Radiopresentator Tom De Cock verzwijgt homo zijn als hij bloed geeft, ook andere homo's zwijgen soms, holebifederatie niet blij.

Homo's mogen in ons landje, net zoals in vele andere landen geen bloed geven. In landen als: ItaliŽ, Portugal, Rusland, Thailand, Zuid-Afrika, Zweden, Japan, AustraliŽ en sinds kort ook Engeland, Schotland en Wales mag dat wel. Radiopresentator Tom De Cock (27) van MNM geeft bloed aan het Belgische Rode Kruis. Als homo mag hij dat niet maar naar eigen zeggen liegt hij gewoon altijd.

Volgens De Cock is hij lang niet de enige Belgische homo die zijn geaardheid verzwijgt om toch bloedonor te kunnen zijn. Het Rode Kruis noemt dat onaanvaardbaar. Het verbod op het geven van bloed door homo's is sinds de jaren tachtig van kracht om de verspreiding van hiv, het virus dat aids veroorzaakt, te voorkomen.

De Cock noemt het een dwaze en homofobe regel. Hij gaf al drie ŗ vier keer in zijn leven bloed. Een keer ook live in zijn radioshow op MNM, ironisch genoeg om de zoektocht van het Rode Kruis naar donoren te promoten. 'Dat ik elke keer aanvaard word, bewijst dat er een lek in het systeem zit. Ik ben openlijk homo. Je hoeft mijn naam maar te googelen, en je komt dat te weten,' zegt De Cock.

Elke donor moet een medische vragenlijst invullen voor hij aan de baxter mag liggen. Daarin staat letterlijk: Mannen die seks hebben met een andere man, vragen we om geen bloed te geven, ongeacht of ze veilig vrijen of niet. 'Ik lieg gewoon altijd op dat formulier', zegt De Cock. 'Ik weet wel, er bestaan statistieken die bewijzen dat homo's meer risico lopen op hiv. Maar ik voel me niet aangesproken. Die studies gaan niet over mij, en toch stigmatiseren ze een hele groep.'

De Cock en zijn partner lieten zich bij het begin van hun relatie, zes jaar geleden, testen op hiv. 'De uitslag was negatief, niet besmet dus. Sindsdien hebben we alleen seks gehad binnen onze relatie, maar dat is voor het Rode Kruis niet van tel. Dat ik zelfs geen bloed mag geven als ik veilig vrij, voelt als een kaakslag. Het insinueert dat mijn man en ik - we zijn intussen getrouwd - niet even trouw kunnen zijn aan elkaar als het gemiddelde heterokoppel. Wat uiteraard onzin is.'Pas op', gaat de radiostem voort, 'ik ben een grote voorstander van een veilige inzameling van bloed. En ik beschuldig het Rode Kruis evenmin van homohaat. Maar ze dragen wel bij tot de beeldvorming: dat homo's vreemdgaan en onveilig seks hebben.'

Recent vertelde De Cock op Twitter dat hij liegt wanneer hij bloed geeft. Daarop reageerden een twintigtal homo's die lieten weten hetzelfde te doen. Een van hen is de 20-jarige Jasper Van Biesen uit Lebbeke. 'Ik heb ook al gelogen', herhaalt hij tegenover onze krant. 'Nadien moest ik naar de dokter om mijn bloeddruk te laten testen. Had hij me op dat ogenblik gevraagd naar mijn geaardheid, had ik waarschijnlijk open kaart gespeeld.' Homofoob vindt Van Biesen te sterk uitgedrukt, maar 'ik vind het wel vreemd dat homo's geen bloed mogen geven terwijl het Rode Kruis nadrukkelijk oproept donor te worden wegens een tekort aan bloed. Ik behoor als homo zogezegd tot een risicogroep. Als na testen zou blijken dat mijn bloed besmet is, zo werd me gezegd, zou ik een brief ontvangen. En dat is niet gebeurd. Dus, ik ben gezond en wel.'

Net nu rondt de Raad van Europa een studie af, rond de vraag of homo's in de toekomst wel mogen worden toegelaten in bloedtransfusiecentra. Het Rode Kruis Vlaanderen wacht de conclusies af om de regels eventueel aan te passen. Groot-BrittanniŽ versoepelt ze alvast vanaf 7 november voor homo's die het voorbije jaar geen seks hebben gehad met mannen. 'Dat is zo mogelijk nog beledigender dan de regel nu nog is', oordeelt Tom De Cock. 'Je spuwt in het gezicht van elke homo die een liefdevolle en lichamelijke relatie heeft, zoals ik met mijn echtgenoot.'

«avaria pleit voor eerlijk invullen van vragenlijst Rode Kruis

Ook al heeft «avaria (holebifederatie) begrip voor homo's die zich beledigd voelen door de uitsluiting van het Rode Kruis, toch steunt de koepel het idee van Tom De Cock niet. «avaria vindt het niet verantwoord dat homo's de vragenlijst van het Rode Kruis bewust foutief zouden invullen.

