Zes LGBT Nobelprijs winnaars uit de geschiedenis.Recent werden de jaarlijkse winnaars van de Nobelprijzen bekend gemaakt. In december van dit jaar volgt de jaarlijkse ceremonie rond de winnaars die worden toegekend op het gebied van natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde, literatuur en vrede.

Hoewel het niet luidop vertelt wordt zijn er gedurende de hele geschiedenis onder de winnaars ook mensen uit de lgbt+ gemeenschap. Vandaag aandacht voor zes briljante inspirerende lgbt+ Nobelprijswinnaars uit de geschiedenis. Toevallig wonnen ze bijna allemaal de Nobelprijs voor Literatuur, misschien omdat dit een gebied was dat meer inschikkelijk was voor lgbt+ mensen.Selma Lagerlöf

De Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf was de eerste vrouw die in 1909 de Nobelprijs voor Literatuur won als waardering voor "het verheven idealisme, de levendige verbeeldingskracht en de spirituele waarneming die haar geschriften kenmerken". Haar werk was diep geworteld in de legendes en volksverhalen uit haar geboorteland Värmland, die haar grootmoeder haar als kind vertelde. Lagerlöf had tijdens haar leven verschillende romantische relaties met vrouwen en droeg haar veelgeprezen werk Jeruzalem op aan ene "Sophie Elkan, mijn metgezel in leven en brieven." Hun intieme brieven, die vertellen over hun gepassioneerde liefdesverhaal van 1894 tot Elkans dood in 1921, werden in 1992 gepubliceerd.

Jane Addams

Jane Addams was een Amerikaanse nederzettingenactivist, hervormer, maatschappelijk werker, socioloog, openbaar administrateur en auteur. In 1931 werd ze de eerste Amerikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en wordt erkend als de grondlegger van het beroep van maatschappelijk werk in de Verenigde Staten. Addams had relaties met verschillende vrouwen die haar de tijd en energie zouden hebben geboden om haar sociale werk voort te zetten terwijl ze emotioneel en romantisch werd ondersteund. Haar langste liefde was Mary Rozet Smith, met wie ze 40 jaar getrouwd was. Zoals haar biograaf Victoria Bissell Brown het stelt: "Mary Smith werd en bleef altijd de hoogste en duidelijkste noot in de muziek die het persoonlijke leven van Jane Addams was".

Jacinto Benavente

Deze productieve toneelschrijver was een van de belangrijkste Spaanse toneelschrijvers van de 20e eeuw, vooral bekend van toneelstukken als La Gobernadora (1901), Rosas de otoño (1905) en Señora ama (1908). In 1922 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur "voor de gelukkige manier waarop hij de illustere tradities van het Spaanse drama heeft voortgezet". Benavente's homoseksualiteit was in die tijd vrij algemeen bekend in theaterkringen en zou "de roddels van Madrid" zijn, hoewel hij altijd weigerde de geruchten te erkennen.

Vicente Aleixandre

Vicente Aleixandre was een Spaanse dichter die in 1977 de Nobelprijs voor Literatuur won voor zijn totaliteit van zijn creatieve poëtische geschriften, waarvan werd gezegd dat ze "de toestand van de mens in de kosmos en in de huidige samenleving verlichten, en tegelijkertijd de grote vertegenwoordigen vernieuwing van de tradities van de Spaanse poëzie tussen de twee wereldoorlogen". De biseksualiteit van Aleixandre was naar verluidt goed bekend in zijn vriendenkring, maar hij gaf het nooit publiekelijk toe. Volgens El Mundo had hij verschillende relaties met vrouwen en mannen, hoewel hij voornamelijk met mannen uitging na de leeftijd van 28. Een van zijn grote liefdes was de beroemde dichter Carlos Bousoño.

Thomas Mann

Thomas Mann was een veelgeprezen Duitse romanschrijver, schrijver van korte verhalen, maatschappijcriticus, filantroop en essayist, die zich liet inspireren door het werk van de filosofen Schopenhauer en Nietzsche en de componist Wagner. In 1929 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn doorbraakroman, Buddenbrooks, die het Nobelcomité prees voor het winnen van "gestaag toenemende erkenning als een van de klassieke werken van de hedendaagse literatuur." Manns dagboeken beschrijven uitgebreid zijn worsteling met zijn onderdrukte homoseksualiteit. Homo-erotische liefde, vaak onbeantwoord, was een belangrijk kenmerk in veel van zijn schrijven, waaronder de werken Death in Venice en Reflections of a Nonpolitical Man.

Patrick White

Patrick White was een homoseksuele Australische auteur die van 1935 tot 1987 12 romans, drie verhalenbundels en acht toneelstukken publiceerde. Hij won de Nobelprijs voor Literatuur in 1973 voor een oeuvre dat de Zweedse Academie omschreef als "een epische en psychologische verhalende kunst die een nieuw continent in de literatuur heeft geïntroduceerd". Zoals veel homomannen van zijn tijd durfde hij niet te spreken over zijn seksualiteit en vreesde hij dat hij daardoor tot eenzaamheid zou veroordelen, maar dit was niet het geval. White zou tijdens zijn leven veel rijke vriendschappen en relaties hebben, waaronder de Griekse legerofficier Manoly Lascaris, die hij in het Midden-Oosten ontmoette. Het stel leefde de rest van hun leven gelukkig samen.


*lgbt = telkens eerste letter v.d Engelse woorden: gay, lesbian, bisexual, transgender.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Oktober 2021

.

Dit bericht is gepost op 11 October, 2021 en 410 keer gelezen.