Je leest:

Acht hardnekkige misverstanden over SOA's.

Jongeren (maar soms ook ouderen) blijken er regelmatig naast te zitten als het aankomt op de SOA-feiten. Zo denken sommige tieners dat de genitaliën wassen na seks, bescherming biedt tegen SOA’s. En dat je via contact met een publiek toilet een SOA kunt oplopen. Dokterdokter onderscheidt feit van fictie en geeft uitleg over besmetting met en bestrijding van een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening).

Misverstand 1: Genitaliën wassen na seks biedt bescherming tegen SOA’s.
Feit: Douchen biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Sterker nog, bij vrouwen vergroot het zelfs de kans op het verkrijgen van één, blijkt uit onderzoek van het American Journal of Obstetrics and gynecology. Vaginiaal douchen na seks verandert de zuurtegraad in de vagina, wat de natuurlijke afweer tegen infecties als SOA’s verstoort.

Misverstand 2: Via contact met een publiek toilet kun je een SOA oplopen.
Feit: SOA’s worden overgebracht via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond. Organismes die SOA’s veroorzaken, kunnen maar zeer kort buiten het menselijk lichaam overleven. Van een (vieze) toiletbril zul je dan ook geen SOA oplopen.

Misverstand 3: Van de eerste keer seks kun je geen SOA krijgen.
Feit: Het maakt niet uit of het de eerste of de honderdste keer is dat je seks hebt, als je partner een SOA heeft dan kan hij of zij deze op je overdragen. Sterker nog, heb je één keer seks met een partner met chlamydia, gonorroe of syfilis, dan wordt de kans dat je een SOA als souvenir meekrijgt geschat op dertig tot vijftig procent. De besmettingsgraad ligt enorm hoog. Één keer onveilige seks is dan ook meer dan genoeg om een SOA op te kunnen lopen.

Misverstand 4: De pil biedt bescherming tegen SOA’s;
Feit: Met de pil laat je het lichaam als het ware denken dat er een zwangerschap is, waardoor er geen eisprong meer plaatsvindt. Het biedt daarmee bescherming tegen zwangerschap. De pil heeft niets van doen met bescherming tegen SOA’s.

Misverstand 5: Twee condooms bieden twee keer zoveel bescherming.
Feit: Condooms zijn zo ontworpen dat één volstaat. Twee condooms over elkaar heen gebruiken werkt ave rechts, door de frictie die ontstaat. Hierdoor kunnen scheurtjes en lekkage ontstaan. Houd het simpel en gebruik iedere keer als je seks hebt één condoom. Belangrijk om te weten: doe de condoom om zodra er sprake is van een erectie en niet na voorspel. Tijdens voorspel kan voorvocht vrijkomen wat kan leiden tot een SOA of (ongewenste) zwangerschap.

Misverstand 6: Je kunt dezelfde SOA maar één keer in je leven oplopen.
Feit: Voor de virale SOA’s zoals HIV en herpes geldt: zodra je besmet bent, is dit levenslang. Je kunt wel andere strengen van hetzelfde virus oplopen als je onveilige seks blijft hebben. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis gaat dit niet op. Eenmaal behandeld en genezen, ben je weer net zo vatbaar voor deze SOA’s. Jonge meisjes moeten helemaal opletten. De tweede keer dat zij chlamydia krijgen, worden de voortplantingsorganen nog ernstiger aangetast. Het is dan ook van groot belang dat zij goed voorgelicht worden over veilige seks na behandeling van chlamydia, om verdere schade in de toekomst te voorkomen.

Misverstand 7: Van antibiotica gaat een SOA weg.
Feit: Bacteriële SOA’s zoals bijvoorbeeld chlamydia kunnen inderdaad effectief met antibiotica bestreden worden. In 95 tot 98% van de gevallen zal de bacteriële infectie er door verdwijnen. Maar soms is de schade al verricht als de infectie al enige tijd in het lichaam rondwaart, voor aanvang van de behandeling. Virale SOA’s zoals genitale herpes, genitale wratten, hepatitis B en hiv-infectie worden bestreden met antivirale medicijnen waarmee de klachten, zij het soms moeilijk, verminderen. Virale soa’s zijn echter niet geheel te genezen waardoor klachten 'spontaan' kunnen terugkomen. Dragers kunnen anderen blijven besmetten. De afwezigheid van klachten wil niet zeggen dat er geen gezondheidsrisico's zijn.

Mythe 8: Van orale of anale seks kun je geen SOA krijgen.
Feit: De huid aan de binnenkant van je mond en endeldarm is kwetsbaar en lang niet zo sterk als de huid aan de buitenkant van je lichaam. Daarom is het eenvoudig om via deze plekken infecties over te dragen. De kans om via anale of orale seks een SOA op te lopen is even groot als via vaginale seks.

EXTRA
Alle info + foto's over SOA'S raadpleeg de holebi info GIDS

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 October, 2011 en 6443 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zesde West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 


Buitenlands nieuws

Vijftigtal landen, waaronder België, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecteren

 

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 


Showbizz & Sport

Facebook verwijderde onschuldige foto van lesbisch zangeressen duo.

 

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's