Uniek: holebi & trans openlijk naar buiten in land waar homoseksualiteit strafbaar is.Afgelopen weekend schreef Jamaica geschiedenis. Tijdens het jaarlijkse Emancipendance feest, kwamen voor het eerst holebi's en transgenders openlijk op straat en hielden ze een mini Pride, zonder optocht, met tal van events, en dit ondanks het feit dat homoseksualiteit nog steeds strafbaar is in het land en er nog veel holebi- en transfobie is. Er was ook een beroemde lesbienne aanwezig.

Ook uitzonderlijk was het feit dat de holebi & transgender organisaties steun kregen van de Minister van Justitie Mark Golding, die zelfs opriep tot meer respect tegenover homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het land. Er waren tal van activiteiten georganiseerd die specifiek gericht waren op de holebi & transgender gemeenschap. Zo was er onder andere een Flash mob waaraan zelfs niemand minder dan actrice Ellen Page deelnam (foto). Zelf zette ze op haar instagram pagina een foto met daarbij de tekst Jamaica Flash mob gevolgd door tal van regenbooghartjes. Verder was er nog een symposium over coming out en een grote Pride party. Er werd geen optocht gepland omdat dit veel te gevaarlijk zou zijn in een land waar homoseksualiteit strafbaar is. De organisatoren waren na afloop zeer tevreden over het event.

De Jamaicaanse minister van Justitie, Mark Golding, hield een knappe toespraak. Hij zei onder andere dat ook holebi's en transgenders het recht moeten hebben op een veilig leven, gelijke rechten en dat ondanks het feit dat het land een beetje vooruitgaat wat betreft de aanvaarding van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, er toch nog vrij veel mensen zijn die daar moeite mee hebben. Daarbij wees hij op de belangrijkheid van een collectief beter begrijpen van homoseksualiteit met het oog op meer aanvaarding en minder geweld. Het was voor het eerst dat holebi's en transgenders in het openbaar toonden wie ze zijn, samen met hetero's vierenden ze feest, met het risico op vervolging, geweld en erger. Maar gelukkig was er geen enkel incident. Begin dit jaar werden er in Jamaica nog homo tieners dood gestenigd en eerder bleek al dat vooral homo's en transgenders door hun ouders aan de deur worden gezet en daardoor gedwongen in riolen overleven waar ze vaak worden gepest of aangevallen door homofoben. Maar er is hoop, onder andere met minister Golding en ook met de minister van Onderwijs die eerder liet weten homofobie op Jamaicaanse scholen te willen aanpakken. (Zie bericht hieronder)

LEES OOK
UNIEK - MINISTER UIT JAMAICA WAAR HOMO ZIJN STRAFBAAR IS WIL HOMOFOBIE AANPAKKEN OP SCHOOL
HOMO TIENERS DOOD GESTENIGD IN JAMAICA

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 04 August, 2015 en 2256 keer gelezen.Reageer op dit bericht: