Eerste assisenzaak in Luik van start, met homofobie als verzwarende omstandigheid
Eerste assisenzaak in Luik van start, met homofobie als verzwarende omstandigheid

In Luik start morgen voor het hof van assisen het proces tegen de 36-jarige Raphael Wargnies. Hij wordt beschuldigd van moord met homofobisch motief op de 61-jarige Luikenaar Jacques Kotnik op 25 juli 2012.

Het is de eerste assisenzaak waarin wordt gebruikgemaakt van de wet die homofobie als verzwarende omstandigheid toelaat. Maar het gaat daarbij niet om de eerste moord op een homo in ons landje, eerder was er nog de moord op Ihsane Jarfi, eveneens in 2012, maar enkele maanden voor de moord op de Kotnik. Ook de daders van de moord op Jarfi zullen nog dit jaar voor het hof van assisen komen.

Jacques Kotnik werd in de nacht van 24 op 25 juli 2012, rond 2 uur 's nachts, met minstens zes hamerslagen om het leven gebracht in het Luikse Avroypark. Dader Raphael Wargnies bekende de feiten en verklaarde eerder dat hij zich wilde wreken op homo's omdat hij zelf in 2011 werd verkracht door een man. Nadat Kotnik in een Luiks park seksuele avances had gemaakt tegenover het slachtoffer, haalde hij een hamer boven en sloeg de zestiger meermaals op het hoofd. Wargnies wordt beschuldigd van moord met homofobie als verzwarende omstandigheid. Onder anderen het Interfederaal Gelijkekansencentrum (het vroegere Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding) stelde zich burgerlijke partij. Woensdag wordt de jury samengesteld. De debatten worden op maandag 24 maart opgestart.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN
DADERS VAN EERSTE HOMOFOBE MOORD IN BELGIE ZULLEN VOOR HOF VAN ASSISEN MOETEN VERSCHIJNEN (Januari 2014)
Bron: nieuwsblad.be en holebi.info eigen berichtgeving. 2014

Dit bericht is gepost op 17 March, 2014 en 2129 keer gelezen.Reageer op dit bericht: