Men moet holebi asielzoekers geloven op hun woord - testen moeten stoppen.De eigen verklaring van een asielzoeker over zijn of haar seksuele geaardheid moet het uitgangspunt vormen bij de vaststelling of een asielzoeker wel zeker homo, lesbisch of biseksueel is. Medische testen en seksueel getinte vragen zijn niet toegestaan. Dat zegt advocaat-generaal Eleanor Sharpston, een belangrijk adviseur van het Europees Hof van Justitie, die zich dit najaar uitspreekt over deze kwestie.

De uitspraak van Sharpston kwam er na een vraag van de Nederlandse Raad van State naar aanleiding van de zaak van drie asielzoekers uit Afghanistan, Gambia en Oeganda wiens asielverzoek werd afgewezen omdat men niet geloofde dat ze homo waren. De advocaat-generaal is van mening dat mensen het recht hebben hun eigen seksuele geaardheid te definiƫren en dat een door de asielzoeker gestelde seksuele gerichtheid altijd het uitgangspunt moet vormen bij de beoordeling van het asielverzoek. De Nederlandse holebi en transgender federatie het COC liet weten erg blij te zijn met de uitspraak omdat ze zelf al jaren zeggen dat seksuele geaardheid niet te bewijzen is en dat ze blij zijn dat de advocaat-generaal dit erkent.

Verder liet Sharpston weten dat het gebruik van medische testen om een seksuele geaardheid te beoordelen een schending van de grondrechten van de asielzoeker zijn. Dit geldt zowel voor de omstreden phallometrie-methode die gebruikt werd in Tsjechiƫ en Slowakije, waarbij de fysieke reactie op getoonde pornografische afbeeldingen gemeten werd, als voor andere medische onderzoeken zoals anale testen. Ook vragen naar seksuele ervaringen, foto's en video's van seksuele praktijken, en beoordelingen op basis van stereotypen zijn strijdig met het EU recht, aldus de advocaat-generaal. Kortom, praktijken die erop gericht zijn de seksuele gerichtheid vast te stellen mogen geen rol spelen in de beoordeling. In plaats daarvan moet de vraag centraal staan of de asielzoeker geloofwaardig is en of zijn verhaal plausibel en coherent is. De conclusie van de advocaat-generaal is een gezaghebbend document, dat echter niet bindend is. De Grote kamer van het Europees Hof van Justitie doet naar verwachting over ongeveer drie maanden een voor de EU bindende uitspraak in deze zaak.

Bron: coc.nl 2014

Dit bericht is gepost op 24 July, 2014 en 2713 keer gelezen.Reageer op dit bericht: