Europese lidstaten mogen homo en bi mannen uitsluiten als bloeddonor. + Update vanuit VlaanderenEuropese lidstaten mogen homo's en biseksuele mannen uitsluiten als bloeddonor als er aan bepaalde voorwaarde is voldaan. Dat heeft vandaag het Europese Hof van Justitie beslist. Het Hof moest zich uitspreken over de kwestie nadat een Franse homo een klacht indiende omdat hij zich gediscrimineerd voelde. Ook in ons landje mogen homo's en biseksuele mannen geen bloed geven.

Het Europese Hof stelde wel duidelijk dat aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Zo moet men aantonen dat de uitgesloten personen een groot risico hebben om ernstige infectieziekte, zoals Hiv, op te lopen, en dat efficiënte detectietechnieken of minder belastende methoden om een hoog niveau van bescherming te waarborgen, ontbreken. Als iemand in ons land naar de rechtbank zou stappen tegen het algemene verbod, dan zal het Rode Kruis dus moeten bewijzen dat er geen andere mogelijkheden zijn om HIV-besmetting te voorkomen.

En ook vandaag oordeelde men in Nederland net het omgekeerde. Het College voor de Rechten van de Mens in Nederland zegt dat het verbod voor homo en biseksuele mannen om bloed te geven discriminatie is. Uit onderzoek door de Universiteit van Maastricht en stichting Sanquin Bloedvoorziening, blijkt dat permanente uitsluiting niet langer noodzakelijk is voor de veiligheid van het bloed. Reden om het selectiebeleid aan te passen aldus het college.

UPDATE
Het Rode Kruis Vlaanderen reageert geïrriteerd op het arrest van het Europees Hof van Justitie over bloeddonatie door homo's en biseksuele mannen. Volgens woordvoerster An Luyten heeft de hele discussie niets te maken met discriminatie, maar wel met de garantie op veilig bloed.
Luyten vindt het absoluut een slecht idee dat iemand naar de rechtbank stapt om het recht om bloed te doneren af te dwingen. "Ik ben geërgerd dat het debat op juridisch vlak wordt gevoerd", zegt ze. "Het is vaak een emotioneel debat. Ik begrijp dat, maar wij zijn een medisch-wetenschappelijk instituut die wars van alle emotie kijkt hoe we omgaan met een eventueel risico. Het heeft niets met discriminatie te maken, maar met de garantie op veilig bloed." Ze wijst erop dat het Rode Kruis zelf al twee weken geleden een studie heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat een levenslang verbod op bloeddonatie voor homo- en biseksuele mannen niet langer nodig is. Een termijn van 1 jaar na seksueel contact kan volstaan, zei Philippe Vandekerckhove daarover tegen het radionieuws. Het Rode Kruis wacht op een antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en van de Hoge Gezondheidsraad, maar vandaag is het niet duidelijk wanneer dat er zal zijn. "Mocht er inderdaad een uitsluitingstermijn van 1 jaar voor homo- en biseksuele mannen komen, weet dan dat homo's met een vaste relatie ook dan uitgesloten blijven", zegt Luyten. "Je hebt zoiets als de vensterperiode van 21 dagen. Het is een wetenschappelijk gegeven dat je een besmettingsrisico met het HIV-virus tijdens die periode niet kan uitsluiten omdat het virus dan gewoon niet kan worden gedetecteerd." De beste apparatuur ter wereld kan daar volgens An Luyten niets aan veranderen. (volledige overname van deredactie.be)


Bron: standaard.be

Dit bericht is gepost op 29 April, 2015 en 4493 keer gelezen.Reageer op dit bericht: