Nominaties bekend meest LGBT+ vriendelijke media persoon 2021Naar traditionele gewoonte reikt de Vlaamse tv-zender OUTtv eind dit jaar de OUT Media Award uit aan de persoon of organisatie die de LGBT+*-gemeenschap op de meest positieve manier onder de aandacht bracht in de Vlaamse media. De acht genomineerden werden gisteren, op Coming-Outdag (11/10) bekend gemaakt.

De Vlaamse genomineerden voor de OUT Media Award zijn dit jaar o.a. veldrijder Justin Laevens, jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero, discotheek Red & Blue, radio-dj Jana De Wilde, senator Fourat Ben Chikha, popgroep K3, voormalig Miss België Lenty Frans en Drag Race Holland winnares Vanessa van Cartier.

Eind dit jaar zal bekendgemaakt worden wie van deze acht Belgisch vicepremier Petra De Sutter mag opvolgen als meest holebi & transgender+ vriendelijke mediapersoonlijkheid/-organisatie in Vlaanderen.

“Voor elk land waar we uitzenden proberen we organisaties en sterke nationale persoonlijkheden te nomineren die via de media een positief verschil gemaakt hebben voor de LGBT+-gemeenschap. Ieder jaar vormt die nominatielijst een mooie verdeling tussen cisgender*- en transgenderpersonen, mensen met verschillende seksuele geaardheden, alsook tussen sport-, showbizz-, culturele en politieke berichtgevingen,” vertelt Marc Putman, CEO van OUTtv Europe.

"In het algemeen was 2021 eerder een jaar waarin haat en fobie naar LGBT+-personen toe vooral pijnlijk duidelijk werd," vult OUTtv-gezicht Jens Geerts aan. "Ik denk hierbij aan nieuwsberichtgevingen over anti-LGBT+-stickers die opgeplakt werden in Antwerpen, rechtse politici die hun afkeer en haat verspreiden tegenover transgenderpersonen op tv, de dood van David P., seksistische en homofobe uitlatingen naar topsporters toe vanuit een nationale nieuwsredactie...

België staat momenteel op de tweede plaats van de Rainbow Index van de Europese holebi & transgender+ organisatie ILGA Europe. Dit betekent dat België, op Malta na, het beter doet dan de andere landen wat betreft LGBT+-rechten, toch merken we ieder jaar weer dat het moeilijker wordt om nationale bekendheden te nomineren die actief hun nek uitsteken voor LGBT+-personen via de Vlaamse media. Vooral binnen de sporttak. Professioneel sporter en tegelijkertijd openlijk holebi & transgender+ of ally zijn, blijft blijkbaar ook in Vlaanderen nog eerder een uitzonderlijke combinatie jammer genoeg. Dit zien we in 2022 graag anders," aldus Geerts.

De prijs voor meest LGBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van het jaar 2020 is een eervolle titel en werd eerder al uitgereikt aan o.a. voormalig Belgisch premier Charles Michel, K3, Bo Van Spilbeeck, ‘Belgium’s Got Talent’ kandidaat Lola McQueen en Belgisch vicepremier Petra De Sutter. Vorig jaar brachten bijna 5.000 Vlamingen hun stem uit.

STEMMEN op de genomineerden van 2021 kan t.e.m. 10 december 2021 via de website www.out.tv. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen.


Verklarende woordenlijst

LGBTIQ+ staat telkens v.d eerste letter v.d Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer.

De plus achter bovenstaande afkortingen staat voor: alle andere seksuele geaardheden (panseksueel, aseksueel ...) en genderidentiteiten (genderfluid, niet-binair, agender, demigirl, demiboy, genderqueer...), als ook voor mensen die nog twijfelen.

Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.

Transgender of trans: is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a (panseksueel, aseksueel...) zijn

Intersekse: heeft niets te maken met transgender. Is ook geen genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen.

Genderidentiteit: De term 'genderidentiteit' verwijst naar het innerlijk gevoel een jongetje/man, een meisje/vrouw, (afwisselend) beide of noch jongetje/man of meisje/vrouw te zijn.

Cisgender: is iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. Een man geboren als man voelt zich man en beschouwd zijn genderidentiteit volledig als man. Een vrouw geboren als vrouw voelt zich vrouw en beschouwd haar genderidentiteit volledig als vrouw.

Ally Hetero of cisgender die zich openlijk uitspreekt voor gelijke rechten van LGBT+ personen.

Over OUTtv:
OUTtv is sinds 2021 bij Proximus in Vlaanderen te zien via het basispakket op kanaal 94 en in Brussel op kanaal 344. OUTtv is verder ook nog steeds te ontvangen in het basispakket van Telenet op kanaal 52 en bij Orange op kanaal 38. OUTtv is het lifestyle televisiekanaal voor de gay en openminded, te ontvangen via verschillende Europese kabelexploitanten, telecomproviders en haar eigen VOD-service OUTtv Pro in meer dan twaalf landen. Samen met de Duitse dochteronderneming Pro-Fun Media en het Nederlandse Cinemien bedient OUTTV Media het gehele scala van film- en video-exploitatie: zowel de promotie als lancering van films, documentaires en tv-series in de bioscoop en op dvd en Blu-ray. Ook de digitale exploitatie via OUTtv ‘s eigen kanalen en externe platforms zoals ITunes, Amazon Prime en Google Play behoren tot de dagelijkse business.

Bron: OUTtv én holebi info - Oktober 2021

.

Dit bericht is gepost op 12 October, 2021 en 460 keer gelezen.