Cyprus wil hoge boetes en celstraffen voor homofoben.

Enkele dagen voor de allereerste Gay Pride in Cyprus zijn politici bezig om een wet te maken die homofoben kan straffen met een hoge boete of celstraf. Het wetsvoorstel is ingediend door parlementslid Aristos Damianou en het Juridische Commissie huis bekijkt nu het wetsvoorstel.

Als de wet wordt aangenomen zullen homofoben moeten oppassen, want men voorziet ruim 5000 euro of een celstraf om slachtoffers van homofobie te beschermen. Ook daders van racisme riskeren dezelfde straf. Het wetsvoorstel zal later behandeld worden in het Cypriotisch parlement. Volgens de initiatiefnemer van het wetsvoorstel is het nu tijd voor een wet die homofobie bestraft, en is dit een moment om de mensen te laten weten dat iedereen het recht heeft om te zijn wie hij is ongeacht zijn seksuele voorkeur. In Noord Cyprus is homoseksualiteit pas dit jaar uit het strafrecht gehaald - In Zuid Cyprus is dat sinds 1998.

Men voorziet onder het wetsvoorstel een paragraaf die toestaat elk geval van homofobie apart te bekijken waarbij rechters dan kunnen oordelen aan de hand van onder andere bewijzen. Sommige politici vragen ook een toevoeging voor het recht van individueen om een zaak te starten op basis van homofobische discriminatie, bijvoorbeeld wanneer men wordt gediscrimineerd op het werk op basis van de seksuele geaardheid. De katholieke kerk in Cyprus liet al weten tegen het wetsvoorstel te zijn maar hun overgewicht is niet groot genoeg om alles tegen te houden. Het wetsvoorstel maakt grote kans om het te halen.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 09 May, 2014 en 2216 keer gelezen.Reageer op dit bericht: