17 Mei Dag Tegen Holebi en trans fobie - info wereldwijd - lijst belg gemeenten en meer.


Vandaag is het de Internationale Dag Tegen Homofobie - ook bekend onder de Engelse afkorting IDAHO (International Day Against HOmophobia). 17 mei is de dag waarop holebi en transgenders wereldwijd aandacht vragen voor homo- lesbi- bi- transfobia. De datum 17 mei werd gekozen omdat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening omschreven, ondertussen weet men dat seksuele geaardheid aangeboren is.

De IDAHO is ontstaan uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen homofobie wereldwijd gevierd, steeds op 17 mei. In Nederland wordt sinds 2009 tweejaarlijks op 17 mei de Jos Brink prijs uitgereikt aan een persoon die zich inzette voor de holebi emancipatie. Pittig detail: IDAHO is ook de naam van de Amerikaanse staat waar tot 2003 de strengste sodomiewetgeving van toepassing was. Het thema van de IDAHO dit jaar is: Figth the Homophobia Web Virus on the internet and social media.

Hieronder volgt een korte, en bij sommige landen langere informatie over wat men doet op IDAHO. Volgende landen komen aan bod: Nederland, Wales, Brazilië, St Petersburg, Rusland, Singapore, Birma, Thailand, Burkina Faso, België (drie delen) en tot slot info vanuit de Verenigde Naties gevolgd door 2 video's. (Er zijn meer landen die mee doen vandaag, dit is slechts een greep uit het grote aanbod wereldwijd)

Nederland:
16 en 17 mei eerste editie van het officiële Europese congres over de emancipatie van holebi's en transgenders in Den Haag. Het congres dat twee dagen duurt wordt gehouden in het kader van IDAHO – de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie. Met aanwezigheid van de kersverse Nederlandse Hare Majesteit Koningin Máxima. Meer info: KLIK HIER

Nederland deel 2: Jos Brink prijs:
De drie genomineerden voor de Jos Brink Prijs 2013 zijn door de jury bekend gemaakt. De genomineerden zijn: Glenn Helberg, Boris Dittrich en, als derde kandidaat, de militairen in het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. Minister Jet Bussemaker (OCW-emancipatie) maakt vrijdagavond 17 mei in theater Dilligentia in Den Haag de uiteindelijke winnaar van de Jos Brink Prijs – de staatsprijs voor homo-emancipatie – bekend. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transseksuelen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een kunstwerk. Ook zal de minister de officiële innovatieprijs homo-emancipatie uitreiken.

Wales:
De National Assembly for Wales zal vandaag holebi vlaggen laten wapperen als teken van support aan holebi's en trans personen wereldwijd. Daarnaast organiseren ze ook tal van activiteiten in teken van de Internationale Dag tegen Homofobie zoals een loopwedstrijd. Ook de holebi rechtenorganisatie Stonewall, die ook een zitje heeft in de raad organiseert activiteiten zoals een muzikaal optreden. En een groot ziekenhuis uit Nottingham liet weten ook mee te doen, en dit voor het derde jaar op rij, ook zij laten een holebi vlag wapperen.

Brazilië
MTV Brasil zet vandaag zijn hele programmatie in het teken van de Internationale Dag tegen Homofobie. De speciale uitzendingsdag zal vol zitten met clips en reportages van campagnes tegen homofobie. Er zal ook live publiek aanwezig zijn in de Braziliaanse MTV studio.

St-Petersburg, Rusland
Een spannende dag vandaag want ondanks eerdere bedreigingen zal er vandaag een holebi en trans mars door gaan in St Petersburg, mogelijk met gewelddadige aanvallen tot gevolg, en mogelijk ook met geldboetes tot gevolg, omdat St Petersburg in februari een wet aannam die holebi "propaganda" verbiedt, waartoe ook optochten en andere bijeenkomsten behoren. Maar de Russische holebi's houden stand. Vorig jaar waren ze met 100 en trotseerden ze de vele homofoben die hen aanvielen, toch denken ze er niet aan om morgen niet door de straten te trekken en te eisen dat holebi's ook rechten krijgen.

Singapore:
Viert vandaag met de lancering van het boek 'I Will Survive' met daarin verhalen van holebi's en transgenders en hun ervaringen in eigen land met familie, vrienden, religieuze groepen, op school, op het werk en verder met heel veel informatie over holebi's en transgenders in Singapore. De voorstelling gebeurd tijdens een evenement voor IDAHO met tal van gastsprekers en optredens.

Birma
Dit jaar in zeven steden doorheen het land tal van activiteiten in het teken van IDAHO met daarbij de lancering van een project dat de titel draagt: ”Facing 377: Discrimination and Human Rights Abuses Against Transgender, Gay and Bisexual Men in Myanmar”, en focust op artikel 377 dat homoseksualiteit criminaliseert.

