Eerste openlijke holebi premier in Canada.In de Canadese provincie Ontario is de eerste vrouwelijke premier verkozen, die bovendien ook de eerste openlijke holebi is in het land. Kathleen Wynne, 59, is daarmee de derde openlijke holebi premier in de afgelopen 5 jaar in het Westen. De eerste was de Ijslandse premier Johanna Sigurðardóttir (2009), de tweede onze Belgische premier Elio Di Rupo (2011).

Wynne is door haar verkiezing niet alleen de eerste vrouwelijke premier maar ook de eerste openlijke lesbische premier van Canada. Wynne van de Libarale MP partij werkte eerder als provincie minister van Gemeentelijke zaken, huisvesting en inheemse zaken. Bij haar deelname aan de verkiezingen waren sommigen bang dat de inwoners van Ontaria niet voor Wynne zouden stemmen omdat ze openlijk holebi is, maar die vrees was ongegrond want ze haalde het met een overweldigende meerderheid, en dat terwijl in Ontario 13,5 miljoen van de 33,5 miljoen Canadezen wonen. De provincie is dan ook het economische hart van het land.

De politica kwam pas op haar 37ste uit de holebi kast. Ze was eerder gehuwd met een man waarmee ze drie kinderen heeft. Ondertussen woont ze al vele jaren samen met haar vriendin Jane Rounthwaite, een uitvoerende macht die is gespecialiseerd in het werken met non-profit en charitatieve organisaties. Rounthwaite stond aan de zijde van Wynne toen ze de felicitaties in ontvangst nam na te zijn verkozen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
EERSTE LESBISCHE SENATOR IN DE VS VERKOZEN (November 2012)
BELGISCH LIMBURG HEEFT EERST LESBISCHE BURGEMEESTER (Oktober 2012)

holebi info eigen berichtgeving 2013

Dit bericht is gepost op 27 January, 2013 en 2467 keer gelezen.Reageer op dit bericht: