Uniek: rechtszaak tegen anti holebi wet in Oeganda.

Eén van de meest draconische anti holebi wetten ter wereld is voor de eerste keer voor de rechtbank gebracht door holebi & trans activisten die een einde willen aan de wet, onder andere vanwege zijn ongrondwettelijk zijn.

Vandaag boog het Grondwettelijk Hof van Oeganda met vijf rechters zich over de zaak die holebi & transgender activisten aanvechten. De aanklagers zeggen dat hun argument onder andere het feit is dat de wet ongrondwettelijk is, en dat bovendien de wet is gestemd zonder een quorum, (het wettelijk aantal minimum personen of leden nodig om een stemprocedure geldig te kunnen verklaren), en zonder het wettelijk bepaalde aantal parlementsleden die moeten stemmen over een wet. De procedure om de wet van kracht te laten gaan zijn overtreden.

Verder stellen de activisten ook dat het reguleren van het gedrag van holebi's in Oeganda, terwijl men het gedrag van hetero's niet reguleert, dit een overtreding is van artikel 21 uit de grondwet van Oeganda. Artikel 21 garandeert gelijkheid en vrijheid van discriminatie. Daarnaast zeggen ze dat sectie 13 van de anti holebi wet, die promotie van homoseksualiteit verbied, een schending is van de vrijheid van expressie, vrijheid van geweten en de vrijheid van vereniging, wat ook in de grondwet staat. De activisten vragen het Hof bovendien ook een verbod in te stellen op de media tot het publiceren van namen en foto's van mensen die holebi zijn, omdat het in strijd is met hun recht op waardigheid. De overheid van zijn kant zegt dat de anti holebi wet gerechtvaardigd is onder artikel 91 dat stelt dat het parlement de macht heeft om met wetten te komen in het belang van de maatschappij.

Extra info:
Sinds februari heeft Oeganda (bovenop de reeds bestaande wet die homoseksualiteit strafbaar stelde. Een wet ingevoerd die holebi's straft met een levenslange celstraf - men wilde in eerste instantie de doodstraf invoeren, maar onder internationale druk is dat vervangen door levenslang.
- In februari versoepelden Nederland en België hun asiel beleid betreffende holebi's & transgenders uit Oeganda.
- Ook in februari veroordeelden Obama en de VN de anti holebi wet - ook uit andere landen kwam er protest.
- In maart spraken enkele politici en profs uit Oeganda zich al uit tegen de anti holebi wet.
- Ook in maart sprak de voormalige presidente zich uit tegen de anti holebi wet.
- Nog in maart sprak het Vaticaan zich uit tegen de anti holebi wet.
- In april liet Oeganda weten een wet te willen invoeren die buitenlandse holebi's en sympathisanten treft door o.a het verbieden van ngo's die holebi vriendelijk zijn.
- 85 procent van de inwoners van Oeganda zijn christenen.

UPDATE
Uitspraak zie 1 augustus 2014


holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 30 July, 2014 en 1585 keer gelezen.Reageer op dit bericht: