Vandaag (1.12) WereldAidsDag, met ook info over Belgie.

Vandaag 1 december is het WereldAidsDag. Het is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids. Wereldaidsdag werd in augustus 1987 bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, beide werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie in GenŤve, Zwitserland. Bunn en Netter legden hun idee voor aan Dr. Jonathan Mann, directeur van het Global Programme on AIDS (nu bekend als UNAIDS van de Verenigde Naties). Het concept werd goedgekeurd en op 1 december 1988 vond de eerste Wereldaidsdag plaats.

Het doel van Wereldaidsdag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproblematiek en op te roepen tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Wereldwijd vinden er vele initiatieven plaats zoals evenementen, congressen en acties. Op Wereldaidsdag wordt opgeroepen het rode lintje op te spelden, het symbool voor solidariteit met mensen met hiv want jammer genoeg is de ziekte nog steeds niet te genezen.

Hoe zit het met Hiv / Aids in het westen? in Afrika en AziŽ? in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten? en hoe staat het er voor in ons eigen Belgen land en bij onze noorderburen in Nederland? dat lees je hieronder in een uitgebreid verslag met op het einde enkele nuttige adressen:

Hiv in het westen:
In het rijke westen kunnen we hiv min of meer aan de leiband houden. Het virus blijft zich wel verspreiden, vooral bij homomannen, maar richt er al lang niet meer de ravage aan die we met het virus zijn gaan associŽren. Dit is niet langer de tijd van ĎPhiladelphiaí, van uitgemergelde patiŽnten die moesten vrezen voor hun leven. Een seropositieve homo is gťťn rondlopende tijdbom, maar doorgaans een heel gezonde man. In de eenentwintigste eeuw kan je als drager van het hiv-virus net zo makkelijk leven als een diabetespatiŽnt.

Hiv in Afrika en AziŽ
Wereldwijd sterven er echter nog steeds 5000 mensen per dag aan de gevolgen van een hiv-besmetting.
Uiteraard worden ook in het zuiden hiv-preventiecampagnes opgezet, en die leveren wel degelijk resultaten op. In tien jaar tijd werd het aantal nieuwe besmettingen in Malawi met 73% teruggebracht, in Botswana met 71%, in NamibiŽ met 68% en zo verder. Het aantal aids-gerelateerde doden werd er met een derde teruggebracht in amper twee jaar tijd, waarbij vooral het aantal slachtoffers en besmettingen bij kinderen sterk werd gereduceerd.
Ook het aantal behandelingen neemt toe. In centraal- en zuid-Afrika hebben zowat 2,3 miljoen mensen toegang tot behandeling, en ook in China is het aantal behandelde seropositieven met 50% gestegen tijdens het voorbije jaar.

Hiv in de Verenigde Staten:
In de VS heeft 1 op de 5 mensen Hiv. Ruim 60 procent van hen is homo of biseksueel. Er is sinds enkele jaren ook een stijging onder heteroseksuele zwarte jonge mannen merkbaar. 10 procent van de besmette mensen kreeg de ziekte door druggebruik. 40 procent door heteroseksuele seksuele contacten. Onder de latino bevolking die 16 procent uit maakt van de totale bevolking in de VS heeft een ruime meerderheid van de heteroseksuelen Hiv. In totaal leven meer dan 1 miljoen mensen met Hiv in de VS.

Hiv in het Verenigd Koninkrijk:
Super stijging onder homo's en biseksuele mannen:
Volgens de laatste cijfers van het Health Protection Agency (HPA) is er sinds dit jaar een grote stijging van het aantal gediagnosteerd homo's en biseksuele mannen, het aantal zou nog nooit zo hoog zijn geweest waardoor ruim een kwart van de mensen met Hiv in de VK homo of een biseksuele man is. Daarnaast blijkt er ook een opmars te zijn van het aantal SOA'S (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) onder mannen die seks hebben met mannen. Volgens de cijfers zijn de laatst besmettingen met het Hiv virus opgelopen in de afgelopen zes maanden, en zou het aantal nog alarmerend stijgen. Er zou ook een probleem zijn met mannen die maar af en toe seks hebben met mannen, deze mannen zijn vaak hetero of biseksueel en zouden zich minder vaak laten behandelen of overgaan tot veilig vrijen waardoor de verspreiding blijft doorgaan. Daarnaast zouden er ruim 25,000 in de VK leven met Hiv zonder dat ze het zelf weten, een deel daarvan is homo.

Hiv in BelgiŽ:
Nieuwe hiv-diagnoses in BelgiŽ blijven status quo:
Uit het jaarrapport van Sensoa uit 2011 blijken er in dat jaar iets minder nieuwe diagnoses met hiv gesteld in BelgiŽ (1.177 tegenover 1.198 in 2010). Daarbij worden de trends van de voorbije jaren bevestigd. Bij mensen met een Belgische nationaliteit blijft het aandeel homomannen uitgesproken hoog (82%). Bij mensen met een andere nationaliteit dan de Belgische is de meerderheid nog steeds afkomstig uit sub-Saharaans Afrika. Daarnaast neemt ook bij Europese migranten het aandeel van homoseksuele overdracht toe.

