Gay (holebi) Prides - Juni - Tel aviv, KroatiŽ, Berlijn, Chili, Rome, Griek, New York, Laos, Sofia, Helsinki + foto's en 9 video's.
Afgelopen maand waren er tal van Gay Pride parades in verschillende steden wereldwijd. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld ons landje en Nederland worden de optochten eerder gezien als een carnaval voor holebi's, omdat volgens velen de strijd al lang is gestreden. Toch blijven ze door gaan omdat organisatoren en deelnemers telkens weer besluiten dat er nog veel werk aan de winkel is. (een overzicht van de laatste 10 prides + video's verderop).

In veel andere landen is de strijd van holebi's nog lang niet gestreden. Daar hebben homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders nog lang geen gelijke rechten. En daarom komen, ook zij, nog jaarlijks op straat. En jaarlijks komen er landen bij waar een eerste optocht wordt gehouden, vaak slechts bestaande uit enkele honderden deelnemers en niet weinig worden deze optochten aangevallen door extremisten. Dit jaar ging een eerste Gay pride door in Laos en in het Griekse Thessalonki. De Belgische Pride ging door in mei en trok dit jaar 70.000 deelnemers (link onderaan). En in Moskou werd recent gesteld dat er de komende 100 jaar geen Prides mogen doorgaan (link onderaan). Ook deze maand gaan er nog in tal van landen en steden Gay prides door o.a in Nederland.

Oorsprong van de Gay Pride:
De eerste Gay Pride ontstond kort na de beruchte en beroemde Stonewall-rellen in 1969 in de wijk Greenwich Village in New York City. Voordien werden holebi's jarenlang gepest en regelmatig geweldadig aangevallen door de politie. Maar na de laatste ontruiming van de holebibar The Stonewall door de Metropolitan Police waren de holebi's het zo beu dat ze besloten terug te vechten en vielen er dit keer langst beide kanten harde klappen. In tegenstelling tot wat men beweerd, waren het vooral travestieten (en geen homo's) die het gevecht aangingen met de politie. De holebi's kregen in die tijd ook veel steun van Harvey Milk, waarover enkele films en toneelstukken zijn gemaakt waarin de rellen ook aan bod komen. De opstand van holebi's, travestieten en transgenders vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de holebi-beweging daar waar nooit eerder homo's en travestieten in zulke grote aantallen hardhandig weerstand boden tegen de vernederingen en aanvallen van de politie. Exact ťťn jaar na de Stonewall-rellen ging de eerste Gay Pride parade ooit door, dat was toen tussen Greenwich Village en Central Park. Er deden toen ruim 10.000 mensen aan mee. Korte tijd later kwamen er ook in andere landen Gay prides zoals in Canada, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, Duitsland, BelgiŽ, Nederland, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. Op heden wordt de optochten jaarlijks wereldwijd gevierd en er zijn nog maar een paar landen waar hij nog nooit is gevierd. In de VS bestaan sinds enkele jaren ook Black Prides, dat zijn optochten van zwarte holebi's.

Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als de Europride. Een Grote Gay pride die afwisselend in een Europese stad wordt gehouden. De eerste ging door in 1992 in Londen. De voorlaatste was in 2011 in Rome. Tot slot is er ook nog een WorldPride met deelnemers en vertegenwoordigers uit vele landen. De eerste ging door in 2000 in Rome, de tweede ging door in 2006 in Jeruzalem. De volgende gaat deze maand door in Londen en in 2014 is het de beurt aan de Amerikaanse staat Toronto.

Lijstje van de 10 laatste Gay Pride optochten + video's:


Op 8 juni ging de Gay Pride door in Tel Aviv, IsraŽl met 10.000 deelnemers, het was de tiende editie. De optocht trok door de straten van ťťn van de meest holebivriendelijke steden van de wereld. Holebi's kunnen niet trouwen in Israel maar er bestaan wel partnerregistraties en ze mogen openlijk dienen in het leger.


Op 9 juni was er een Gay Pride in KroatiŽ waaraan 500 mensen deelnamen. Na het zware geweld van vorig jaar, was er deze keer een politiemacht van 900 opgetrommeld om de veiligheid van de deelnemers te garanderen. Ook vijf Kroatische ministers en Westerse diplomaten liepen mee. Het evenement werd dit jaar gezien als een test voor de mensenrechten in het land, dat in juli 2013 zal toetreden tot de Europese Unie. De EU riep het land eerder op meer aandacht te hebben voor de rechten van holebi's.


