3 Belgische senatoren komen op voor slachtoffers homofobisch geweld.Enkele senatoren van Open Vld en eentje van sp.a willen dat slachtoffers van homofobisch geweld anoniem een klacht kunnen indienen. Volgens de senatoren is het aantal aangiftes ongeloofwaardig en moeten er meer zijn.

Open Vld-senator Nele Lijnen (foto links) heeft samen met de senatoren Bart Tommelein (Open Vld) en Bert Anciaux (sp.a) een voorstel ingediend dat slachtoffers van homofoob geweld de mogelijkheid moet bieden om anoniem klacht in te indienen. Lijnen wijst er op dat de geringe aangiftebereidheid niet zonder gevolgen blijft. Zo heeft de politie onvoldoende inzicht in de problematiek rond homofoob geweld waardoor de daders moeilijker kunnen worden gevat. Bovendien voelen de slachtoffers zich in de steek gelaten door de maatschappij.

Lijnen stelt dat het aantal aangiften van homofobisch geweld ongeloofwaardig is. Volgens haar waren er in 2009 slechts 56 aangiftes. In 2010 zou het gaan om 43 klachten. Lijnen zegt dat uit onderzoek via holebiwebsites bij 5.327 deelnemers blijkt dat 45% van hen reeds slachtoffer is geweest van homofobisch geweld. De indieners zien het voorstel als een voorzet aan de regering. In het federale regeerakkoord wordt expliciet verwezen naar de noodzaak om initiatieven te nemen om de aangiftebereidheid bij slachtoffers van homofoob geweld te verhogen.

In Nederland is anoniem aangifte doen recent landelijk ingevoerd nadat uit proefprojecten was gebleken dat daardoor het aantal gerapporteerde feiten toeneemt en ook de pakkans van de daders groter wordt. In het voorstel van de Open Vld senatoren zullen de klachten, net als in Nederland, ook via het internet ingediend kunnen worden. Dat zou de aangiftedrempel serieus verlagen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
BELG HOLEBI'S KIJKEN UIT NAAR SAMENWERKING MET EX-HOLEBI METER & NIEUWE MINISTER JUSTITIE.
REGERING DI RUPO NEEMT OPKOMEN VOOR HOLEBI'S OP IN REGEERAKKOORD.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
GEZOCHT VLAAMSE HOMO'S, LESBIENNES EN BISEKSUELEN.
HOMO'S WILLEN JAREN VAN LEVEN OPGEVEN VOOR...
REPUBLIKEINSE PRESIDENTSKANDIDAAT IN TOP 10 GOOGLE MET ANALE SEKS.
PRIESTER VOOR DE RECHTER OMDAT HIJ OPKOMT VOOR HOLEBI'S.
HET HOLEBI INFO FORUM IS TERUG - MET DATING.
HOMO STUDENTEN SLAVEN VOOR HET MIDDEN OOSTEN.
TWEE NIEUWE AMERIKAANSE STATEN WAAR HOLEBI'S LEGAAL MOGEN PARTNEREN.
NIEUWE VLAAMSE HOMO FILM OP KOMST + TRAILER.

LEES OOK:
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - ANDER NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - BUITENLANDS NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - SHOWBIZZ NIEUWS.
HOLEBI NIEUWS JAAROVERZICHT - BINNENLANDS NIEUWS.Bron: Open Vld

Dit bericht is gepost op 08 January, 2012 en 2945 keer gelezen.