Voormalige Sovjetrepubliek overweegt anti holebi wet naar Russisch model.

De voormalige Sovjetrepubliek Kirgiziƫ (ook wel Kirgizstan genoemd) overweegt net als Rusland een 'Gay Propaganda' wet in te voeren. De Europese Unie heeft het nadenken over het voorstel al sterk veroordeeld en noemt het een van de meest homofobe wetten ooit gepubliceerd.

Een wetsvoorstel ligt al op tafel en is al gepubliceerd en goedgekeurd door een mensenrechtenorganisatie. Nu blijft het voorstel 30 dagen op tafel liggen waarna het besproken wordt in het parlement. In het wetsvoorstel staat: niet traditionele relaties zoals sodomy (homoseksualiteit), lesbianisme en andere vormen van niet traditionele seksuele gedragingen zijn zaken waartegen mensen moeten worden beschermd, om zo de traditionele familie, mensen, moraal en historische waarden te waarborgen en beschermen.

Overtredingen zijn het verspreiden van informatie over niet traditionele relaties, dit houdt ook in dat het verboden wordt in het openbaar samen te komen, demonstraties te houden, gay prides, festivals, filmfestivals en andere te organiseren. Ook mag men niet spreken over holebi's in de nabijheid van minderjarigen. Overtreders zowel holebi als hetero riskeren een geldboete en gevangenisstraf van 6 maand tot 3 jaar. Kortom een gelijkaardige anti holebi wet als die vorig jaar in Rusland werd ingevoerd.

Volgens de mensenrechtengroep Human Rights Watch is er nu al erg veel homofobie in Kirgiziƫ en men roept het parlement op het wetsvoorstel te verwerpen. Vooral ook omwille van het feit dat het land een aanvraag deed om deel te nemen aan de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, waarbij die al lieten weten dat het wetsvoorstel zeer in het nadeel is van een mogelijke toelating tot toetreding van het land. Nicole Kiil-Nielsen, parlementslid en Vice voorzitster van de Europese parlementaire afdeling voor Kirgiziƫ, en lid van de EU holebi Intergroep zegt dat haar land de anti holebi wet niet mag aannemen, en dat het onaanvaardbaar is dat een land waarbij het nog maar 16 jaar is geleden dat men homoseksualiteit uit het strafrecht haalde opnieuw een anti holebi wet zou invoeren.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 18 June, 2014 en 2134 keer gelezen.Reageer op dit bericht: