Israel 8ste plaats ter wereld waar er een homomonument komt voor...IsraŽl gaat binnenkort een monument plaatsen voor de homo slachtoffers van de nazi's tijdens Wereldoorlog 2. Gelijkaardige monumenten staan er al in: Amsterdam, Berlijn, Barcelona, Keulen, Montevideo, San Francisco en Sydney.

Het monument van IsraŽl komt in Tel Aviv in het Meir Park. Het komt er ook voor de vele homo's die werden vervolgd tijdens het Nazi regime onderleiding van de overheid van Tel Aviv destijds. Het monument krijgt natuurlijk een grote roze driehoek symbool gebruikt door de Nazi's om homo's aan te duiden, en later omgekeerd (met punt van driehoek naar omhoog ipv omlaag) als teken van Gay Pride gebruikt door homo's zelf.

Het homo monument wordt een ontwerp van Meretz Party raadslid Yael Moriah die het ook het idee van een homo monument ter nagedachtenis van de homo slachtoffers uit het Nazi tijdperk lanceerde bij burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv. Moriah zegt dat de plaats van het monument, in het park vlakbij de holebi uitgaansbuurt van Tel Aviv symbolisch is. "Een van de eerste beperkingen van de Nazi's voor Joden was het verbod om naar publieke parken te gaan. We brengen de herinnering naar een publieke plaats, omdat we voelen dat het belangrijk is om het een onderdeel te laten zijn van het park, en het is dicht bij de holebi uitgaansbuurt, maar niet er in, want het is een publiekelijk IsraŽlisch monument, opgericht door de gemeente en niet iets dat alleen hoort bij de holebi gemeenschap. Het wordt het eerste en enige monument in IsraŽl dat staat voor de slachtoffers van de Nazi's die werden vervolgt voor andere zaken dan Joods zijn," aldus Moriah.

Op het monument komen de namen van Joodse homo's die destijds werden vervolgd door het Nazi regime. Inclusief Magnus Hirschfeld, de prominente seksuoloog en een van de eerste homo rechten activisten wiens instituut en bibliotheek werd in brand gestoken door de Nazi's, en ook de naam van Gad Beck, die de laatst gekende homo overlever van de concentratie kampen was. Hirschfeld werd gedwongen om Duitsland te ontvluchten in 1933 en stierf twee jaar later in ballingschap in Frankrijk. Beck overleed vorig jaar op de leeftijd van 88 jaar. Maar daarnaast is het ook een monument ter herinnering aan alle homoseksuele slachtoffers van de Nazi's. Minstens 50.000 homo's werden veroordeeld onder de Duitse paragraaf 175 waarbij velen vreselijke medische experimenten moesten ondergaan, werden gecastreerd of naar werkkampen werden gestuurd waarna ze van ontbering stierven. Verder is het onduidelijk hoeveel homo's die niet openlij waren over hun geaardheid er nog naar concentratie kampen werden gestuurd onder andere Nazi wetten. Na de Tweede oorlog waren homo's nog niet vrij en veilig, ze werden nog opgesloten onder de nog heersende Duitse wetten, en ze kregen ook geen vergoedingen zoals andere slachtoffers van de holocaust wel kregen omdat ze niet als dusdanig werden erkend. Die erkenning liet wereldwijd vele jaren op zich wachten.

Extra info:
Waarom het hier enkel gaat over homo's en niet over holebi's. Dat komt omdat homo's en lesbiennes in een aparte groep terecht kwamen. Homo's kregen de roze driehoek maar lesbiennes niet, die kregen een zwarte driehoek, die werd gegeven aan alle vrouwen met antisociaal gedrag, daar onder zaten: feministen, lesbiennes, prostituees en vrouwen die het niet eens waren met het nazi-regime dat eiste dat alle vrouwen aan de haard stonden. En net zoals de roze driehoek gebruikte lesbiennes en feministen later de zwarte driehoek als symbool van pride en zusterschap. - Ondanks uitvoerig campagne voeren door verschillende holebi organisaties over de vervolging, marteling en moord van duizenden homo's tijdens de oorlog werden homoseksuelen niet erkend als slachtoffers van het nazi tijdperk. De West-Duitse compensatie maatregelen uit 1956 vermelden geen homo's. In 1980 erkende men ze wel maar enkel diegene die de Duitse nationaliteit droegen. Daardoor vielen velen, zoals uit de boot. In Oost-Duitsland werd paragraaf 175 in 1950 afgeschaft in West-Duitsland duurde dat tot 1969.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 22 August, 2013 en 3325 keer gelezen.Reageer op dit bericht: