Rechtszaak tegen therapieen die holebi's moet veranderen in hetero's.Holebi rechtenactivisten maken zich klaar voor de strijd tegen het aanbieden van therapieën die homoseksualiteit 'genezen'. Hoewel in China homoseksualiteit sinds 2001 is geschrapt als officiële psychische stoornis, zijn er nog steeds veel klinieken in het land die therapie aanbieden om homo's te genezen.

Daar kan misschien verandering in komen. Want binnenkort start een rechtszaak tegen een kliniek die deze therapieën aanbied. Eerdere campagnes in Europa en de Verenigde Staten tegen aanbieders van zeg maar wordt hetero therapieën bleken al succesvol, al bestaan ze nog wel steeds maar in de VS zijn er al enkele staten die de therapieën verbieden aan te bieden aan minderjarigen. Weldra start de rechtszaak van een man die zichzelf Xiao Zhen noemt. Hij ging vrijwillig naar een kliniek om bewijs te verzamelen en hoopt dat de rechter de therapieën gaat verbieden. Zelf kreeg Xiao Zhen een keer elektroshocktherapie om hem te genezen van zijn homoseksuele geaardheid. Binnenkort zal de rechtbank uit Beijing zich buigen over deze zaak tegen een kliniek in Tsjoengking, een stad in het midden van China. Als de rechter de behandeling van deze kliniek verbiedt, kan dat grote gevolgen hebben voor klinieken in de rest van het land.

Een van de vele dokters uit China die de therapieën aanbied is dokter Zhou Zhengyou, die bovendien al tal van boeken schreef over hoe men homoseksualiteit kan bestrijden. In zijn praktijk biedt hij therapie aan waarmee hij naar eigen zeggen 70% van de mensen 'geneest'. Hij zou zich beperken tot gesprekken wat erg mild is in vergelijking met veel van zijn collega's. Vaak maakt men gebruik van elektroshocktherapie waarbij men dan mannen homo porno laat bekijken en elke keer dat ze daar op reageren krijgen ze een elektrische schok of ziekmakende medicijnen toegediend. De therapieën zijn niet verplicht, maar toch nemen vele homo's er aan deel omdat ze bang zijn dat ze worden verstoten door hun familie wanneer ze uitkomen voor hun seksuele geaardheid. In China is de druk om een gezin te vormen nog erg groot. Eerder bleek dat miljoenen Chinese vrouwen zijn gehuwd met een homo, ze verenigen zich via een website waar ze over hun problemen praten. Ook zouden er erg veel schijnhuwelijken zijn tussen homo's en lesbiennes om maar tegemoet te komen aan de wens van de ouders om een traditioneel leven te leiden.

Toch is China niet overwegend homofobisch.
In grote steden neemt de tolerantie tegenover holebi's toe. In Shangai bijvoorbeeld wordt al jaren een gay pride georganiseerd en houdt men regelmatig een holebi filmfestival. China is het meest tolerante Aziatische land tegenover holebi's. Al in 2009 keurde de overheid een holebi rechtenorganisatie goed. Ook sinds 2009 heeft China een afdeling van PFLAG (Parents and Friends of Lesbians and Gays). In 2012 kwam de documentaire Mama Rainbow uit van de Chinese holebi filmmaker Fan Popo in samenwerking met PFLAG over moeders die opkomen voor hun holebi kind. Chinese holebi activisten hopen dat de uitspraak van de rechter tegen de therapieën positief is zodat tolerantie tegenover holebi's kan blijven groeien in het land, ook op het platteland en niet enkel in grote steden. De zogenaamde wordt hetero therapieën komen wereldwijd voor ook in Europa. Lees hieronder via de links ook nieuws berichten over gelijkaardige zaken.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN
CHRISTELIJKE THERAPEUTEN STOPPEN WORDT HETERO THERAPIE (2014)
STEEDS MEER GETUIGEN VAN WORDT HETERO THERAPIE (2013)
VAN ELECTRO SHOCKS TOT SEKSUEEL MISBRUIK BIJ WORDT HETERO THERAPIEEN (2013)

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 30 July, 2014 en 2712 keer gelezen.Reageer op dit bericht: