Nog veel holebi en transfobie in Europa, maar er zijn ook lichtpuntjes + video.


Uit een onderzoek door de Europese Unie blijkt dat transgenders en holebi's in Europa nog vaak worden blootgesteld aan vijandigheden. Wanneer het gaat om mensen die affwijken van klassieke geslachtsrollen (transgenderisten) blijkt dat zij nog vaak het slachtoffer zijn van geweld.

Het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) deed een onderzoek bij holebi's en transgenders in Europa. In totaal namen ruim 93.000 mensen boven de 18 jaar deel aan het onderzoek. Ondanks het feit dat nog veel holebi's en transgenders te maken krijgen met vijandigheden zijn er toch ook positieve signalen. Het Eurovisie Songfestival heeft aangetoond, dat er een zekere mate van respect en tolerantie tegenover homoseksuelen, biseksuele en transgenderisten bestaat, zegt FRA-directeur Morten Kjaerum. Hij hoopt dat die ontwikkeling zich nog verder doorzet. Eerder bleek uit een verslag van de VN al dat steeds meer landen de rechten van transgenders erkennen.

Bevraagden van 18 tot 25 jaren gaven aan zich minder snel te outen als homoseksueel, biseksueel of transgender, dan oudere deelnemers aan de enquête. Ongeveer twee derden van alle bevraagden verborgen hun seksuele geaardheid of identiteit tijdens hun schooljaren. Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten had de eerste resultaten al in januari bekendgemaakt. Verder blijkt dat Nederland het land is met het laagste discriminatiecijfers (30 procent), terwijl in Kroatië, Roemenië en Litouwen meer dan 60 procent van de ondervraagden aangeeft zich benadeeld te voelen op gebied van onderwijs, werk of gezondheidszorg. Verder gaf een kwart van de ondervraagden aan al fysiek aangevallen of bedreigd te zijn in de voorbije vijf jaar. Bijna 60 procent zei ervan overtuigd te zijn dat het meest recente incident gebeurde omwille van hun seksuele geaardheid.

Een ander lichtpuntje is het feit dat sinds Noord-Cyprus in januari van dit jaar homoseksualiteit uit het strafrecht haalde, Europa nu het derde continent ter wereld is zonder wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Recent publiceerde ILGA-Europe de Europese Holebi rechtenlijst met 49 landen waarbij België op de tweede plaats staat en Rusland op de laatste plaats. Link naar dat artikel onderaan bij greep uit overige holebi info nieuws. Hieronder kan je een filmpje bekijken over het onderzoek door het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten.

Bron: nieuwsblad.be en holebi.info eigen berichtgeving 2014

Dit bericht is gepost op 17 May, 2014 en 1981 keer gelezen.Reageer op dit bericht: