Holebi info stelt 7 belangrijke holebi & trans herdenkings monumenten voor.
Vandaag staan we stil bij zeven belangrijke monumenten uit zes verschillende landen. Deze monumenten zijn bijzonder omdat het allemaal monumenten zijn die in het bijzonder homo en lesbische slachtoffers van de Holocaust herdenken.

Gisteren 27 januari was het exact zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de gruwelpraktijken in Auschwitz, waardoor er enkele maanden later een einde kwam aan WOII. De Holocaust eiste in totaal zes miljoen mensenlevens in Europa.

Jammer genoeg duurde het tot de jaren 80 voor er wereldwijd erkenning kwam voor de vele holebi slachtoffers van de Holocaust. Geen enkel land wilde in eerste instantie erkennen dat er ook vele homo's, lesbiennes en transgenders werden vermoord. En het was daarom ook nergens ter wereld toegestaan om holebi en trangender slachtoffers te herdenken tijdens Holocaust memorials.

Een eerste erkenning kwam er wereldwijd 1984 in Mauthausen - Oostenrijk, waarbij er in het concentratiekamp Mauthausen 1 plaquette werd aangebracht die specifiek de homo slachtoffers van de Holocaust herdacht. Een tweede volgde in 1985 in het concentratiekamp Dachau - Duitsland.

Pas in 1987 kwam er wereldwijd voor het eerst een geheel monument ter herdenking van de holebi en trangender slachtoffers van de Holocaust. En dat werd opgericht in Amsterdam, Nederland. Andere landen volgende pas vanaf de jaren 90 en later. Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste monumenten ter nagedachtenis van de vele holebi en transgender slachtoffers van de Holocaust.

Homomonument - Amsterdam - Nederland.

Opgericht in 1987.
Nederland was het allereerste land ter wereld dat holebi slachtoffers van de Holocaust erkende.
Het is gelegen op de Westermarkt, tussen de Westerkerk en de Keizersgracht in de binnenstad.
Het monument bestaat uit drie roze granieten driehoeken, die zo zijn neergelegd dat ze een grote driehoek vormen.
De tekst op het monument 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen' is een dichtregel van de homoseksuele,
joodse schrijver Jacob Israel de Haan (1881-1924).


The Frankfurter Engel (Frankfurt Angel) - Frankfurt - Duitsland.

Opgericht in 1994 zowel ter nagedachtenis van de holebi slachtoffers van de Holocaust als voor de slachtoffers onder Penal Code die in Duitsland homoseksualiteit strafbaar maakte, een wet die zelfs nog lang van kracht was na de Tweede Wereldoorlog.
Op het monument staat de tekst: Homoseksuele mannen en vrouwen werden vervolgd en vermoord in Nazi Duitsland. De misdaden werden ontkend, de dood verborgen en de overlevenden geminacht en vervolgd. We herdenken dit, met het bewustzijn dat wereldwijd mannen die houden van mannen, en vrouwen die houden van vrouwen, nog steeds vervolging riskeren.


Sydney Gay and Lesbian Holocaust Memorial - Sydney - Australié.

Opgericht in 2001. Locatie: Greenpark - Darlinghurst nabij het gay district in Sydney en nabij de Joodse Holocaust memorial.
Werd opgericht door holebi activisten zelf.
Het monument bestaat uit een grote roze driehoek ontworpen door Russell Rodrigo en Jennifer Gamble.


Pink Triangle Park - Castro District - San Francisco, California.

Opgericht in 2001.
Gelegen op de kruising van 17th Street en Market Street, direct aan Castro Street Station van Muni Metro.
Het monument bestaat uit een parkje met daarop vijftien kruisen waarbij elk kruis staat voor elke 1000 holebi's en transgenders die omkwamen tijdens de Holocaust, omgeven door een driehoek.