De heteroseksuele overdracht van hiv bij Belgen blijft al jaren min of meer stabiel en is beperkt. Net zoals in de andere West-Europese landen verspreidt hiv zich in de eerste plaats onder mannen met homoseksuele contacten. Dit heeft zowel biologische, sociologische als epidemiologische redenen. Nochtans onderneemt de overgrote meerderheid van mannen met homoseksuele contacten actie om het risico om met hiv besmet te worden, te beperken. Ze gebruiken condooms of hebben seks zonder condoom met iemand waarvan ze weten dat die dezelfde serostatus heeft als zijzelf. Niet iedereen slaagt daar echter even consequent in. Als hiv meer en meer voorkomt binnen een kleine maatschappelijke groep, neemt het risico op een besmetting bij inconsequent gedrag toe. Tussen 2002 en 2008 is er in heel West-Europa jaar na jaar een sterke stijging geweest in het aantal nieuwe besmettingen onder mannen die seks hebben met mannen. Ook het hoog aantal seksueel overdraagbare aandoeningen speelt daarin een rol: wie besmet is met een soa en hiv, draagt sneller het virus over. Daarnaast maakt een besmetting met een soa het makkelijker voor het hiv-virus om het lichaam binnen te dringen.

Homomannen dienen er zich bijgevolg van bewust te zijn, dat naar schatting ťťn op twintig homomannen nu met hiv leeft. Bovendien gebeurt de grote meerderheid van de besmettingen door mensen die niet weten dat ze ondertussen hiv hebben opgelopen. Condooms gebruiken, regelmatig laten testen en goede afspraken maken met sekspartners blijft dus een absolute prioriteit. Het is alvast goed nieuws dat Belgische homomannen zich vaker op hiv en soa laten testen dan in de meeste Europese landen. Dat merken we ook aan het dalend aantal homomannen waarbij de besmetting erg laat werd vastgesteld. Extra aandacht voor het actief voorstellen van een test op hiv of soa door bijvoorbeeld de huisarts, kan dit testpercentage alleen ten goede komen.

De Belgische en Vlaamse cijfers illustreren nogmaals het belang van volgehouden inspanningen op het vlak van preventie. In Vlaanderen stellen we min of meer dezelfde tendensen vast als in de rest van BelgiŽ. Maar het jaarlijks aantal nieuwe infecties bij homomannen is in Vlaanderen de laatste drie jaar niet verder gestegen. Een rechtstreekse link is niet aantoonbaar, maar dit valt wel samen met de periode waarin Sensoa en andere organisaties nog sterker hebben geÔnvesteerd in de sensibilisering van deze doelgroep.

Extra Belgie:
Helpcenter-ITG start met speekseltesten op hiv via internet. Op 1 december start het Helpcenter-ITG uit Antwerpen met Swab2Know, een nieuw project waarbij je je gratis en anoniem op hiv kan laten testen met een speekselstaal. Het project richt zich hoofdzakelijk tot homo's en Afrikaanse migranten, de groepen in BelgiŽ die het vaakst met hiv in aanraking komen. Je resultaat krijg je via sms of e-mail. Site: KLIK HIER en extra info: KLIK HIER

Link naar alle activiteiten op 1 December 2012 in Belgie = KLIK HIER

Hiv in Nederland:
Het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses blijft onverminderd hoog, maar neemt niet toe.
In 2011 waren er naar schatting 1067 nieuw geregistreerde hiv-diagnoses. Dat is vergelijkbaar met de toename in 2009 en 2010. Het aantal nieuwe diagnoses bedroeg in die periode ongeveer 1100 per jaar. Onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) werden in 2011, 714 nieuwe hiv-diagnoses geregistreerd, eveneens vergelijkbaar met voorgaande jaren. De cijfers komen uit het Monitoring Report 2012 van de Stichting HIV Monitoring Nederland (SHM).

Er zijn momenteel naar schatting 25.000 mensen met hiv in Nederland. Ongeveer een derde is niet in zorg en veel van hen weten niet dat ze hiv bij zich dragen. Opgeteld bij de groep mensen die wel in zorg is, maar niet wordt behandeld of behandeling geen effect heeft, is hiv bij iets minder dan de helft van alle geÔnfecteerde mensen in Nederland niet onderdrukt. Deze groep vormt de bron voor overdracht van hiv. De hiv-epidemie in Nederland is geconcentreerd in de groep mannen die seks hebben met mannen. In totaal neemt het aantal nieuw geregistreerde hiv-infecties onder deze groep niet toe, maar ook niet af. Er is een geleidelijke daling onder MSM in de leeftijd van 35 tot 44 jaar. Daar staat echter een toename onder jong volwassen uit deze groep (tot 25 jaar) en onder deze groep vanaf 55 jaar en ouder tegenover.

Het aantal nieuwe diagnoses bij de groep patiŽnten met heteroseksuele contacten daalt geleidelijk, vermoedelijk als gevolg van afgenomen immigratie uit regioís waar hiv endemisch is, zoals Zuidelijk Afrika. Het aantal geregistreerde hiv-diagnoses onder Nederlandse hetero mannen en vrouwen is sinds 2009 hoger dan die onder mensen afkomstig uit endemische regioís. Het percentage mensen waarbij de diagnose hiv in een laat stadium van de infectie wordt gesteld is sinds 1996 gehalveerd, maar nog steeds wordt bij 43% de diagnose gesteld wanneer de afweer al sterk is verminderd of wanneer iemand al aids heeft. Late diagnose leidt er toe dat pas laat met hiv-behandeling wordt begonnen en onvoldoende herstel van de afweer kan worden bereikt. Het hoge percentage late diagnoses toont aan dat testen van mensen uit de risicogroep voor hiv nog in onvoldoende mate gebeurt.

Nuttige links:
- Mannenseks.be (site voor homo's van sensoa) KLIK HIER
- Veel gestelde vragen Hiv / Aids (nederlandse website) KLIK HIER
- Nieuwe Belg site / Leven met Hiv: KLIK HIER
- Website Sensoa: KLIK HIER
- Alles over seks.be (site van sensoa) KLIK HIER
- Hiv Mix (site voor Belg met Hiv) KLIK HIER
- Alles over Soa's (met foto's) KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 01 December, 2012 en 3524 keer gelezen.Reageer op dit bericht: