Paul de Leeuw druk baasje, met boek, theatershow en nieuw album.Paul de Leeuw is een bezig baasje. Hij is dan ook televisiepresentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger. Recent bracht hij ook nog een kookbiografie uit, een boek waarin hij over zijn leven vertelt via vijftig favoriete recepten. Daarnaast is hij ook opnieuw de planken op gegaan en aan het toeren met zijn theatershow Poephoofd. En alsof dat nog niet genoeg is ligt er half maart weer een nieuw album in de schappen. En dit allemaal omdat hij bijna 50 is.

Bijna vijftig dus en nog steeds een bezige bij. Half maart ligt zijn nieuwe album dat PAUL heet in de winkel, en het is volgens de de Leeuw het meest persoonlijke dat hij tot nu toe heeft gemaakt. Veel van de teksten zijn door hemzelf geschreven, de plaats intussen de 18e, is gemaakt in samenwerking met en geproduceerd door Guus Meeuwis en zijn bandlid Jan Willem Rozenboom.

Zijn kookbiografie: 'k heb je lief, en trek! Paul de Leeuw ligt sinds februari in de winkel. In het boek staan verhalen die periodes uit De Leeuws leven kenmerken. Die verslagen worden met zo'n vijftig recepten afgewisseld. Het gebonden boek annex kookboek telt bijna 300 pagina's. De lezer stapt in een achtbaan die hem langs een Rotterdams meer vol Bulgaarse kikkers voert en langs de keuken van een Pools restaurant waar de appelmoes van moeder De Leeuw nog altijd op de kaart staat. Maar hij belandt ook op de Intensive Care van een Amerikaans ziekenhuis waar een nieuwe telg van de familie De Leeuw in de couveuse lag, en in de keuken van de auteur zelf, die ons laat zien hoe je nou precies een perfecte halve kip tevoorschijn tovert. Tal van foto's uit zijn privéarchief geven samen met 50 recepten van De Leeuws eigen lievelingsgerechten, een kijkje in de keuken van de grappigste en meest liefdevolle amateurkok van Nederland.

En sinds februari staat de Leeuw terug op de planken met zijn theatershow Poephoofd. De eerste recensies waren lovend en daar is hij erg blij om. "Ja, het zit goed, dat merkte ik aan de reacties van het publiek. En de recensies, allemaal lovend. Alleen De Volkskrant eindigde met: Paul de Leeuw, daar moet je zin in hebben. Nou. Als je naar het theater komt voor mij dan héb je er toch zin in?," lacht hij. Het is alweer 20 jaar geleden dat hij op de planken stond.

"In deze tijd waar soundbytes zo belangrijk zijn, dacht ik: ik word vijftig, mijn kinderen zijn wat ouder; ik moet het theater weer in. Terug naar mijn roots. Het begon allemaal in het theater, toch?" Hij sms'te zijn regisseur. Kreeg onmiddellijk bericht terug: Doen! "En ik ben gaan schrijven. Eerst het lied 2 minuten. Het laatste lied in de voorstelling. Het is het leitmotiv van Poephoofd geworden." In november de eerste leesvoorstelling. Hij vertelt het omdat zijn vader erbij was. Bijzonder omdat hij in Polen woont en zich eigenlijk, vertelt Paul de Leeuw, niet zo interesseert voor de dingen zoals zijn zoon die allemaal doet. "Hij mailde later dat hij opgetogen was. Opgetogen! Dat woord heeft mijn vader nog niet eerder gebruikt. En hij zei verder dat hij mij een echte entertainer vindt."

"Als je dertig bent, maak je carrière en trouw je. Met veertig komen de kinderen en oogst je wat je heb gezaaid. Nu ik vijftig word, ben ik bang om te verliezen." . "Mijn jongste zoon is geboren met 26 weken. We wisten niet of zijn longetjes zich zouden ontwikkelen, hoe zijn oogjes waren, of hij ooit zou kunnen zien. Daar gaat Poephoofd ook over. Over de kwetsbaarheid van het leven." Negen is Toby nu. En gezond. "Maar dan gaat hij naar pianoles, op zijn fietsje, en ben ik zó bang dat er onderweg iets met hem gebeurt." Dan vrolijk: "De kinderen worden ouder, ik moet leren loslaten. Het wordt tijd voor mijn eigen ontwikkeling." Pau!l, zegt hij, het televisieprogramma waar hij nu even mee is gestopt, was de laatste weken heel erg goed. Hij is net gevraagd om er nog 23 te maken.

Op 26 maart wordt Paul vijftig. "Vijftig. Het zegt met niets. Een feestje? Neuh." Het liefst zou hij met man en kinderen, Stephan, Kas en Toby, eind maart naar Parijs gaan. "Maar als ik het aansnijd, bij vrienden, blijft het ineens enorm stil. Ik denk, wéét, dat ze iets voor mij organiseren." Ook leuk, lacht hij. "Maar als je het mij vorig jaar had gevraagd was ik ondergedoken."

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 04 March, 2012 en 3394 keer gelezen.