Zuid Korea
Eerder werd er voor vandaag een video uitgebracht waarin 116 mensen zingen in support voor holebi en trans rechten. De holebi en trans groep Chingusai lanceerde de video op YouTube voor het 2014 IDAHO project One Fine Day - in de video 100 gewone mensen die samen zingen tegen homofobie. De video kan je bekijken onderaan na de video van het VN.

Roemenie
Een redelijk homofobisch land - vandaag organiseren holebi's een flash mob en een evenement in het Tabu Theatere in Boekarest met het theaterstuk I Want to break free, een film vertoning en meer.

Thailand
Dit jaar organiseren de Thaise transgenders de Dag tegen Homofobie met natuurlijk veel thema's rond transgenders, maar ook de Thaise holebi's worden natuurlijk niet vergeten, er worden tal van activiteiten en festiviteiten georganiseerd.

Burkina Faso
De Afrikaanse holebi jongerenwerking organiseert tal van acties op deze dag, zoals een meeting, het maken van creatieve foto's, een flashmob en een workshop hoe T-Shirts maken met het motto accepteer me zoals ik ben. Verder worden ook onderzoeks resultaten bekend gemaakt, 273 studenten van acht universiteiten werden gevraagd wat ze vinden van homoseksualiteit. 50% van de mannen en 42% van de vrouwen liet weten niets af te weten van holebi's en 64% van de mannen en 62% van de vrouwen liet weten tegen holebi's te zijn.

Belgie deel 1
Steeds meer gemeenten hangen in de weken rond de Pride en op 17 mei de regenboogvlag uit. Daarmee tonen ze hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een zichtbare plaats willen geven. Terwijl in 2012 in totaal een 50-tal Vlaamse gemeenten ingingen op de vraag om de regenboogvlag uit te hangen, klokken we dit jaar af op maar liefst 82 bevestigde deelnames. Op die manier tonen lokale beleidsmakers dat ze holebi’s en transgenders een warm hart toedragen. “Çavaria (de Belgische holebi en trans federatie) hoopt dat deze positieve trend zich blijft verder zetten”, zegt Yves Aerts (coördinator van çavaria). Een lijstje van welke steden en gemeenten mee doen:
- Provincie Antwerpen: district Antwerpen (Antwerpen), district Berchem (Antwerpen), district Borgerhout (Antwerpen), district Hoboken (Antwerpen), district Merksem (Antwerpen), Bonheiden, Boom, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Lier, Mechelen, Mol, Mortsel, Rijkevorsel, Turnhout, Zandhoven en Zwijndrecht
- Provincie Limburg: As, Bilzen, Bocholt, Bree, Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heers, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Neerpelt, Riemst en St-Truiden.
- Provincie Oost-Vlaanderen: Aalter, Aalst, Assenede, Brakel, Gent, eeklo, Geraardsbergen, Kluisbergen, Kruibeke, Lierde, Maarkedal, Melle, Ninove, Oudenaarde, Ronse, Sint-Niklaas, Wichelen, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.
- Provincie Vlaams-Brabant: Aarschot, Asse, Begijnendijk, Bertem, Bierbeek, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Haacht, Halle, Landen, Leuven, Londerzeel, Machelen, Meise, Opwijk, Overijse, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tienen en Zoutleeuw.
- Provincie West-Vlaanderen: Bredene, Brugge, Ingelmunster, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Oostende en Roeselare.

Belgie deel 2
Eerste Regenboog zebrapad in Belgie
Casa Rosa, de Oost-Vlaamse koepel voor holebi’s en transgenders, kleurt de Gentse binnenstad - zoveel is zeker! Naar aanleiding van IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) en de Belgian Pride op respectievelijk 17 en 18 mei, haalde het Gentse Roze Huis de verfborstels boven om met verve een Regenboog-oversteekplaats te creëren. "Reeds enkele jaren worden rond deze tijd op veel plaatsen regenboogvlaggen gehesen en heel wat (ludieke) acties opgezet zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse stationsactie van çavaria en Oost-Vlaamse verenigingen in Gent-Sint-Pieters. Deze initiatieven zijn broodnodig om blijvend de aandacht te vestigen op het belang van aanvaarding en ondersteuning van holebi’s en transgenders.”, zegt Hans De Meyer, woordvoerder voor Casa Rosa. “Elk van deze acties zijn waardevol en welgekomen, en we blijven ze aanmoedigen en ondersteunen! Dit jaar kiest Casa Rosa zelf voor een ‘specialleke’, en tot onze vreugde ten volle gesteund door Stad Gent!”. Gent geeft met deze symbolische actie aan nog steeds koploper te zijn als het op een lokaal holebi- en transgenderbeleid aankomt. We feliciteren de initiatiefnemers dan ook van harte, en hopen dat deze kleurige oversteekplaatsen de volgende jaren overal in Vlaanderen opduiken.”, zegt Yves Aerts, coördinator van çavaria (Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen). In 2013 viert de Belgische holebi-transgender gemeenschap bovendien de 10e verjaardag van de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. "Vlag en wimpel om dit te vieren, leek ons niet voldoende. We kozen voor toeters en bellen.”, lacht Hans. “Dus gingen we aan de slag om dit op een opvallende manier in de verf te zetten net voor de ingangspoort van het roze huis gelegen aan Kammerstraat 22. Een tijdelijke Regenboog-oversteekplaats dwars over de Kammerstraat, een brug naar iedereen want iedereen is welkom in Casa Rosa, het Oost-Vlaamse open huis voor holebi’s, transgenders en al hun vrienden.” Dit kleurrijke en originele initiatief wordt rond 12.00u ingehuldigd door de heer Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport vandaag op 17 mei.

