Amerikaans leger geeft (opnieuw) meer rechten aan holebi's.


De Amerikaanse Minister van defensie, Leon Panetta, heeft zopas laten weten dat het Pentagon enkele voordelen gaat uitbreiden ten voordele van holebi koppels en hun families.

Onder deze voordelen zitten: het recht op bezoek in het ziekenhuis door partners, kinderopvang, identiteitskaarten, legale assistentie en invaliditeits en doods compensaties die gevangen werden gehouden. Maar de Defense of Marriage Act (DOMA), die in de VS nog steeds van kracht is, verbied wel nog gelijke rechten op het vlak van gezondheidszorg, begrafenis rechten op nationale kerkhoven en huishoud en overlevenden voordelen.

Zeven maanden geleden schafte het Amerikaanse leger de Don't Ask, Don't Tell wet af, waarbij het toen verboden was voor holebi's om openlijk te dienen in het leger. Panetta liet weten dat homo's en lesbiennes toen nog niet alle zelfde rechten hadden als hetero soldaten, maar liet nu weten blij te zijn, na onderhandelingen, toch weer een stap verder zijn gekomen. Daarbij zei hij ook dat het enige wat er nu nog in de weg staat de DOMA wetgeving is. Die ligt al een tijdje onder vuur en kan in de toekomst worden afgeschaft. Tot die tijd zal het leger onder de huidige wetgeving proberen zoveel mogelijk te doen voor alle soldaten, mariniers, piloten en hun families, ongeacht hun seksuele geaardheid,
aldus Panetta.

Extra:
De DOMA (Defense of Marriage Act) bestaat sinds 1996. Deze federale wet, stelt vast dat het huwelijk een unie tussen man en vrouw is. De wet geeft Amerikaanse staten het recht om homohuwelijken of geregistreerde partnerschappen uit andere deelstaten of landen niet te erkennen. Sinds de invoering van de DOMA hebben veel staten vergelijkbare statuten (zogenaamde mini-DOMA's) opgesteld, waarin staat dat zij het homohuwelijk niet erkennen. De bepaling heeft grote financiƫle en juridische gevolgen voor homo- en lesbienne koppels die zijn gehuwd in staten waar dat is toegelaten: de overheid erkent hun huwelijk immers niet. Daarnaast kunnen homo en lesbische koppels ook niet genieten van belastingvoordelen en pensioenrechten en andere voordelen waar hetero's wel van kunnen profiteren. De wet kwam er destijds onder druk van de meerderheid van Republikeinen onder toenmalig president Bill Clinton.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
PRESIDENT OBAMA WIL AF VAN DE DOMA WET (Mei 2012)

holebi info eigen berichtgeving 2013

Dit bericht is gepost op 11 February, 2013 en 2438 keer gelezen.Reageer op dit bericht: