Nederlandse holebi's en transgenders nog steeds niet beschermt.

De Nederlandse holebi en transgender federatie het COC roept de overheid op om discriminatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, expliciet op te nemen in de Nederlandse grondwet. Nu wordt holebi & transgender discriminatie niet genoemd, terwijl het discriminatie artikel 1 uit de Nederlandse Grondwet wel spreekt over discriminatie op basis van godsdienst, ras en geslacht.

Er is een dringende een duidelijke maatschappelijke noodzaak voor het toevoegen van holebi's en transgenders aan de Nederlandse anti discriminatiewet. Want homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders worden veel vaker geconfronteerd met discriminatie dan gedacht, en veel holebi en transgender jongeren worden gepest op school en de werkloosheidscijfers bij transgenders ligt vier keer hoger. Expliciete vermelding biedt bijzondere rechtsbescherming, zo concludeerde een speciale regeringscommissie al in 2006. Zo is discriminatie bij de rechter soms beter bewijsbaar en dwingt het de wetgever er voor te zorgen dat holebi's en transgenders ook in de toekomst beschermd worden tegen discriminatie.

Het COC zegt dat het expliciet verbod op holebi en transgender discriminatie in de Grondwet een duidelijk signaal vormt dat het onaanvaardbaar is. Het maakt ook duidelijk dat discriminatie wegens godsdienst (wel expliciet genoemd) en seksuele geaardheid (niet expliciet genoemd) even zwaar maken. Juist deze twee gronden schuren in praktijk nog wel eens, bijvoorbeeld wanneer weigerambtenaren met een beroep op godsdienst holebi's en transgenders discrimineren. Het COC krijgt trouwens ook steun van het College voor de Rechten van de Mens en het Sociaal en Cultureel Planbureau, die de Nederlandse overheid ook adviseren over te gaan tot een Grondwettelijk verbod op het discrimineren van holebi's en transgenders. In Belgiƫ bestaat wel al zo'n verbod in de grondwet.

Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 29 July, 2015 en 2385 keer gelezen.Reageer op dit bericht: