Wetsvoorstel Belgisch lesbisch meemoederschap goedgekeurd - maar nog 1 stap te gaan..
Vandaag keurde de Senaatscommissie Justitie het wetsvoorstel rond meemoederschap goed. Zo goed als alle partijen steunen het voorstel. cavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgender organisaties, is blij dat er na maandenlang druk uitoefenen eindelijk schot in de zaak komt.

Wanneer een lesbisch koppel een kindje krijgt moet de niet-biologische moeder (of meemoeder) momenteel haar eigen kind adopteren. Deze procedure duurt lang en creƫert een periode van juridische onzekerheid voor mama's en kind. Het goedgekeurde wetsvoorstel voorziet dat een getrouwde meemoeder automatisch juridisch ouder wordt van haar kind en dat bij ongehuwde koppels een simpele erkenning van het kind door de meemoeder volstaat, verklaart Jeroen Borghs, woordvoerder van cavaria. Eenzelfde regeling dus als voor heterokoppels.

De goedkeuring van het wetsvoorstel rond meemoederschap is er gekomen dankzij de inzet van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Annemie Turtelboom (Open Vld), Sonja Becq (CD&V), Els Van Hoof (CD&V) en Guy Swennen (sp.a). Uiteindelijk kreeg het de steun van alle meerderheidspartijen en oppositiepartijen N-VA en Groen.

De brede steun die het voorstel geniet sterkt ons in de overtuiging dat de plenaire stemming in de Senaat een formaliteit zal zijn. Daarna gaat het voorstel naar de Kamer. We hopen alvast dat men geen politieke spelletjes gaat spelen op de kap van lesbische koppels en hun kinderen, aldus een voorzichtige Borghs.

cavaria en Het Roze Huis cavaria Antwerpen voerden twee weken geleden nog actie aan de Senaat om de senatoren aan te manen tot spoed. Ze overhandigden meer dan 3.700 handtekeningen en die hebben hun effect niet gemist. We zijn blij dat onze inspanningen voor en achter de schermen eindelijk tot resultaat leiden, zegt Borghs. Maar we zijn er nog niet. De wil is er om de discriminatie van meemoeders weg te werken, nu moet er tempo gemaakt worden.

De wet moet nu nog wel worden goedgekeurd door het federaal parlement.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 26 March, 2014 en 2820 keer gelezen.Reageer op dit bericht: