Verenigde Staten staat preventieve aidspil toe - nu allemaal terug veilige seks?


Een team van medische specialisten (FDA) in de VS heeft een pil aangeraden die moet voorkomen dat mensen besmet raken met het hiv-virus. Het gaat om de pil Truvada die geschikt zou zijn om besmetting te voorkomen.

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Iedere dag een pilletje nemen en onveilige seks is plots minder onveilig. Maar helaas werkt het zo niet. Truvada is eigenlijk een hiv-remmer, maar dan in een lage dosis. Die dosis vermindert de kans op besmetting bij homo's met 40 procent en bij hetero's met 75 procent. Het risico op besmetting is dus niet helemaal verdwenen.

Toch zijn Amerikaanse artsen enthousiast. "Wij verwachten dat het nemen van een preventiepil in combinatie met vroege behandeling kan leiden tot een zeer laag aantal nieuwe besmettingen. Ons doel is om het aantal nieuwe besmettingen tot nul te reduceren." Maar niet iedereen deelt deze mening en is even enthousiast. Het Amerikaanse Aids fonds waarschuwt dat Truvada een vals gevoel van bescherming kan geven, en dat mensen gauw gaan denken waarom nog een condoom gebruiken als ik een pilletje kan innemen?

Nu zal het niet zo zijn dat iedereen zo maar aan dat pilletje kan komen want Truvada is heel erg duur. Een kuur van een maand kost maar liefst 700 euro. In vergelijk, met dat geld kunnen ook 20 mensen, hetero of homo, die met het hiv virus besmet zijn behandeld worden, waardoor de kans dat zij het virus doorgeven kleiner wordt.

Tegenstanders van Truvada zeggen dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de gevolgen van langdurig gebruik van het medicijn. Daarnaast is men van mening dat men wel zeker moet zijn dat iemand die al hiv heeft niet preventief Truvada gaat slikken, want voor hen is het juist gevaarlijk om hiv-remmers in een lage dosis te nemen. De FDA kent de bezwaren, maar raadt homoseksuele mannen met veel verschillende partners en iedereen met een hiv-besmette partner toch aan Truvada te nemen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
STEEDS MEER HETERO JONGEREN EN 40+ HETERO's HEBBEN SOA EN HOMO'S OPGELET V GONORROE (Maart 2012)
OPGELET MET SOA DOE HET ZELF TESTEN + VEILIGE ADRESSEN (Maart 2012)
EUROPESE COMMISSIE KEURT PATIENTVRIENDELIJKE AIDSPIL (Eviplera) GOED (November 2011)

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BELGISCHE HOMO'S EN BI MANNEN EN JONGENS OPGELET...
TEGENKANDIDAAT OBAMA PESTTE VROEGER HOMO'S + CAMPAGNE TEAM OBAMA GESTART + VIDEO
BELGISCHE STRAFMAAT HOLEBI GEWELD WORDT ZWAARDER, O.A BIJ DOODSLAG LEVENSLANG.
PUNK ROCKER UIT DE KAST ALS TRANSGENDER
HISTORISCH PRESIDENT OBAMA EINDELIJK OPENLIJK PRO HOMOHUWELIJK
DE HOLEBIFOON STAAT OOK OPEN VOOR SLACHTOFFERS HOLEBI- EN TRANSFOOB GEWELD IN BELGIE
38ste AMERIKAANSE STAAT WAAR HET HOMOHUWELIJK BIJ WET VERBODEN IS, IS EEN FEIT
ELLEN DEGENERES 15 JAAR UIT DE KAST + SPECIALE VIDEO
UNIEK HETERO PRIESTER KOMT OP VOOR HOLEBI'S IN MEEST GEVAARLIJKE AFRIKAANSE LAND
BELGISCHE ARTIESTEN GAAN SCHREEUWEN TEGEN HOMOFOBIE
VLAAMSE SCHRIJFT KINDER BOEKJE OVER ANDERS ZIJN

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: nos.nl

Dit bericht is gepost op 11 May, 2012 en 2561 keer gelezen.