Belgische wet Lesbisch meemoederschap verschenen in staatsblad + info.

Maandag 1 juli 2014 is de Belgische wet rond lesbisch meemoederschap gepubliceerd in Belgisch Staatsblad. Toch wil dat nog niet zeggen dat de wet nu al van kracht gaat. Daarvoor is het nog wachten tot 1 januari 2015., maar gelukkig is er wel een overgangsmaatregel in de wet voorzien.

In april kon je al bij holebi.info lezen dat de Belgische weet rond lesbisch meemoederschap helemaal rond was. In ruime meerderheid werd de wet in april goedkeurt door het federaal parlement. In maart werd de wet al goedgekeurd door de Senaatscommissie Justitie. De goedkeuring van het wetsvoorstel rond meemoederschap is er gekomen dankzij de inzet van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Annemie Turtelboom (Open Vld), Sonja Becq (CD&V), Els Van Hoof (CD&V) en Guy Swennen (sp.a) en kreeg uiteindelijk de steun van alle partijen behalve van het Vlaams Belang.

De wet gaat dus pas van kracht op 1 januari 2015.
Wanneer een gehuwd lesbisch koppel een kindje krijgt zullen beide moeders automatisch juridisch ouders worden van hun kind. Bij niet-gehuwde koppels kan de niet biologische moeder of meemoeder haar kind simpelweg erkennen bij de burgerlijke stand. Hiermee worden lesbische koppels gelijk aan heteroseksuele koppels.

De wet voorziet ook een overgangsmaatregel.
Deze is van toepassing voor kinderen die geboren zijn voor 1 januari 2015 en kinderen.

Kinderen die nog geen twee juridische ouders hebben en nog niet door hun meemoeder geadopteerd zijn, kunnen dan gewoon via de burgerlijke stand erkend worden.

Ook koppels die nog in blijde verwachting zijn, zullen dus van deze overgangsmaatregel gebruik kunnen maken.

Let wel op: ook gehuwde meemoeders moeten in dit geval via de burgerlijke stand gaan.

Er kan ook een naamswijziging worden aangevraagd. En de wet voorziet ook nog de mogelijkheid om de erkenning te vorderen via de rechtbank.

- Op zoek naar kinderboekjes met holebi of transgender thema? Klik bovenaan in het holebi info menu op GIDS en scroll tot helemaal beneden en maak je keuze.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 08 July, 2014 en 3177 keer gelezen.Reageer op dit bericht: