Belg transgender geconfronteerd met klacht in tennis wereld.Iedereen weet dat er nog veel homofobie is in de sport. Maar wat velen niet weten is dat er ook best veel transfobie is in de sportwereld. Zelfs in ons landje, dat mocht zopas een 45-jarige transgender sportster uit Hasselt ervaren.

De deelname van de Hasseltse transgender Janique (foto) - vroeger Jan - Claes, aan een damestornooi tennis, zorgde afgelopen weekend voor opschudding en protesten. Een klacht tegen haar deelname was het gevolg. Het wordt tijd dat de sport ons aanvaardt zoals we zijn, reageerde Janique. Ook transgender specialist Guy T'Sjoen (UZ Gent) vindt het ongepast om haar deelname oneerlijk te noemen: Niemand ondergaat een transitie om vals te spelen.

De dames 25 van Runkster TC mochten dit weekend bijna hun rackets opbergen nog voor ze een balletje geslagen hadden op hun interclub wedstrijd. Door een klacht besloot de Limburgse tak van Tennis Vlaanderen om Janique Claes in een hogere klasse in te delen, omdat er vroeger Jan op haar identiteitskaart stond.

Het gevolg was dat haar vorige uitslagen in een forfaitnederlaag veranderden. Intussen werd de federatie teruggefloten door een sportrechtbank, maar de discussie blijft: gelden er voor transgenders andere regels in de sport? Ik zou niet weten waarom, reageert Janique. Oké, ik ben groot. Maar andere vrouwen hebben ook een zware opslag. Trouwens: er zijn meisjes van zestien die harder slaan dan ik. Het verschil tussen mannen- en vrouwentennis is vooral de snelheid. (grinnikt) Die heb ik toch nooit gehad.

Recent werd er een petitie gestart tegen de Amerikaanse transgender Caitlyn Jenner (Bruce Jenner). Men roept op dat ze haar olympische medailles terug geeft omdat ze die won toen ze nog Bruce was, en omdat ze volgens de klagers toen al wist dat ze vrouw was. Gelukkig liet het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in een reactie weten er geen issue van te willen maken. In het verleden werden er eerder nog al transgender sporters aangeklaagd.
LEES OOK:
PETITIE OM OLYMPISCHE MEDAILLES TERUG TE EISEN VAN TRANSGENDER
BELG ONDERZOEKS RESULTATEN GEWELD TEGEN TRANSGENDERS
MAGNUM KOMT MET MOOIE RECLAME VIDEO MET DRAG QUEENS
BELG MINISTER WIL EINDE AAN MEDISCHE & FYSIEKE EISEN GESLACHTSVERANDERING TRANSGENDERS
MAAK KENNIS MET DE 7-JARIGE AVERY
ALS JE COLLEGA VAN GES LACHT VERANDERD - OVER BELG TRANSGENDERS OP HET WERK
BELGIE MOET MEER DOEN VOOR TRANSGENDERS ALDUS EUROPA
UNIEK VROUWEN TOP UNIVERSITEIT AANVAARD TRANSGENDER STUDENTEN
STEEDS MEER AANVAARDING VAN TRANSGENDERS IN DE VERENIGDE STATEN

Bron: hbvl.be

Dit bericht is gepost op 17 June, 2015 en 6450 keer gelezen.Reageer op dit bericht: