Vandaag 17 Mei 2014 Internationale Dag tegen holebi en trans fobie + video.

Vandaag 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Een dag die wereldwijd gevierd wordt. In ons landje hebben holebi's en transgenders veel gelijke rechten en relatief weinig problemen, maar toch moet men er bij stilstaan dat de Wereldgezondheidsorganisatie seksuele geaardheid pas in 1990 geschrapt heeft van de lijst van geesteszieken. In Duitsland zelfs pas in 1994.

Bijzonder vandaag is ook dat het meteen ook de 10de verjaardag is van de Internationale dag tegen holebi en transfobie.

En de mogelijkheid om te trouwen werd voor het eerst pas ingevoerd in Nederland in 2001, gevolgd door ons landje (Belgiƫ) in 2003. Momenteel zijn er nog steeds maar zeventien landen waar holebi's kunnen en mogen trouwen, en 19 Amerikaanse staten en 13 Braziliaanse staten. Maar er is ook een andere kant, in ruim 70 landen ter wereld in homoseksualiteit strafbaar, waarbij in een handjevol landen men zelfs de doodstraf heeft.

Een dag tegen holebi en transfobie blijft ook in ons landje en in de landen waar holebi's al veel rechten hebben verkregen nog steeds nodig. Want ondanks de vooruitgang is er ook nog steeds intolerantie en homofobie. Recent presenteerde de Universiteit van Antwerpen nog een studie waaruit bleek dat ook Vlamingen nog heel wat vooroordelen hebben ten aanzien van holebi's. En jammer genoeg zijn er nog steeds af en toe homo's die in elkaar worden geslagen in ons landje, zelfde geldt voor landen als Nederland en Frankrijk. Ook op de internetsites van dag- en weekbladen en op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter worden nog heel vaak homofobe uitspraken gedaan.

In het algemeen ziet men in Europa ook nog steeds veel intolerantie afkomstig van politiekers en religieuzen. Neem nu bijvoorbeeld Rusland, voormalig president Boris Jeltsin schafte in 1993 de bestraffing van homoseksualiteit af. Maar de huidige Russische president Poetin draait de klok terug, dat begon al in 2006 toen hij onder druk van de Russisch-orthodoxe Kerk, een Gay Pride Parade in Moskou verbood. En in juni 2013 liet hij een wet goedkeuren die "propaganda" van niet traditionele relaties verbiedt met als gevolg meer gewelddaden tegen holebi's en transgenders in Rusland.

Wanneer men dan verder weg kijkt naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten ziet men grote vooruitgang betreffende het homohuwelijk. Ondertussen zijn er 19 staten waar holebi's mogen trouwen. De grootste tegenstanders van gelijke rechten voor holebi's en transgenders komen in de VS uit de hoek van de Republikeinen en blanke evangelisten.

In Afrikaanse landen gaat men jammer genoeg steeds vaker achteruit in plaats van vooruit betreffende gelijke rechten voor holebi's en transgenders. In Oeganda en Nigeria werden recent zware anti holebi wetten ingevoerd. Maar ook in sommige islamitische landen, waar bijvoorbeeld de sharia de basis voor het recht vormt, gaan holebi's en transgenders er op achteruit.

Hetzelfde trouwens tegen transseksuelen, zoals nadat de Oostenrijkse Conchita Wurst, de vrouw met een baard, het Eurosongfestival had gewonnen. Al voordien liep het op internetfora storm van onbeschofte en ronduit beledigende opmerkingen aan het adres van homoseksuelen en transseksuelen. Lichtpuntje was dan het feit dat Conchita het liedjesfestival gewonnen heeft en dat daarop zeer veel positieve reacties kwamen vanuit de hele wereld. Die uiteindelijk onverwacht de vele negatieve reacties van eerder overstemden.

De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie is een goed moment om opnieuw de essentiƫle mensenrechten, zoals vermeld in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, op te diepen en onder de neus te houden van al wie meent dat een andere seksuele geaardheid verwerpelijk zou zijn. Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren, aldus artikel 1. Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status, staat in artikel 2. Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon, bepaalt artikel 3. Niemand zal onderworpen worden aan willekeurige inmenging in zijn persoonlijke aangelegenheden, in zijn gezin, zijn tehuis of zijn briefwisseling, noch aan enige aantasting van zijn eer of goede naam. Tegen een dergelijke inmenging of aantasting heeft een ieder recht op bescherming door de wet, zegt artikel 12. Homofobie moet ten allen tijde bestreden worden. Niemand mag gedwongen worden om zijn seksuele geaardheid te moeten verzwijgen of af te leggen. Het is aan ons politici en burgers om elke vorm van homofobie aan te klagen als een daad van vernedering en onmenselijkheid.

De Verenigde Naties brengen naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Internationale Dag tegen holebi en transfobie een video: daarin roepen ze op coming out verhalen te delen op op te komen voor gelijke rechten:
Bron: knack.be en holebi.info eigen berichtgeving 2014

Dit bericht is gepost op 17 May, 2014 en 3963 keer gelezen.Reageer op dit bericht: