Afscheid van Belgisch holebi pionier Will Ferdy + 3 video's.
Aan alle mooie liedjes komt een eind, en daar weet Will Ferdy alles van. Na een carrie`re van 65 jaar op de planken neemt afscheid van zijn publiek. Ferdy was de eerste openlijk homoseksuele BV in ons landje. Hij werd bekend met de nummers Christine,Belijdenis, De stervende, Ziede gij me gere en Het Schrijverke, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Guido Gezelle.

In 1970 veroorzaakte hij opschudding door zich als eerste Vlaamse artiest te uiten als homoseksueel. Toch had dit geen invloed op zijn cariere, want al een jaar later kreeg hij een gouden plaat voor zijn lp Will Ferdy zingt Armand Preud'homme. In 1979 volgde een gouden plaat voor zijn lp Will Ferdy zingt Jacques Brel en Will Ferdy en in 1983 kreeg hij een platina plaat voor meer dan 100.000 verkochte exemplaren van zijn grote successen.

Ferdy neemt nu afscheid van zijn publiek met een cd en dvd. De dvd bevat een documentaire over zijn leven en zijn afscheidsconcert, de cd een overzicht van zijn carrière met succesnummers in een nieuw jasje. Ferdy besliste twee jaar geleden dat hij ging stoppen. Op zijn leeftijd is optreden te inspannend. "Ik ben niet het type dat wil sterven op het podium. Blijven doorgaan als een karikatuur van zichzelf, een zielig type waarmee mensen lachen, dat laat ik aan anderen over. Eindigen in schoonheid, dat wil ik." In 2005 eindigde Ferdy op nr. 644 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst. In 2006 won hij de Gay Krant Award, een prijs die elke vier jaar werd uitgereikt aan diegenen die zich volgens de lezers van de krant hadden ingezet voor de homo-emancipatie.

"Het publiek maakte er nooit een probleem van dat ik homo was. Maar sommige concertorganisatoren wilden me niet meer boeken. Het Vlaams Nationaal Zangfeest had me geboekt voor de editie van 1971 maar ze zeiden af, zodra ze hoorden dat ik homo was. Mijn muziek paste zogezegd niet meer, de hypocrieten. Ik verloor er mijn toenmalige partner door. Hij was schuw en kon het niet hebben dat mensen ons bekeken als we ergens kwamen. Door die breuk kwam ik in een zware depressie terecht. Mijn leven was vaak zwaar maar ik blik wel tevreden terug. Ik ben nu 87 jaar en al 26 jaar alleen. Soms is dat moeilijk, ik ben al eens eenzaam. Maar ik ben wel gelukkig. Ik weet wat liefde is. Liefde die ik ook krijg van de vrienden om me heen." Bekijk hier onder enkele leuke video's:

Video fragment over coming out (bron: http://www.holebipioniers.be/)

Video afscheidsconcert 2014
holebi.info eigen berichtgeving 2014

Dit bericht is gepost op 21 March, 2014 en 3431 keer gelezen.Reageer op dit bericht: