Anti holebi & transgender stickers in Antwerpen en Gent.De cel Diversiteit van de Antwerpse politie is een onderzoek gestart na meerdere meldingen van anti-LGBTQI+-stickers (zie foto) in de stad. Ondertussen blijkt dat de stickers ook al in Gent zijn opgedoken.

Het was Fleur Pierets, schrijfster en activiste, die op haar Instagram melding maakte van deze stickers. Ze zouden op diverse plekken in de stad zijn opgedoken. De politie bevestigt dat er een proces-verbaal opgesteld werd door de cel Diversiteit. “Die zal het onderzoek voeren”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom.

Wie een sticker tegenkomt, kan dat melden aan de politie. De cel Diversiteit stelde een proces-verbaal op na "meerdere meldingen" van homofobe stickers. Daarop staat een regenboogvlag met een streep erdoor, met daarbij de woorden "Gewoon normaal". Het beeld lijkt geïnspireerd door de 'LGBT-vrije zone'-stickers die de conservatieve Poolse krant Gazeta Polska in 2019 verspreidde onder haar lezers.

Ook bij de Vlaamse holebi & trans+ federatie & koepel van Vlaamse organisaties Çavaria kwamen er dit weekend meldingen binnen. Ook in Gent zouden deze stickers zijn opgedoken. “We gaan onderzoeken wat er juist aan de hand is en hoe we daar gepast op reageren”, zegt Eef Heylighen, woordvoerster van Çavaria.

Verklarende woordenlijst
- LGBTIQ: staat telkens voor de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer.
- LGBTI+: zelfde als hier boven zonder de queer - de plus staat voor alle andere genderidentiteiten en seksuele geaardheden.

- Holebi: staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.

- Trans of transgender is een parapluterm voor verschillende genderidentiteiten zoals genderfluid, niet-binair, agender, demiboy, demigirl, drags en transseksuelen. (enkel deze laatste groep bevat mensen die overgaan tot hele of halve gender veranderende operaties). Transgender personen kunnen zowel hetero als holebi of panseksueel, aseksueel ... zijn.

- Genderidentiteit: is het gender waartoe iemand zichzelf rekent en is de mate waarin iemand zich man, vrouw, beide of geen van beide voelt. Voor de meeste mensen komt hun gender en genderidentiteit overeen met hun biologisch geslacht; dit wordt ook wel cisgender genoemd. Alle anderen vallen onder de term transgender.

Bron: Belga & nieuwsblad.be - September 2021.

Dit bericht is gepost op 13 September, 2021 en 469 keer gelezen.