Het Rode Kruis vraagt aan alle mannen die ooit seks hadden met een andere man, om geen bloed te geven, en dit levenslang. Tom De Cock spreekt van een "dwaze, homofobe regel". Hij heeft immers een vaste, monogame relatie en bovendien deden hij en zijn partner beiden een hiv-test, die negatief was.

«avaria heeft begrip voor homo's die zich, net als Tom, misnoegd voelen over hun uitsluiting door het Rode Kruis. Er zijn immers veel homomannen met monogame, vaste relaties en homo's die steeds consequent veilig vrijen. Meer nog: onderzoek wijst uit dat mannen die seks hebben met mannen, in vergelijking met de algemene bevolking, meer inspanningen leveren om veilig te vrijen. Toch steunt Áavaria de aanpak van Tom niet.

De hiv-cijfers zijn in ons land alarmerend hoog voor de groep van mannen die seks hebben met mannen (msm). Volgens de meest recente cijfers zou 1 op 20 Belgische homomannen hiv hebben. Bovendien kennen 1 op de 6 homo's hun hiv-status niet, omdat ze zich niet laten testen.

Dit betekent dat 1 op 20 mensen binnen een kleine groep van de bevolking het virus dragen. Doordat het aantal hiv-positieve mensen binnen deze kleine groep, toeneemt, is er sprake van een sneeuwbaleffect. 80 % van de homomannen heeft wisselende seksuele partners, blijkt uit onderzoek. De homosubcultuur kent een uitgebouwde sekshoreca, waar mannen elkaar - vaak ook via internetdating- anoniem kunnen ontmoeten. Anoniem sekscontact kan 'seksuele etiquette' in de weg staan.

«avaria krijgt af en toe berichten van homo's die bloed willen geven en zich beledigd voelen door de weigering van het Rode Kruis. De argumenten zijn: "ik vrij altijd veilig", "ik heb een monogame vaste relatie" en "ik laat me geregeld testen". Deze argumenten zijn ongetwijfeld juist en het gevoel beledigd te zijn, is daardoor begrijpelijk.

We moeten echter beseffen dat veilig bloed de absolute prioriteit is. We moeten als gemeenschap de feiten en de cijfers onder ogen durven zien. Het Rode Kruis baseert haar weigering van msm op de statistische kans dat een man die seks heeft met mannen, besmet zou kunnen zijn. «avaria vindt de levenslange weigering buiten proportie, en vraagt al jaren aan het Rode Kruis om dat criterium aan te passen, zoals dat bijvoorbeeld in Groot BrittanniŽ zal gebeuren. Dat neemt niet weg dat Áavaria begrip heeft voor het feit dat het Rode Kruis msm uitsluit, ongeacht de aard van de seksuele relatie(s) die ze hebben.

Onderzoekers geven aan dat er veel risico is op hiv-besmettingen binnen vaste relaties. Het kan gebeuren dat een man oprecht denkt dat hij steeds veilig vrijt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Een vergissing bij een bloeddonor die tot een kleine groep behoort waar hiv procentueel veel meer aanwezig is, kan grotere gevolgen hebben dan een gelijkaardige vergissing van een man die niet tot deze groep behoort. Daarom vindt Áavaria de weigering van het Rode Kruis, behalve dan de levenslange termijn, gerechtvaardigd.

«avaria zal in het najaar, met een denkdag voor de beweging, een start maken met een diepgaande en brede discussie over het seksuele gedrag van homomannen. Het doel van deze discussie zal zijn om de complexiteit van hiv bij msm te doorgronden, om op die manier samen strategieŽn te ontwikkelen om homomannen en hun partners te beschermen.

Een greep uit ons overige nieuws:
Hetero's verslaan homo's op het vlak van onveilige anale seks.
10-jarig transseksueel meisje door iedereen aanvaard behalve door...
Homo's mogen onder voorwaarden bloed geven, holebi's en EU niet blij.
Vlaamse holebi's en zelfmoord - «avaria (holebifederatie) bezorgd om hoge cijfers.
Huidskleur beÔnvloedt beoordeling homo's.
De 20 leukste seksweetjes op een rijtje..
De nieuwe ZiZo (holebi-zine) is weer uit, en weer vele prijzen te winnen...
Lesbische relatie van actrice met fotografe volop in de belangstelling.
De relatie tussen een lange ringvinger bij mannen en zin naar seks.
Ook Vlaamse holebi's gingen terug naar school.
Nederlanders meest tolerant t.o.v holebi's van alle Europeanen, maar holebi's denken er anders over.
Amerikaans rapper heeft probleem met homo's in de kast.
Super rijke Belg stevent af op duurste scheiding ooit, want hij is nu met een man.
Google eert Freddy Mercury met doodle + filmpje.
Striptekenaar Jan Kruis brengt homo parodie op Jan, Jans en de kinderen.
Meer nieuws: Klik hierholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 September, 2011 en 5677 keer gelezen.