Je leest:

11 oktober is internationale Coming Out Dag...Vandaag is het Coming Out Day, die vooral wordt gevierd in Engels sprekende landen, maar ook in landen als Nederland en België. De eerste Nationale Coming Out Day ging door op 11 oktober 1988 om de tweede editie van de Holebi Mars in Whashington DC, een jaar eerder, te vieren.

De stichters van de Coming Out dag zijn Robert Eichberg en Jean O'Leary. Het doel van de Mars en de Nationale Coming Out dag is overheden wakker te schudden betreffende holebi en transgender rechten, en de bevolking laten weten dat er ook holebi's en transgenders bestaan. Op Nationale Coming Out dag worden mensen opgeroepen om uit de kast te komen als homo, lesbisch, biseksueel of transgender. Maar ook hetero's worden opgeroepen om uit de kast te komen, waarbij ze zeggen 'ik ben holebi-vriendelijk'. Coming out wil zeggen er voor uit komen dat je homo lesbisch of bi of transgender bent. Soms noemen we het ook: 'uit de kast komen'. Mensen die er nog niet voor zijn uitgekomen zitten dan nog in de spreekwoordelijke kast.

In de UK organiseert de Lesbian & Gay Foundation (LGF) dit jaar een 24 uurs Coming Out telefoonlijn waar iedereen terecht kan met vragen en opmerkingen rond holebi's en transgenders. Verder zijn er her en der ook activiteiten gepland. In de VS wordt de Coming Out dag wel uitbundig gevierd. In verschillende staten en steden worden allerlei activiteiten, debatten en kleine optochten georganiseerd. In Suriname wordt dit jaar voor het eerst de Coming Out dag georganiseerd van 7 tot 11 oktober zijn er tal van activiteiten. De Surinaamse holebi's willen een voorbeeld zijn voor de vele Surinamers die nog niet uit de kast zijn. Het land staat nog in de kinderschoenen wat betreft de aanvaarding van holebi's en transgenders en er heerst nog veel homofobie, ook onder de politici. Voor Belgié zie link onderaan of zie bij binnenlands nieuws op onze holebi.info website.

In Nederland gaat de Coming Out dag door sinds 1989. Dit jaar werden er ruim een half miljoen posters met een regenboogvlag (symbool holebi's) verspreid met als doel deze op te hangen naar aanleiding van de internationale Coming Out Dag. Het COC (Nederlandse holebifederatie) meldt dat één derde van de holebi's op het werk nog in de kast zit. De cijfers zijn gebaseerd op die van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De poster dient als hart onder de riem voor mensen die nog uit de kast moeten komen, of ze dat ook echt doen, moet natuurlijk hun eigen keuze zijn.

Verder hangen er op verschillende Nederlandse bedrijven vandaag de posters die aandacht vragen voor de Coming Out Dag. De poster hangt vandaag ook in de Nederlandse Tweede Kamer. D66-parlementariër Pia Dijkstra gaf de poster een mooi plaatsje in het Kamergebouw in Den Haag. “Met deze poster wil ik bijdragen aan de acceptatie van homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders op hun werkplek”, stelt Dijkstra. “Ik roep alle werknemers van Nederland op mee te doen met deze posteractie van het COC en de Gay Krant.” D66 wil de acceptatie van homo’s op de werkvloer bevorderen en roept het kabinet op de bestaande homo-hetero alliantie voor werk uit te breiden. Door deze alliantie kennen inmiddels 21 grote bedrijven zoals Shell, KLM en Philips een roze netwerk dat werkt aan een homovriendelijke werkvloer. Pia Dijkstra: “Ik wil dat naast grote bedrijven ook het Midden- en Kleinbedrijf worden bereikt. Homofobie komt helaas nog steeds voor bij zowel grote als kleine bedrijven. Ik wil daarom dat het kabinet zijn best gaat doen om alle werknemers in Nederland te bereiken.”

