Nederlands schrijver en dichter, en openlijk homo overwacht overleden.
De Nederlandse schrijver en dichter Gerrit Komrij is op 68-jarige leeftijd onverwacht overleden. De doodsoorzaak is onbekend. Komrij vestigde zich in 1984 in Portugal. Sinds 1988 was hij, met zijn partner Charles Hofman, woonachtig in de plaats Vila Pouca da Beira.

De familie van Gerrit Komrij heeft het nieuws van zijn onverwachte overlijden bevestigd aan de Nederlandse omroep NOS. Het is nog niet bekend waaraan de schrijver is overleden. Hij overleed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

'We zijn een hele goeie vriend verloren, die we ook dikwijls in Zuid-Afrika zagen,' reageerde Tom Lanoye op Radio 1. 'Gerrit Komrij was een unieke figuur met een unieke plaats in de Nederlandse literatuur. Er is ons een zeer grote en zeer belangrijke figuur ontnomen.'

"Hij was een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers, en zal dat blijven'', aldus uitgeverij De Bezige Bij. De stichting CPNB is ontdaan door zijn onverwachte heengaan.

Gerrit Jan Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944 Amsterdam, 5 juli 2012) was een Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Hij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik. en gold als een van de kleurrijkste figuren uit de Nederlandse literatuur.

Zijn hele leven lang uitte hij kritiek op het werk van mededichters en -schrijvers. Maar ook televisiemakers, architecten, de Scientology Kerk en het Koninklijk Huis fungeerden regelmatig als schietschijf. Voor zijn oeuvre ontving Komrij in de loop der jaren een aantal belangrijke onderscheidingen, waaronder in 1993 de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza. Daarnaast won hij onder meer de Gouden Uil voor 'In liefde bloeyende' (1999) en, in 1982, de Herman Gorterprijs voor 'De os op de klokketoren'. Zijn bibliografie telt bijna 100 boeken en evenveel bibliofiele uitgaven. Komrij publiceerde ook jarenlang in columns in Humo.

Het Tuinfeest, het jaarlijks pozie-evenement in Deventer, wordt op 4 augustus deels een eerbetoon aan schrijver/dichter Gerrit Komrij. Hij was een vaste gast op het Tuinfeest bij Theater Bouwkunde. Hij zou dit keer opnieuw zelf optreden. Heleen Boom, directeur van Bouwkunde, gaat een aantal van de andere dichters vragen om in de tijd die Komrij zou vullen aandacht te besteden aan de voormalige Dichter des Vaderlands, bijvoorbeeld door pozie van hem ten gehore te brengen.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
TOENMALIGE 13-JARIGE BEROEMDE HOMOFOOB IS ALS 17-JARIGE PRO HOLEBI + 2 VIDEO'S
15.000 PINK DOTS IN SINGAPORE VAN HETERO'S EN HOLEBI'S VOOR HOLEBI'S EN HETERO'S
MICROSOFT STEUNT HOMOHUWELIJK EN HOLEBI'S IN WASHINGTON
ELLEN DEGENERES EN JANE LYNCH KRIJGEN HOLLYWOOD STER
HOMOFOBIE DAALT BIJ BELGISCHE HOLEBI JONGEREN
JAMAICAANSE ZANGERES KOMT UIT DE HOLEBI KAST + 2 VIDEO'S
DE AFGELOPEN 10 GAY PRIDES (HOLEBI OPTOCHTEN) + NEGEN VIDEO'S
HIP HOP ZANGER VAN EERDER HOMOFOBE GROEP, MET AL LESBI IN, KOMT UIT DE HOLEBI KAST

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: volkskrant.nl, knack.be, destentor.nl

Dit bericht is gepost op 06 July, 2012 en 4457 keer gelezen.