Onderzoek - Nederlanders meest tolerant t.o.v holebi's van alle Europeanen, maar holebi's denken er anders over.

Nog maar 10 procent van de Nederlanders staat afwijzend tegenover homoseksualiteit. Maar op het werk blijven er collega`s die vervelende vragen stellen, flauwe grappen maken, of hun homo- of lesbische collega belachelijk maken. En kussende holebi's zien Nederlanders ook niet graag.

Vergeleken met andere Europeanen, hebben Nederlanders de meest tolerante opvattingen over homoseksualiteit. Rusland bungelt in een internationale vergelijking onderaan, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport over acceptatie van homoseksualiteit, dat vandaag verschijnt.

Maar wanneer het gaat om zoenende homo's en lesbiennes zien we een heel ander plaatje. 41% van de Nederlanders noemt twee in het openbaar zoenende mannen aanstootgevend, bijna 30% zegt hetzelfde over twee vrouwen. Gelijke rechten voor huwelijk en adoptie worden in Nederland het meest onderschreven. Vooral in Oost-Europese landen zoals RoemeniŽ, Polen en Letland is er weinig draagvlak voor openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo en lesbische koppels en voor het recht op adoptie door koppels van hetzelfde geslacht.

Verder zouden Nederlanders ook het minst van alle Europeanen opzien tegen een homoseksuele regeringsleider, en hebben ze gemiddeld evenmin problemen met een homo koppel naast zich in de straat, of met een homo leerkracht in de klas van hun kinderen. Ook in een vergelijking in de tijd komt Nederland er goed af: stond in 2006 nog 15 procent van de bevolking negatief tegenover homoliefde, in 2010 was dat gedaald tot 10 procent.

Maar tegenover de internationaal hoge cijfers voor acceptatie van homoseksualiteit, staat het gevoel van de Nederlandse homo's, lesbiennes en biseksuelen zelf. 21% van de mannen en 13% van de vrouwen voelt zich nu onveiliger dan vorig jaar. Driekwart van hen wijt die terugval vooral aan berichten in de media over geweld tegen holebi's, al geeft ook bijna 30% aan zelf geconfronteerd te zijn met agressie. Of het geweld daadwerkelijk is toegenomen, is volgens Keuzenkamp niet duidelijk. Ze maakt een vergelijking met het algemene veiligheidsgevoel: mensen voelen zich minder onveilig, niet omdat ze zelf slachtoffer zijn, maar omdat ze er over hebben gelezen.

In de groep van mensen met bezwaren tegen holebi's zijn niet-westerse allochtonen, orthodox-religieuzen en jongeren oververtegenwoordigd. Met jongeren worden kinderen van onder de zestien bedoeld. Zij hebben volgens onderzoekster Saskia Keuzenkamp vaker moeite met afwijkend gedrag dan de iets oudere jeugd. De mate van orthodoxie is niet afgemeten aan het kerkgenootschap, maar aan het kerkbezoek. Trouwe kerkgangers zijn minder tolerant dan het gros van de Nederlanders.

Van de aanhangers van politiek partijen denken PVV-kiezers het vaakst negatief over homoseksualiteit. Zij worden gevolgd door CDA-stemmers. Uit onderzoek dat het Sociaal Cultureel Planbureau deed, blijkt dat 11 procent van de PVV-aanhang negatief is over homo's. De PVV profileert zich juist als voorvechter van homo-tolerantie en is voorstander van een keiharde aanpak tegen plegers van geweld tegen homo's. Ook bij CDA-stemmers is een grote groep niet positief over homo's, daar is 8 procent negatief. Kiezers van GroenLinks, D66 en de SP staan met minst negatief tegenover homo's.

Het SCP presenteert vandaag ook een studie naar de ervaringen van holebi's op het werk. 20% houdt zijn of haar seksuele voorkeur voor zich, ongeveer 80% is er op het werk open over. Van de laatste groep wordt een minderheid geconfronteerd met negatieve reacties, mannen meer dan vrouwen (14% tegen 5%). Over het algemeen gaat het dan om vervelende vragen, afkeurende blikken, flauwe grapjes of belachelijk maken. Als reden waarom 18% van de mannen en 15% van de vrouwen niet open is over de seksuele geaardheid noemt de helft als reden dat het de collega's niets aan gaat. De andere helft zegt dat men seksuele voorkeur niet relevant vindt. En iets minder dan de helft noemt (ook) angst voor negatieve reacties een reden om te zwijgen. Keuzenkamp waarschuwt dat hieruit niet afgeleid kan worden dat homo's vaker worden lastiggevallen op het werk dan hetero's, simpelweg omdat niet onderzocht is hoe vaak hetero's worden gepest op het werk, om andere redenen dan hun seksuele voorkeur.


Bronnen: trouw.nl, volkskrant.nl, Reformatorisch Dagblad, nos.nl

Dit bericht is gepost op 06 September, 2011 en 4162 keer gelezen.