Botsing tussen Vlaams Belang en andere partijen over lesbiennes.Donderdag is er in de commissie Media van het Vlaams Parlement een botsing geweest tussen Vlaams Belang en alle andere politieke partijen, en dit over de uitspraken die eerder werden gedaan door Sporza-journalist Eddy Demarez bij de huldiging van de Belgian Cats, waarover je eerder bij holebi info en in de media kon lezen. Ondertussen heeft de VRT aan Demarez en betrokkenen een sanctie opgelegd.

Wat gebeurde er?
Na een lifestream van Sporza over de thuiskomst van het vrouwelijke basketbalteam de Belgian Cats, die deelnamen aan de Olympische Spelen, bleef na een sport verslag, nadien onbedoeld de microfoon nog open staan waarna er een gesprek volgde dat niemand had mogen horen. In dat fragment maakte vooral sportjournalist Eddy Demarez, 53, grappen over de vermeende geaardheid van de Belgian Cats. Er werden ook naamgrapjes gemaakt en enkele vrouwen werden omschreven als “een manneke” en “een kolos”. Het fragment zorgde voor heel wat opschudding, voornamelijk op Twitter. “Ongehoorde uitspraken over The Belgian Cats achter de schermen, live op streaming. Publieke verontschuldigingen Eddy Demarez en redactie zijn meer dan op zijn plaats”, klonk het meteen.

Vlaams Belang
Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans bestempelde de uitspraken van Demarez als een 'fait divers'. "De enige fout die hij gemaakt heeft, is dat hij zijn 'machine' (micro) niet heeft afgezet", aldus Slootmans ook. "U toont uw ware gelaat. Dit is ronduit homofoob", reageerde Vooruit-parlementslid Katia Segers.

Vragen uurtje
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kreeg in de commissie een aantal vragen over het incident rond de omstreden uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez. Minister Dalle herhaalde in de commissie dat de uitspraken van Demarez "ongepast" waren en dat de VRT het dossier opvolgt.

Tweede kans
De CD&V-minister waarschuwde wel voor een samenleving waar één fout onmiddellijk leidt tot een definitieve veroordeling. "Het gaat om iemand van vlees en bloed met een indrukwekkende loopbaan. Zo iemand kan een tweede kans verdienen", meent Dalle. "Het is aan de VRT om te kijken hoe ze hier verder mee omgaat. Als er oprechte excuses zijn en er een gesprek is, lijkt een ontslag me een disproportinele sanctie.”

Botsing tussen Vlaams Belang en andere partijen
De discussie in de commissie draaide uit op een botsing tussen Vlaams Belang en de andere partijen. Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans noemde de uitspraken van Demarez, zeker tegen de achtergrond van de watersnood in Wallonië die er toen was, een "fait divers". "Wat ik hoorde deed me niet meteen van mijn stoel vallen", aldus Slootmans. "De enige fout die hij (Demarez) mijns inziens gemaakt heeft, is dat hij zijn 'machine' niet heeft afgezet. Dat is inderdaad een foutje. Maar dat kan geen reden zijn om na 30 jaar op non-actief te worden geplaatst".

Langst beide kant geschoqueerd
Die uitspraken van Slootmans schoten bij verschillende collega's in het verkeerde keelgat. Zo reageerde Vooruit-parlementslid Katia Segers "gechoqueerd". "Ik noteer dat ronduit seksistische en homofobe uitspraken voor u een fait divers zijn", aldus Segers. "Hebben we wel hetzelfde fragment gehoord?", vroeg CD&V-parlementslid Orry Van de Wauwer (zelf openlijk homo) zich af. "Dit was puur seksisme en lesbofobie. Hiermee toont u opnieuw de ware aard van u en uw partij. U staat niet aan de kant van de slachtoffers, maar aan de kant van de daders", dixit Van de Wauwer. N-VA-parlementslid Freya Perdaens en Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman sloten zich aan bij de kritiek op Slootmans. Die liet de kritiek niet aan zijn hart komen. "Kom toch eens buiten. Al die beroepsgechoqueerden met lange tenen", reageerde hij.

VRT legt Demarez sanctie op
De directie van de VRT heeft Sporza-journalist Eddy Demarez en een andere medewerker een sanctie opgelegd naar aanleiding van diens uitspraken over de Belgian Cats na de Olympische Spelen. Dat meldt de openbare omroep donderdag. De VRT geeft geen details over de inhoud van de sanctie. Sinds de uitspraken staat Demarez op non-actief, het advies van de integriteitscommissie van de VRT kwam tot de conclusie dat er 'een zware inbreuk is geweest op de integriteitscode', waarna werd beslist om Demarez en andere betrokken personen een sanctie op te leggen. Over de inhoud daarvan wordt niet ingegaan, 'om privacyredenen', luidt het donderdag bij de openbare omroep. Ook wil de VRT vooral inzetten op remediëring van de betrokken medewerkers. “Bovendien komt er ook een traject over inclusie en integriteit voor de hele sportredactie”, luidt het. De openbare omroep laat zich hierin adviseren door externe organisaties en is ook in gesprek met de Belgian Cats.
Lees ook
Reacties (ook politieke) op Vrt sportjournalist (2021)
Opnieuw beledigde een Vlaams Belang politicus holebi's (2021)
Vlaams Belanger valt Transgender uit K2 zoekt K3 aan + 3 video's

Bron: hln.be - September 2021


.

Dit bericht is gepost op 17 September, 2021 en 494 keer gelezen.