Stijgende cijfers holebi en transfobie in Nederland - Update

Uit een rapport van het Nederlandse Verwey-Jonker Instituut blijkt dat er sprake is van een bijna verdubbeling van geweld tegen holebi's in Nederland. De holebi en transgender belangenorganisatie het COC trekt dan ook aan de alarmbel en wil dat de Nederlandse politici meer werk maken in de strijd tegen holebi en trans fobie.

Omdat duidelijk blijkt dat geweld tegen holebi's en transgenders in Nederland stijgt, van 623 aangiftes in 2011 naar 1143 in 2012 wil het COC dat er allereerst een hoger wettelijk strafmaximum komt bij zogenaamde haatmisdrijven en delicten met homohaat als motief, bijvoorbeeld naar gelijkaardig model als de wet die dit jaar in ons landje (België) van kracht ging. Het COC wil verder ook dat de Nederlandse minister Ivo Opstelten van Veiligheid de aanpak van agressie vanwege iemand seksuele geaardheid de komende jaren een prioriteit voor politie en parket maakt. De vernoemde cijfers voor 2012 zijn vermoedelijk het topje van de ijsberg vermits nog veel holebi's geen aangifte doen. De aangiftes die wel gebeurden gaan van schelden en spugen tot het in elkaar slaan.

COC-voorzitter Tanja Ineke zegt dat de toename deels te verklaren is door de extra aandacht voor homofobie in de afgelopen jaren. Ze wil ook dat minister Opstelten de bestrijding van discriminatie tegen holebi's en transgenders tot een officiële prioriteit maakt voor zowel de landelijke politie als voor de wijkagent. De politieprioriteiten 2015-218 worden de komende maanden vastgesteld. Ook pleit ze voor een landelijke uitrol van Roze in Blauw, het team van de Amsterdamse politie dat zich specifiek richt op de aanpak van anti holebi en transgender geweld. Nederland is door de Raad van Europa al op de vingers getikt omdat het land geen specifiek haatmisdrijfartikel heeft, een wetsartikel dat in ons landje (België) sinds januari een feit is.

UPDATE:
Minister Opstelten gaat van geweld tegen homoseksuelen en lesbiennes prioriteit maken bij de politie. Dat beloofde hij vandaag de belangenorganisatie COC, vertelde de voorzitter Tanja Ineke maandag bij Dit is de Dag.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
STRAFVERZWARING VOOR O.A HOMOFOBE MISDRIJVEN EINDELIJK VAN KRACHT IN BELGIE
NEDERLANDSE POLITIE KRIJGT DRIE MELDINGEN ROND HOMOFOBIE PER WEEK


Bron: winq.nl en telegraaf.nl en eo.nl - 2014

Dit bericht is gepost op 12 May, 2014 en 2204 keer gelezen.Reageer op dit bericht: