Bekendste modeontwerper van Nederland overleden.
In Nederland is afgelopen vrijdag de openlijk homo Modeontwerper Frans Molenaar op de leeftijd van 74 jaar overleden. De couturier stierf lag sinds half december in het ziekenhuis na een val van de trap.

Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. Zijn creaties werden gedragen door tal van bekende Nederlanders waaronder zelfs prinses Margriet. Ook ontwierp hij de bruidsjurk van prinses Annette. De Amsterdamse modeontwerper begon zijn jaren 50, met stages in Parijs. In 1967 opende hij zijn eigen salon in Amsterdam waar hij voral tijdloze klassieke kledingstukken ontwierp. Daarnaast ontwierp hij ook bedrijfskleding vor onder andere de Haagse reinigingsdienst, Albert Heijn en de Nederlandse landmacht. De laatste collectie presenteerde hij nog in september van vorig jaar.

Naast het ontwerpen van kleding maakte Molenaar regelmatig uitstapjes naar andere disciplines. Zo verbond hij in 1998 zijn naam aan een speciale editie van de stadsauto Ford Ka. In 2003 ontwierp hij in samenwerking met Pearle brilmonturen, zowel gewone brillen als zonnebrillen. Vanaf 2004 ontwierp hij bovendien glaswerk. In 2003 ontving hij de oeuvreprijs Max Heymans-ring, die tweejaarlijks wordt uitgereikt. In 1995 was hij al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1995 is er de Frans Molenaar-prijs, door hemzelf uitgeroepen en bekostigd, voor aanstormend couture talent. De prijs bestaat uit 10.000.

Molenaar wordt donderdag in Amsterdam begraven. Dat gebeurt in besloten kring op begraafplaats Zorgvlied, zei Bax. Voor de uitvaart zijn volgens haar honderden mensen uitgenodigd. Na afloop van de begrafenis is er een, eveneens besloten, afscheid in het Amstel Hotel. ''Op z'n Frans', met witte wijn en bitterballen. Zoals we dat ook altijd deden tijdens zijn shows," aldus een dichte kennis.

holebi info 2015

Dit bericht is gepost op 12 January, 2015 en 4790 keer gelezen.