Nederlanders geschokt om homofobe uitroepen tijdens dodenherdenking holebi & trans slachtoffers.In het weekend van 4 en 5 mei was het in Nederland dodenherdenking. Waarbij men ook stil stond bij gediscrimineerde, vervolgde en vermoorde lesbiennes, homo's, bi's en transgenders in Nederland en de wereld. In Bergen op Zoom gebeurde er een homfobisch incident dat velen heeft geschokt.

De Nederlandse holebi en transgender federatie het COC meldt op zijn website geschokt te zijn omwille van de verstoorde herdenking in Bergen op Zoom. Twee langsfietsende jongens scholden de bezoekers tijdens de twee minuten stilte uit voor kankerhomo's en bedreigden zelfs een politicus met de dood. Het was een herdenking waarbij men een krans neerlegde voor de vervolgde en vermoorde holebi's en transgenders in Nederland en elders in de wereld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De jongens riepen ook nog: 'Palestina, Palestina, kankerhomos. Jullie zijn de volgende. Aanwezigen renden achter de jongens aan, maar kregen ze niet te pakken. PVV-Statenlid Maikel Boon was ook bij de herdenking. Hij ging achter de jongens aan en werd met de dood bedreigd. "Dit is zeer schokkend en respectloos. En het laat zien hoe belangrijk het is om stil te blijven staan bij discriminatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders en te blijven strijden voor acceptatie," aldus Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland) en Arnold van der heijden (COC West-Brabant & Tholen).

De politie is ondertussen een onderzoek gestart naar de identiteit van de twee jongens. Daarbij bekijkt men ook camerabeelden en is er nauw contact met de gemeente Bergen op Zoom. Het COC West-Brabant & Tholen, die ook bij de herdenking aanwezig was om een krans te leggen voor gediscrimineerde, vervolgde en vermoorde lesbiennes, homo's, bi's en transgenders in Nederland en de wereld, gaan aangifte doen van discriminatie. "Je kan hierover niet zomaar je schouders ophalen en verder gaan of er niets gebeurd is. De belangenvereniging vraagt getuigen zich te melden bij de politie met eventuele foto's en filmpjes van de homofobe jongeren. Getuigen die de daders menen te kennen, worden opgeroepen om contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Er waren aan de verschillende Nederlandse homomonumenten ook herdenkingen. Onder andere in Amsterdam. Pas in de jaren 80 werden homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wereldwijd erkend als slachtoffers van de Holocaust. Geen enkel land wilde voor die tijd erkennen dat er ook duizenden holebi en transgenders werden vermoord. Het was tot voor de jaren 80 dan ook niet toegestaan om holebi & transgender slachtoffers te herdenken bij onder andere dodenherdenkingen. Holebi info stelde in januari zeven belangrijke holebi & transgender monumenten (wereldwijd) voor. Een link naar dat artikel kan je hier onderaan vinden.Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 07 May, 2015 en 1976 keer gelezen.Reageer op dit bericht: