een bloem van het monument mee als aandenken omdat ze vrezen dat het monument nergens meer zal worden opgebouwd. De reden waarom het monument vroeger wordt afgebroken dan gepland is onder andere omdat politicus Stanislaw Pieta al een tijd kloeg over het feit dat het monument de gevoelens van sommige mensen kwetste. En Warchau priester Tadeusz Rydzyk beschreef het als een symbool van afwijkingen. Het monument zorgde al jaren lang voor een nationaal debat met vele voorstanders maar bijna evenveel tegenstanders. Het eigendomsschap van het monument is ondertussen wel overgenomen door het Centrum voor Hedendaagse Kunst.

Extra info:
De Poolse politiek is sinds enkele jaren meer holebi & transgender vriendelijk aan het worden. Dat was jarenlang totaal anders. Toen president Lech Kaczynski nog aan de macht was regeerde die samen met zijn tweelingbroer Jaroslaw (voormalig premier) met ijzeren homofobe hand. Elk jaar onder de broers hun bewind werden Gay Prides verboden, holebi's opgepakt en bijna gelijkaardig behandeld zoals men nu in Rusland omgaat met holebi's. De dood van Lech in 2010 zorgde er voor dat er een nieuwe president kwam en dat het tij begon te keren en er meer politici opkwamen voor holebi's en transgenders. In 2011 schreef Polen voor het eerst geschiedenis met de 1ste openlijke transgender politica Anna Grodzka die nog steeds werkzaam is in het Poolse parlement. In december 2014 schreef het land opnieuw geschiedenis met de eerste openlijke homo politicus Robert Biedron, die burgemeester werd in het stadje Slupsk. Verder is er nog veel werk aan de winkel zowel op het vlak van gelijke rechten wetten als op het vlak van de houding van de Poolse bevolking zelf ten opzichte van holebi's en transgenders. De holebi en trans fobie komt vooral uit extreem rechtse en katholieke hoeken.
LEES OOK
HOLEBI INFO STELDE 7 BELANGRIJKE HOLEBI & TRANSGENDER MONUMENTEN WERELDWIJD VOOR
ITALIE EN POLEN 5de EN 6de LAND DIE WET INVOEREN TEN VOORDELE VAN TRANSGENDERS

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 28 August, 2015 en 4040 keer gelezen.Reageer op dit bericht: