Onderzoek - Homo's komen eerder uit de kast dan vroeger, lesbiennes hetzelfde.


Uit een nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat homo-jongens eerder uit de kast komen dan jaren geleden. Bij lesbische meisjes is er geen verandering en blijft de coming out leeftijd hezelfde als enkele jaren geleden.

Wanneer het gaat om homo-jongens en de leeftijd waarop ze uit de kast komen, is in zes jaar tijd gedaald van 17,8 jaar naar 16,6 jaar. Bij lesbische meisjes is er geen leeftijdsverschuiving en ligt de coming out leeftijd op 15,9 jaar. Met andere woorden meisjes komen op jongere leeftijd uit de kast dan jongens.

Volgens de onderzoekers dragen televisieprogramma's als Uit de Kast bij aan het op jongere leeftijd uit de kast komen van holebi's. Verder blijkt de acceptatie van holebi's nog niet broekscheurend. Zo vinden bijna alle jongeren het ok als een jongen en een meisje zoenen op straat, maar keurt de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als het gaat om twee jongens. Voor twee zoenende meisjes geldt dat 16% van de jongens dit afkeurt en een kwart van de meisjes.

Toch blijkt coming out voor de meeste jongeren geen reden om een vriendschap te verbreken. Slechts 7% van de jongeren (12% van de jongens en 3% van de meisjes) zegt dat ze een vriendschap zouden verbreken als n van hun vrienden homo of lesbisch zou zijn. Dit alles blijkt uit cijfers van het onderzoek Seks onder je 25ste 2012, dat is uitgevoerd door Rutgers WPF en Soa Aids Nederland.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 January, 2012 en 6816 keer gelezen.