Town of Sitges - Sitges, Catalonié, Spanje

Opgericht in 2006 tevens als symbool tegen homofobie.
Ondanks het feit dat het monument bestaat uit een roze driehoek wordt er niet verwezen naar de Holocaust.
Er staat wel de tekst: Het herdenkt 10 jaar sinds de opstanden in 1996 in de stad, die bittere confrontaties tussen actievoerders en de politie zag.


Memorial to Homosexuals Persecuted Under Nazism - Berlijn - Duitsland.

Opgericht in 2008.
Staat naast de Joodse Holocaust herdenkingsplaats. Het monument heeft de vorm van een kubus met een spleet waardoor mensen kunnen kijken naar een video waarin men twee mannen of twee vrouwen elkaar ziet kussen.


Pink Triangle monument in Tel Aviv - Israél

Opgericht in 2014. Ter nagedachtenis van de homo en lesbische slachtoffers van de Holocaust.
Het monument bevindt zich in Meir Park. Bij de inhuldiging van het monument zei Raadslid Eran Lev: "Als een kosmopolitische stad en een internationaal centrum van de homogemeenschap, biedt Tel Avid deze gedenkplaats die universeel is in zijn essentie. Dit is meer dan een monument, ook een plaats om na te denken en tot rust te komen.


Diverse plaquettes wereldwijd
In diverse vroegere concentratiekampen van Nazi-Duitsland zijn plaquettes aangebracht die aan het lot van homoseksuelen herinneren.
Een eerste kwam in 1984 in Mauthausen - Oostenrijk.
Een tweede kwam in 1985 in Dachau - Duitsland.
Een derde kwam in 1992 in Sachsenhausen - Duitsland.
Een vierde kwam in 2005 in Italië
Een vijfde kwam in 2006 in Weimar - Duitsland.


Extra informatie
- De Roze driehoek werd destijds door Nazi Duitsland gegeven aan homoseksuelen. Net zoals Joden een gele ster kregen.
- Lesbische vrouwen kregen geen roze driehoek maar een zwarte driehoek.
- Joodse homo's kregen een roze davidsster.
- Verder waren er nog onder andere een rode driehoek voor politiek gevangenen - en een groene driehoek voor criminelen.

- Door het gebruik van de symbolen ontstond er een hiërarchie in de kampen waarbij homo's op de laagste ladder stonden. Het feit dat dit gebeurde kwam door dat er in Duitsland al vijf jaar voor het uitbreken van WOII een wet was die homoseksualiteit verbood, die wet bleef trouwens nog jarenlang na WOII van kracht.

- Anno 1935 besloot Hitler dat de wet nog niet ver genoeg ging wat betreft het strafbaar maken van homoseksualiteit, en voegde hij aan de wet ook homoseksuele fantasieën toe. Ook kussen en zelfs omhelzen waren verboden. Sommige homo's kregen als staf een castratie, anderen werden mishandeld tot de dood. In 1942 voerde Hitler de doodstraf in voor homoseksualiteit.

- Zoals eerder gezegd kregen lesbische vrouwen géén roze driehoek maar een zwarte driehoek
Een zwarte driehoek werd gegeven aan vrouwen met antisociaal gedrag, daar onder zaten feministen, lesbiennes, prostituees en vrouwen die het niet eens waren met het nazi-regime dat eiste dat alle vrouwen aan de haard stonden en voor de kinderen zorgden.

- In de jaren 70 begon de homobeweging de roze driehoek te gebruiken als homo bevrijdings symbool en pride (trots).
Maar men draaide daarbij de driehoek wel om. In Nazi Duitsland stond de driehoek met de punt naar beneden - nu werd de driehoek met de punt omhoog gezet.
- Vanaf de jaren 80 werd de roze driehoek wereldwijd populair in de holebi gemeenschap als teken van verbondenheid - trots op de geaardheid en vechten voor gelijke rechten.


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 28 January, 2015 en 4588 keer gelezen.Reageer op dit bericht: