Maatregelen HUB na verkrachting jongen vallen in slechte aarde + reacties.

Naar aanleiding van de verkrachting van een Brusselse student heeft de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) afgelopen weekend een verbod uitgeroepen die mannelijke studenten verbiedt zich te verkleden als vrouw.

De maatregel komt na de verkrachting van een jongen die als vrouw verkleed was. "Bepaalde groepen vinden dat immers provocerend", stelt studentenbegeleider Marc Ophalvens. In oktober werd een 19-jarige student verkracht toen hij na een studenten doop op weg was naar een vriend. Op het Martelarenplein in Brussel werd hij omsingeld door een groepje allochtone jongeren. Hij kreeg slagen, werd bestolen van zijn gsm en naar een nabijgelegen parking gebracht. Daar werd hij verkracht door twee van de jongeren. De student was verkleed als vrouw en daarom is dit mogelijk een geval van transfoob geweld.

Hierdoor ging de HUB over tot enkele maatregelen die ondertussen op heel wat protest onthaald worden. De HUB stelt dat doopactiviteiten moeten stoppen voor dat de winkels in de Nieuwstraat sluiten, en dat het thema waarbij mannen zich als vrouwen verkleden en vrouwen in mannen niet meer mag. "Bepaalde groepen ervaren dat als provocerend. Wij willen uiteraard een school zijn die veilig genoeg is om studenten aan te trekken, dat is evident. We willen niet dat studenten wegblijven van de HUB omdat ze denken dat de schoolomgeving niet veilig is. Dit was echt iets zeer uitzonderlijks," klinkt het vanuit de HUB.

Twee verdachten - 15 en 17 - werden opgepakt. Uit het medisch onderzoek blijkt dat het slachtoffer zwaar werd aangepakt, meldt het Brussels parket. De verdachten ontkennen de verkrachting, maar een van hen verklaarde dat een kompaan alleen achterbleef met het slachtoffer. De daders werden alvast gefilmd door veiligheidscamera's. Toch duurde het een maand vooraleer de verdachten werden opgepakt. Dat maakte studenten ongerust.

Ondertussen regent het negatieve reacties op het internet over de beslissing van het HUB. Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille verstuurt maandagmiddag nog een verzoek tot intrekking. Hij is van mening dat 'daders moeten aangepakt en niet slachtoffers', verder vindt hij maar n reactie voor de HUB op zijn plaats: 'onmiddellijk een bericht uitsturen waarbij men toegeeft een vergissing te hebben begaan.' Samen met zijn woordvoerder bereidt hij een brief voor die maandag nog naar de HUB verstuurd zal worden. Daarin zal de staatssecretaris benadrukken dat hij het een 'fout signaal' vindt en vragen dat de HUB de maatregel intrekt.

Ook communicatieadviseur Nol Slangen is het niet eens met het verbod van het HUB. "Verkleden als vrouw bij studentendoop verbieden als gevolg van geweldpleging beloont/vergoelijkt extremisten.' Hij kreeg meteen applaus van VUB-politicoloog Dave Sinardet. Ook kerkjurist Rik Torfs mengt zich in de discussie, en vraagt zich af 'hoe moeten vrouwen zich dan verkleden?'. Verder klinkt het op Twitter weinig lovend over de beslissing. Woorden als 'dit is erover' en 'shame on you' worden niet geschuwd.

En tot slot kwamen er ook al reacties vanuit de holebi beweging. Cavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi's en transgenders reageerde teleurgesteld en kwaad. Woordvoerster Fran Bambust: "Net een week geleden stuurde het Steunpunt Gelijkekansenbeleid de cijfers van geweld tegen transgenders de wereld in. Verschrikkelijke cijfers, die onder andere aangaven dat 31% van de transgenders het slachtoffer worden van seksueel geweld. En net deze mensen lezen in uw verklaring vandaag dat sommige mensen travestie nu eenmaal 'provocerend vinden', met de raad om dan maar niet langer in de kleren van het andere geslacht rond te lopen. Kortom, 'transgenders, kleed je 'normaal', dan heb je geen last'. Ik weet wel dat uw opmerking gericht was op het omkleden 'om de grap', maar eigenlijk doet dit niet ter zake. U vraagt begrip voor de misdaad, en bestempelt het travestiegedrag zal, los van het doel, als provocatief." "Wij willen net een maatschappij waarin mensen elkaar respecteren, en waarin intolerantie wordt aangepakt, en niet de expressie. U draait dit om. U pakt de slachtoffers aan, niet de daders", schrijft Bambust in een open statusupdate op Facebook. " Wij zouden heel erg waarderen als u uw regel zou herroepen. Dat u dopen aan banden wil leggen, lijkt ons begrijpelijk. Dat u echter expressie als provocatief bestempelt, stoot ons tegen de borst."

Update: Reactie HUB op maandag middag 26-11
De Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) ontkent vandaag dat er ooit sprake is geweest van een verkleedverbod voor de studenten. Volgens HUB-woordvoerder Filip Clarisse is er nooit sprake geweest van een verkleedverbod voor de studenten. "Wij hebben samen met de studenten besproken wat we kunnen doen om dergelijke incidenten te vermijden. We proberen enkel de goede huisvader te zijn in deze situatie. Maatregelen treffen en de studenten dingen verbieden zijn nooit aan de orde geweest. Ze beslissen nog altijd zelf hoe ze ergens op reageren." De onderwijsinstelling vindt dus niet dat een verkleedverbod de oplossing is. "Met de hulp van de politie willen we de risico's op zware feiten als verkrachtingen verminderen. De politie zag het als een van de mogelijkheden om de verkleedpartijen te matigen, maar het was zeker niet de bedoeling om iemand daarmee te beledigen."

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
16-JARIGE VERKRACHT SAMEN MET VRIEND BRUSSELSE JONGEN


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 26 November, 2012 en 4145 keer gelezen.Reageer op dit bericht: