Antwerps Bisschop Bonny positief over holebi's en gehuwde priesters in de kerk, vrouwen ligt moeilijker.De Antwerpse bisschop Johan Bonny ziet het wel zitten dat de kerk gehuwde priesters aanneemt. Volgens hem kunnen zij een verrijking zijn van de pastorale dienstverlening. Met het wijden van vrouwen heeft hij het moeilijker want dat zou een dossier zijn met theologische implicaties. Daarnaast sprak hij ook verzoenende taal over holebi relaties.

In de krant de Standaard sprak Bonny niet alleen over een mogelijke toelating van gehuwde priesters in de kerk maar ook over holebi's. Toch was hij erg voorzichtig over het thema waar de kerk het al jaren moeilijk mee heeft. Bonny zei: "Het is goed als mensen voor elkaar kiezen, voor mekaar zorgen, een stabiele relatie met elkaar aangaan. Dat is pure wist, op menselijk gebied."

"Ik ben voorzichtig over dit onderwerp, omdat elke zin verkeert, begrepen kan worden. Aan de ene kant moet ik als bisschop kunnen zeggen dat de relatie tussen man en vrouw in de christelijke antropologie een unieke status heeft. In theologische taal spreken we over een scheppingsorde, waarin man en vrouw op een specifieke manier voor elkaar bestemd zijn. Tegelijk is het goed als mensen voor mekaar kiezen, voor mekaar zorgen, een stabiele relatie met elkaar aangaan. Dat is pure wist, op menselijk gebied. Als men mij vraagt wat de paus daarover zegt, of de catechismus, dan heb ik er geen moeite mee om duidelijk te zijn. Maar in het morele oordeel over concrete situaties moet men steeds rekening houden met zowel de objectieve norm als de subjectieve levensweg van mensen. Van het theoretische standpunt over homoseksualiteit zou ik de precieze formulering moeten opzoeken."

Over het celibaat:
ĎIk geloof in de waarde van het ongehuwde priesterschap. Dat stel ik niet ter discussie. Zeker in een consumptiemaatschappij als de onze, waar seksualiteit soms wordt gebanaliseerd, kan de ongehuwde priester een bijzondere waarde hebben als profetisch teken. Anderzijds zou ik ook graag getrouwde mannen tot priester wijden, als dat zou kunnen. Niet zozeer ter aanvulling van het bestaande kader, maar omdat gehuwde priesters een verrijking van de pastorale dienstverlening kunnen betekenen. We hoeven de wijding van getrouwde mannen niet uit te vinden. In de Oosterse kerken, ook de katholieke, hebben ze altijd bestaan. In OekraÔne of RoemeniŽ bijvoorbeeld, en dat ligt niet verder van ons dan Rome. In de katholieke kerk aanvaarden wij getrouwde mannen ook als ze dominee zijn in de protestantse kerk en zich bekeren tot het katholicisme," aldus Bonny in de krant de Standaard. Verder liet hij ook weten dat hij denkt ťcht niet alleen te staan met zijn standpunten, en dat er best nog bisschoppen zijn die zijn mening delen.

Vrouwen als priester:
Vrouwen? Dat ligt moeilijker. "Getrouwde mannen al dan niet wijden: dat is een kerkrechterlijke kwestie. De wijding van de vrouw is een dossier met theologische implicaties. Dat raakt aan de interpretatie van zowel de Bijbel als de traditie. In ons land zou de wijding van vrouwen wellicht aanvaard worden. Maar wereldwijd is het een heel geladen dossier, ook op beleidsniveau. Vrouwen vragen terecht om een grotere betrokkenheid. Waar mogelijk probeer ik geŽngageerde vrouwen te benoemen op verantwoordelijke posities."

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
22-JARIG HOMO ACTEUR BLIJKT STEUN VOOR HOLEBI'S EN TRAINT VOOR 1STE HETERO ROL.
GEZOCHT HOLEBI OF TRANS KOPPEL OM TE TROUWEN IN BRUGGE, OOK FICTIEVE KOPPELS GEZOCHT.
STUDENT MAG VAN RECHTER 1 DAG PER JAAR PRO HOMO JEZUS T-SHIRT DRAGEN OP SCHOOL.
VROUWELIJKE FAN BEZORGD ZANGER BOY GEORGE EEN BLAUW OOG.
BOEK VOORSTELLING: DE NACHT DAT DE STERREN DANSTEN.
BUITENLANDSE HOLEBI'S MOGEN TROUWEN IN ARGENTINIE.
HOLEBI JONGEREN UIT AARSCHOT ZETTEN ZICH IN VOOR HET MILIEU
ZANGER GORDON EN 17 JAAR JONGER VRIENDJE OPNIEUW UIT ELKAAR.
NEDERLANDSE HOMO'S MOGEN WELDRA BLOED GEVEN - UPDATE: BLOEDBANK WIL NIET MEE WERKEN.
EUROPESE BOEDDHISTISCHE UNIE OVER HOLEBI GEWELD IN BELGIE.
DOMINEE BETRAPT MET AARDAPPEL IN ZIJN ACHTERSTE.
GELUKKIGE VERJAARDAG BEKENDE HOLEBI'S, HET ZIJN ER 20 DEZE MAAND (april)
75-JARIGE VROUW VALT 25-JARIGE HOMO AAN .
HOLEBI GEWELD KAN NIET AANGEPAKT WORDEN ZOALS BRUSSEL HET WIL, ALDUS POLITICI.

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: De Standaard. be

Dit bericht is gepost op 08 April, 2012 en 3533 keer gelezen.