Manneke Pis vraagt aandacht voor gelijke rechten LGBT+Donderdag kreeg onze beroemd Belgische plassertje, Manneke Pis weer eens een nieuwe outfit. Dit keer werd hij in het roze gestoken om de start van het Brusselse queer kunstfestival Q.ARTz te vieren.

Met zijn roze kostuum vraagt het bekende plassende mannetje aandacht voor de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap. Een opvallende roze stekelende hanenkam, een vestje met zwart-witte strepen en een roze strik, plus ook nog een roze broek.

Het kostuum werd ontworpen door Matteo Neri-Lindfors, beter bekend als de Brusselse designer Lion ascendant Connasse. De outfit is een reactie op spot en op het weigeren van opgelegde normen in de maatschappij.

"Mijn universum is gebouwd op de romantische en punkinvloeden van mijn moeder, de theaterwereld van mijn vader en mijn persoonlijke fascinatie voor esoterie. Het is de combinatie van al deze elementen die je terugvindt in Manneken Pis zijn Q.ARTz-outfit," legt ontwerper Lion ascendant Connasse uit.

Het Q.ARTz Festival, georganiseerd door de mensen van The Belgian Pride, werd in het leven geroepen om de diversiteit, creativiteit en expressie van queer artiesten een platform te geven. Met tentoonstellingen, theatervoorstellingen, workshops, films en feestjes wil Q.Artz Festival bruggen vormen op cultureel en maatschappelijk niveau. Het festival loopt nog tot 26 september. Programma => Klik hierVerklarende woordenlijst
- LGBTI+ staat telkens voor de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex

- LGBTIQ+ idem als hierboven de Q staat voor Queer

- De plus achter bovenstaande afkortingen staat voor: alle andere seksuele geaardheden (panseksueel, aseksueel ...) en genderidentiteiten (genderfluid, niet-binair, agender, demigirl, demiboy, genderqueer...), als ook voor mensen die nog twijfelen.

- Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: Homo, Lesbisch, Biseksueel.

- Transgender of trans: is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a (panseksueel, aseksueel...) zijn.

- Intersekse: heeft niets te maken met transgender. Is ook geen genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen. Meer weten => Klik hier

Meer weten over genderidentiteit ==> Klik hier
Meer weten over seksuele geaardheid ==> Klik hier

Bron: bruzz.be & holebi info - September 2021


.

Dit bericht is gepost op 17 September, 2021 en 381 keer gelezen.