Daarnaast gaven General Manager van Shell Pernis Bart Voet, COC-voorzitter Vera Bergkamp en een prominente vertegenwoordiger van FNV vanmorgen het startschot voor de nationale Coming Out Dag. De dag staat dit jaar in het teken van de acceptatie op de werkvloer, onder het motto ‘uit de kast werkt beter!’ Volgens COC-voorzitter Bergkamp is aandacht voor acceptatie op het werk hard nodig: ‘Een derde van de LHBT’s is op het werk niet uit de kast, vaak uit angst voor negatieve reacties van collega’s. Dat is niet goed voor de werknemer en niet goed voor het bedrijf.’ De Coming Out Dag poster wordt op 11 oktober, behalve bij Shell, opgehangen bij bedrijven als PostNL, De Nederlandsche Bank, Cisco, FNV en ABN AMRO, ook tal van horeca en winkels en vele anderen doen mee.

In Utrecht vindt vandaag naar aanleiding van de Coming Out Dag een conferentie plaats over de acceptatie van LHBT's op school. Doel is een tweejarig project rond acceptatie vorm te geven voor Utrechtse scholen. Doelgroep daarbij zijn leerlingen en studenten in de leeftijd van 12 tot 23 jaar, in het bijzonder allochtone jongeren en, zoals de organisatie het zelf noemt, 'behoudende autochtone jongeren'.

Verder werd in Nederland naar aanleiding van de Coming Out Dag de gids Coming Out Churches gepresenteerd, deze gids geeft een overzicht van Nederlandse kerken waar holebi's welkom zijn. In de gids wordt verder ook gekeken in hoeverre kerken gastvrij zijn, of ze bijvoorbeeld koppels van hetzelfde geslacht willen trouwen of niet. Het boekwerkje kwam uit ter gelegenheid van het feit dat 25 jaar geleden het eerste kerkelijke ‘homohuwelijk’ werd gesloten: dat was binnen een remonstrantse gemeenschap.

Een greep uit ons overige nieuws:
Coming Out Dag in Vlaanderen, het verhaal van staatssecretaris Bruno de Lille en meer...
Stem meer voor de Belgische Homo Top 100 - Ook voor hetero's.
Poolse verkiezingen grote stap vooruit voor holebi's en transgenders in homofobisch Polen.
Top 20 van 100 meest belangrijke momenten in de holebi sport geschiedenis.
Lady Gaga als zangeres en opvolgster Freddie Mercury in Queen.
Zuid-Afrikaanse politie zoekt seriemoordenaar of homofobe moordenaarsgroep van homo's.
Chaz Bono, transseksuele zoon van Cher steelt show in Dancing with the stars + filmpje.
Tiener van school gestuurd na zelfmoord 14-jarige homo.
Nieuw vaccin mogelijk heilige graal die van hiv lichte infectie kan maken.
Nederland heeft problemen met homo's en lesbiennes, Tweede Kamer debat op komst.
Paul de Leeuw in Polen: 'Jezus was biseksueel' + filmpje, en weldra met nieuwe show terug op Tv.
Vader mishandelde jaren lang zoon om hem hetero te maken.
Goed nieuws voor Belgische homo & lesbische ouders.
Modern Family vanaf NU op de Vlaamse buis. Humo had gesprek met homo acteur/personage.
Wereldwijd grote toename onveilige seks onder jongeren.
Tom Lanoye schrijft Boekenweekgeschenk.
Nieuw Nederlandstalig kinderboekje met holebi-thema uit.
Meer nieuws: Klik hier


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 11 October, 2011 en 3668 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie heeft eerste transgender vicepremier.

 

Holebi's en transgenders op de vlucht, een rapport van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

 

Ook in deze West-Vlaamse gemeente komt er een regenboogzebrapad.

 

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zesde West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders anno 2020 nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties.

 

Onderzoekers vinden oorzaak van meer migraine onder holebi's.

 

Vijftigtal landen, waaronder België, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecteren

 

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger overvallen en mishandeld in eigen woning.

 

Facebook verwijderde onschuldige foto van lesbisch zangeressen duo.

 

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.