Op 23 juni ging de Gay Pride van Berlijn, ook beter bekend onder Christopher Street Day, door. De optocht stond in het teken van de intolerantie in Oost-Europa tegenover holebi's. Er werd dan ook een satirisch liefdesportret meegedragen van de Russische president Vladimir Poetin en zijn premier Dimitri Medvedev. en de Russische ambassade werd symbolisch beschoten met confettikanonnen. Er waren 700.000 deelnemers met 40 praalwagens en tienduizenden toeschouwers.


Ook op 23 juni was er een Gay Pride in Chilli. Het was de 12de editie met 80.000 deelnemers. Ook aanwezig enkele Chileense en Britse politici. De parade vierde ook het feit dat het land recent een anti discriminatie wet kreeg die holebi's beschermd tegen homofobie. Tijdens de optocht werd er ook even stilgestaan bij de moord op een jonge Chileen die eerder werd vermoord door Nazi's omwille van zijn seksuele geaardheid, zijn moeder sprak enkele woorden.


Nog op 23 juni was er een Gay Pride in Rome, met 150.000 deelnemers en 15 feestelijke praalwagens. De optocht stond in het teken van de stijgende homofobie en een vraag naar meer gelijke rechten voor holebi's.


En nog op 23 juni werd er voor het eerst een Gay Pride in het Griekse Thessaloniki gehouden. Er waren 400 deelnemers die werden belaagd door een groep gelovigen nadat de Griekse orthodoxe kerk had opgeroepen tot een tegendemonstratie, de optocht werd bekogeld met allerlei en de politie kon nipt meer geweld voorkomen.


Op 24 juni trok de Gay Pride in New York maar liefst 2 miljoen toeschouwers. Het was de 43ste editie met duizenden deelnemers. De optocht werd geopend door o.a popster Cyndi Lauper en een lesbisch koppel dat als eerste trouwde toen deze Amerikaanse staat het homohuwelijk legaliseerde.Op 28 juni ging de allereerste Gay Pride door in Laos, in het bijzonder in de hoofdstad Vientiane. Deze pride ging door onder bescherming van de Verenigde Staten en werd gezien als een eerste stap naar de erkenning van de rechten van holebi's in een zeer conservatieve samenleving. In Laos is er vooral discriminatie van holebi's op het werkvlak, velen van hen komen terecht in de seksindustrie en nachtberoepen.
Geen video beschikbaar Laos Pride.

Op 30 juni ging de Gay Pride door in Sofia, Bulgarije, het was de vijfde editie en dankzij een enorme politiebescherming verliep de optocht zonder problemen. Er waren ongeveer 2000 deelnemers en ambassade medewerkers van ArgentiniŽ, Oostenrijk, Groot BrittanniŽ, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, ServiŽ en de VS namen ook deel.Ook op 30 juni ging de Gay Pride door in Helsinki, Finland die 8000 deelnemers trok, wat duizend meer was dan vorig jaar. Er was een klein incident waarbij homofoben eieren gooide naar de optocht maar die werden snel opgepakt door de politie.EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
4 MILJOEN HOLEBI'S OP GAY PRIDE PARADE + FOTO'S EN VIDEO (Juni 2012)
BELGISCHE PRIDE TROK 70.000 DEELNEMERS + FOTO'S EN 2 VIDEO'S (Mei 2012)
MOSKOU MAAKT HOLEBI PRIDES VOOR KOMENDE 100 JAAR VERBODEN (Juni 2012)
EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
JAMAICAANSE ZANGERES KOMT UIT DE HOLEBI KAST + 2 VIDEO'S
BELG VEROORDEELD VOOR HOMOFOBISCH GEWELD IN OOSTENDE
ELLEN DEGENERES EN JANE LYNCH KRIJGEN HOLLYWOOD STER
NIKE: BE TRUE: SNEAKERS TEGEN HOMOFOBIE + VIDEO
MEER VERDRAAGZAAMHEID GEVRAAGD VOOR VLAAMSE HOLEBI JONGEREN
WILL AND GRACE ACTEURS WILLEN HOLEBI KINDEREN
OEGANDESE MINISTER DOET HISTORISCHE UITSPRAAK IN VOORDEEL VAN HOLEBI'S IN HOMOFOBISCH LAND
PRIJS VOOR BENETTON FOTO'S VAN MANNELIJK ELKAAR KUSSENDE WERELDLEIDERS + FOTO'S EN VIDEO

MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi.info

Dit bericht is gepost op 01 July, 2012 en 4753 keer gelezen.