Protest tegen toneelstuk over homo tiener.Het toneelstuk All the Shades of Blue, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over de coming out van een homo tiener, ligt onder vuur in Moskou na klachten van een anti holebi protest groep.

All the Shades of Blue , waarbij 'blue' een slang term is voor homo zijn in Rusland, ligt zwaar onder vuur. De klagers zeggen dat het stuk de 'gay propaganda' wet overtreedt. Het toneelstuk wordt momenteel opgevoerd in een van Moskou's meest gevestigde theaters, het Satirikon. In het stuk gaat het over een homo tiener die uit de kast komt tegenover zijn ouders die hem verplichten naar een revalidatiecentrum te gaan om zijn homoseksuele geaardheid te genezen. Wanneer blijkt dat dit niet werkt stuurt zijn grootmoeder hem naar een exorcist en neemt zijn vader hem mee naar een prostituee, allemaal met als doel zijn homoseksualiteit te 'genezen' en hem heteroseksueel te maken.

Mensen die het stuk willen zien moeten 21 jaar zijn. Want de 'gay propaganda' wet verbiedt 'propaganda' van niet traditionele relaties onder minderjarigen en stelt deze zelfs strafbaar sinds 2013. Dit wil zeggen dat men niet mag spreken over homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarigen en dat men zich ook niet mag outen als homo in het bijzijn van minderjarigen. Maar ondanks het feit dat er geen minderjarigen zijn toegelaten om het stuk te gaan bekijken werd theater directeur Konstantin Raikin, toch op het matje geroepen door officieren van justitie, na klachten van anti holebi groepen die stellen dat het toneelstuk de 'gay propaganda' wet overtreed en pornografie promoot.

Vladimir Zaitsev, schrijver van het toneelstuk zegt dat hij zijn inspiratie voor het verhaal haalde uit het verhaal van de 16-jarige Russische Ivan Kharchenko, die door zijn eigen vader werd gedetineerd omdat hij homo was in 2012. Hij schreef naar eigen zeggen het stuk om aan te tonen dat er veel intolerante mensen zijn in Rusland die hun kinderen naar een instelling of ziekenhuis brengen om te worden behandeld, alleen maar omdat ze homo of lesbisch zijn. Ondertussen trekt het toneelstuk overvolle zalen en krijgen de acteurs op het einde telkens een staande ovatie. Het mag verder een wonder heten dat het stuk mag worden vertoond en dat tegenstanders het niet laten stop zetten. Want in het verleden lieten anti holebi's al regelmatig film vertoningen e.a met holebi thema's stop zetten.


holebi info eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 22 June, 2015 en 1698 keer gelezen.