Belgie deel 3
Minister Pascal Smet en tiental Europese ministers eisen actie van Europa tegen homofobie.
Naar aanleiding van de ‘International Day Against Homo and Transphobia’ richt een tiental ministers uit diverse Europese landen en regio’s zich vandaag in Den Haag tot Eurocommissaris Viviane Reding. Voor minister Pascal Smet, die België vertegenwoordigt, is dit een belangrijke oproep naar de Europese instellingen om discriminaties op grond van seksuele geaardheid te bestrijden via een Europese aanpak. De ministeriële bijeenkomst werd bijgewoond door de Nederlandse Koningin Maxima. Samen met Nederland nam Vlaanderen enkele jaren terug het initiatief om het informeel Europees netwerk “Informal Network of Governmental LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender) focal points’ op te richten. Een belangrijke doelstelling van dit netwerk is het LGBT-beleid hoog op de Europese agenda te zetten en te houden. “Dit netwerk is belangrijk om expertise uit te wisselen over holebi- en transgenderbeleid. Maar in een Europa waar het holebigeweld toeneemt en bijvoorbeeld het homohuwelijk nog maar in 9 van de 27 Europese lidstaten kan, is er nood aan een Europese aanpak. De Europese Commissie daarvan overtuigen, is wat wij voor ogen hebben”, zei minister Pascal Smet. In 2012 vernam het netwerk ‘LGBT Focal Points’ via de Europese koepel van holebi- en transgenderorganisaties (ILGA Europe) dat de Europese Commissie aarzelde om naar analogie met vrouwenrechten een globale Europese strategie op het vlak van holebi- en transgenderrechten op te zetten. De Europese Commissie wou zich niet rechtstreeks engageren naar een koepelorganisatie en wou eerst polsen naar de steun van de Europese lidstaten. Vanuit België, Nederland, Zweden, Finland en Groot-Brittannië kwam er onmiddellijk reactie om via het netwerk ‘LGBT Focal Points’ actie te ondernemen en via de lidstaten de Europese Commissie te benaderen. Zowel vanuit België, Zweden als Nederland werden attachés, diplomaten en andere contacten (de Permanente Vertegenwoordigingen bij de EU) ingezet om het belang van een globale Europese strategie inzake holebi- en transgenderrechten te bepleiten. Het resultaat is een “Call for a comprehensive policy across the European Union on LGTB issues” die vandaag door 11 Europese landen wordt ondertekend in Den Haag en overhandigd aan Eurocommissaris Viviane Reding. “Dit weekend zal tijdens de Pride de regenboogvlag wapperen in de Europese hoofdstad. Met dit feest geven we vanuit Brussel een sterk signaal van vrijheid en verdraagzaamheid. Helaas kan dit niet even feestelijk in alle Europese lidstaten. Het illustreert dat een globaal Europees holebi- en transgenderbeleid nodig is en dat de Europese Commissie in actie moet schieten”, zegt minister Pascal Smet.

Verenigde Naties:
De Verenigde Naties brachten dit jaar ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie een sterke video boodschap uit tegen holebi en transfobie. In de video verschijnen ook VN secretaris generaal Ban Ki Moon en Hoge commissaris van de Mensenrechten Navi Pillay. De video die als titel heeft: the riddle (raadsel) en zegt o.a: samen bouwen we een wereld die vrij is en gelijk. Ban Ki Moon kwam eerder al verschillende keren op voor de rechten van holebi's en transgenders wereldwijd, en dat is nodig, want in nog 76 landen is homoseksualiteit strafbaar. "Holebi en trans rechten is een van onze grootste verwaarloosde mensenrechten uitdagingen in deze tijd," aldus Ban Ki Moon. Bekijk hier onder de video gevolgd door de video van Zuid Korea.
MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 17 May, 2013 en 2891 keer gelezen.Reageer op dit bericht: