Je leest:

Coming Out Dag in Vlaanderen, het verhaal van staatssecretaris Bruno de Lille en meer...

Op Coming Out Dag wordt in tal van landen stilgestaan bij de positie van LGBT's. De eerste Coming Out Dag vond plaats in de Verenigde Staten op 11 oktober 1988. Voor deze datum werd gekozen omdat een jaar eerder, op 11 oktober, de National March on Washington for Lesbian and Gay Rights plaatsvond.

"De historische fundamenten van de Coming Out Day zijn nog steeds actueel. De cijfers liegen er niet om: dubbel zoveel homojongens als heterojongens proberen zelfmoord te plegen tijdens hun puberteit, bij lesbische meisjes is dat zelfs 5 keer zoveel als bij heteromeisjes. Ook vandaag blijft uit de kast komen dus een moeilijk proces," zegt Wel Jong niet Hetero op zijn website.

Staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) vertelt op zijn website over de Coming Out Dag en doet tevens zijn eigen Coming Out verhaal. Daarnaast deed de deredactie.be een oproep aan mensen om hun Coming Out verhaal te doen, onderaan de tekst van De Lille kan je links vinden naar enkele van deze verhalen. En lees verder op onze website ook over de Coming Out Dag in Nederland en de rest van de wereld. (link onderaan)

Bruno De Lille:
Het is de internationale coming-out-dag. Geen idee wie die dag uitgevonden heeft. Maar het is sowieso nuttig zo’n dag te hebben. Het is goed om geregeld te herinneren aan het feit dat holebi-zijn nog altijd niet volledig aanvaard is en dat veel holebi’s nog altijd gepest of zelfs fysiek lastiggevallen worden gewoon omdat ze zijn wie ze zijn. Heel wat holebi-jongeren voelen zich trouwens eenzaam en hebben een laag zelfbeeld. De cijfers zijn bekend maar blijven schokkend: dubbel zoveel homojongens als heterojongens proberen zelfmoord te plegen tijdens hun puberteit, bij lesbische meisjes is dat zelfs 5 keer zoveel als bij heteromeisjes. Dus ja, een coming-out blijft ook vandaag een moeilijk proces.

Zelf weet ik de boeken met seksuele voorlichting in de bibliotheek van Wevelgem nog altijd blindelings staan. Internet was er toen nog niet. En tv hadden we niet. Een andere manier om aan informatie te komen over homo-zijn was er dus niet. Niet dat alle informatie up-to-date was. Er zaten een paar oudere boeken tussen die me niet echt vrolijk maakten maar gelukkig - ’t was intussen eind jaren ’80 - stonden er ook enkele boeken tussen op maat van de puber die ik toen was. Het had trouwens wel iets spannends: ik vermoedde dat het bibliotheekpersoneel dat rek toch net iets meer in de gaten hield dan dat met de gewone jeugdromans en ik verwachtte me altijd aan “en wat is onze jongeman aan het lezen?”.

OK, ik was een laatbloeier maar ik wist toen helemaal nog niet zeker dat ik homo was. Ik was daar eigenlijk – eerlijk waar – niet mee bezig geweest tot een aantal jongens op school (in het derde of vierde middelbaar was dat geloof ik) me ‘janet’ begonnen te noemen (en alle variaties daarop). Het was een verschrikkelijk schooljaar, ik had het gevoel overal buiten te staan, voelde me gepest en zeer verward en … thuis kon ik daar niet mee afkomen dacht ik. Niet dat ze homofoob waren maar als het onderwerp ter sprake kwam, was het toch nooit op een positieve manier. En dus ging ik naar de bib.

Het heeft uiteindelijk nog tot mijn 19de geduurd voor ik echt mijn coming-out gedaan heb. Toen pas had ik mijn eerste vriendje. En ik had mezelf namelijk twee dingen voorgenomen: ik wou het thuis vertellen voor ik twintig was maar ik wou eerst eens echt met een jongen gevrijd hebben. Om zeker te zijn (ik weet het, het klinkt vreemd maar hé, ik was 19 en dus jong en onnozel :-). Een paar weken later heb ik het dan opgebiecht aan mijn moeder. Ik was bang dat mijn vader slecht zou reageren en had dus gewacht tot hij voor zijn werk naar het buitenland moest. Dat bleek achteraf niet zo’n fantastisch idee: mijn moeder was in alle staten. Het enige wat ze over haar lippen kreeg was “ik heb het altijd gevreesd” en toen begon ze te huilen. Een heel weekend lang. Een vrolijke coming-out was het dus niet. Mijn vader reageerde achteraf een stuk beter. “Wat heb ik van je moeder gehoord?” zei hij. “Enfin, er moeten er van alle soorten zijn op de wereld.” En daarna nog iets over veilig vrijen en zo.

Vijf jaar heeft het mijn ouders gekost voor ze er geen moeite meer mee hadden. Eigenlijk tot het moment dat ze mijn huidige man hebben leren kennen. Je zou kunnen stellen dat ze er evenveel tijd over gedaan hebben als ikzelf. Alleen had ik op dat moment wel wat meer steun gewild. Want als je het gevoel hebt dat je nooit eens met een vriendje kunt thuiskomen, nooit eens kunt uithuilen over liefdesverdriet, een heel stuk van je leven verborgen moet houden … dan weegt dat door. Later zei iemand me dat mijn moeder bang was dat ik het door mijn homo-zijn erg moeilijk zou krijgen. En er zijn inderdaad wel heel wat moeilijke momenten geweest maar het ironische is dat een deel van die moeilijkheden er waren omdat ik het gevoel had dat ik met mijn verhaal niet thuis mocht komen.

Intussen heb ik mijn coming-out wellicht al duizend keer overgedaan. Het stopt namelijk nooit. Elke keer als je aan iemand wil zeggen dat je verliefd op hem bent, elke keer als de nieuwe collega’s vragen hoe het met je vrouw gaat, elke keer als je op vaderdag bloemen gaat kopen voor je man (moet meneer zelf zijn boeketje komen halen van madam?), … moet je weer heel de uitleg doen. Dus eigenlijk hoop ik dat dat op zo’n internationale coming-out dag eens niet hoeft. Dat mensen er op die dag eens niet van uitgaan dat iedereen hetero is.

Moraal van het verhaal? Dat ouders ook maar mensen zijn zeker? En dat ze hun kinderen zichzelf moeten laten zijn, zelfs al zijn ze niet altijd gelukkig met de manier waarop dat gebeurt? Of dat ouders en kinderen die elkaar graag zien, uiteindelijk erg veel aankunnen? Ach, ik ben niet zo goed in moralen. Laten we het houden bij een pleidooi voor wat meer begrip. Voor wat meer openheid. Iedereen uit de kast dus. Een hele fijne coming-out dag gewenst.

Links naar Coming Out verhalen verzameld door deredactie.be
- Verhaal 1: Twintig jaar geleden, het litteken blijft. Klik hier
- Verhaal 2: De puzzelstukjes vielen op hun plaats. Klik hier
- Verhaal 3: Waarom vertelde je dat nu niet vroeger? Klik hier
- Verhaal 4 : Ik legde mezelf seksuele schizofrenie op: Klik hier
Opmerking: mogelijk komen er in de loop van de dag nog meer verhalen op de website van deredactie.be
Bron: volledige overname van http://brunodelille.be - en verdere bronnen: deredactie.be en wjnh.be

Dit bericht is gepost op 11 October, 2011 en 3510 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 


Showbizz & Sport

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.