Jongeman bijna doodgeslagen en gewurgd in Brussel omdat hij homo is + Update parket laat daders vrij.


In de nacht van 12 op 13 juni is een man zwaar aangevallen en bijna gewurgd omdat hij homo is. Volgens zijn advocaat ging het om een gerichte misdaad die alleen tot doel had de geaardheid van de man aan te vallen.

Na een nachtje stappen werd Bart samen met een Spaanse vriend in de nacht van 12 op 13 juni in de buurt van het Beursgebouw aangevallen. Eerst werd hij beledigd en daarna hardhandig aangepakt.. De daders zouden twee mannen van Noord-Afrikaanse origine zijn. Het nieuws werd bekend gemaakt via Facebook en werd nadien bevestigd door strafpleiter Mary.

Volgens een vriend van het slachtoffer was Bart in Brussel met een vriend van hem die uit Barcelona op bezoek was. "Die jongen ziet er nogal ‘vrouwelijk’ uit. Ze liepen voorbij een pittabar en er werd van in het café iets naar hen geroepen en gelachen."

De vriend vervolgt: "Bart en Rolando liepen door, maar twee mannen, van Noord-Afrikaanse origine, die vanop het terras rechtgesprongen waren, hielden hun tegen. Bart is toen na een aantal opmerkingen dadelijk in het gezicht geslagen en dan heeft een van de twee mannen hem trachten te wurgen." Bart werd in het restaurant geslagen en geschopt. Er werd zelfs met een stoel op hem ingebeukt. Daarop belde de eigenaar van de zaak de politie. Bart overleefde de aanval wonderwel. De vriend uit Barcelona bleef ongedeerd.

Volgens Mary gaat het om een misdaad die gericht was tegen de geaardheid van het slachtoffer. "En dat terwijl in onze rechtsstaat ieder mens op zijn gemak een pita moet kunnen gaan eten zonder lastiggevallen te worden", besluit de advocaat.

Actie tegen homohaat in Antwerpen en Gent:
Het Roze Huis, de holebi- en transgenderkoepel van de Provincie Antwerpen, reageert geschokt. “Net deze week hangt onze stad vol regenboogvlaggen, ter gelegenheid van het Antwerp Pride festival,” vertelt voorzitter Sven Pichal. “We willen de hele stad laten zien dat holebi- en transgender zijn ok is, ongeacht culturele achtergrond. En dat vieren we op talloze locaties.” Om haar ongenoegen te uiten, roept de organisatie alle holebi’s, transgenders en hetero’s, allochtonen en autochtonen op om naar de slotmanifestatie van de Antwerp Pride op de Grote Markt te komen nu zondag. “Met een symbolisch fluitconcert maken we duidelijk dat homohaat geen plaats heeft in onze steden,” aldus Sven Pichal.

“We delen fluitjes uit aan de aanwezigen op de Grote Markt. Om 16u30, vlak voor het optreden van Will Ferdy, maken we dan gedurende één minuut een hels kabaal,” zegt coördinator Joke Weckesser. De komende dagen neemt Het Roze Huis nog contact op met andere (Antwerpse) organisaties om deze actie mee vorm te geven. Vlaamse koepel çavaria is alvast van de partij. “Het zou mooi zijn als we hiervoor allianties kunnen sluiten tussen de holebi-, transgender- en allochtone bewegingen in onze stad” besluit ondervoorzitter Tuur Van Hove. Praktisch: Zondag 26 juni 2011 - 16u30 - Grote Markt Antwerpen - Voorzitter Sven Pichal geeft om 16u15 tekst en uitleg aan de stand van Het Roze Huis op het festival.

In Gent vindt de actie één dag eerder plaats, op zaterdag (25 Juni).
Plaats van afspraak: de Vrijdagsmarkt vanaf 14.00 uur. Eerst zullen de aanwezigen één minuut stilte te houden, daarna zullen ze luidkeels roepen I'm Proud To Be ...Gay. De organisatoren vragen om ook een roosje in roze kleur mee te brengen of op te spelden. Na de actie willen de organisatoren op de vrijdagmarkt een muzikaal feestje houden.

Update: 22:30u - Parket liet aanvaller homo na verhoor vrij
Het Brusselse gerecht is nog op zoek naar de twee mannen die in de nacht van zondag 12 op maandag 13 juni Bart aanvielen en hem bijna wurgden. Kort na de feiten werd er al een verdachte opgepakt, maar die werd door het Brusselse parket op vrije voeten gesteld. Op basis van camerabeelden kon één verdachte worden opgepakt: de derde aanvaller. Die is na verhoor door het parket vrijgelaten. Naar de twee andere aanvallers wordt nog gezocht.

Eerder kon je bij ons lezen:
Een op acht Belgische holebi's slachtoffer van agressie.
Belgische politie neemt homohaat niet serieus

Een greep uit ons overige nieuws:
Opsporing verzocht moordzaak Oostende, politie zkt getuigen, maar ook eerdere homo bi slachtoffers.
Overheid neemt expert in dienst die holebi's kan genezen.
20-jarige homo acteur uit Glee gaat kinderboeken schrijven.
Eerste grote stap in goede richting voor holebi's en transgenders wereldwijd.
Britse soap krijgt meer dan honderd klachten over homo bed scène.
Nieuw lesbisch boek uit, over kinderwens en de uitvoering + trailer.
Beroemde homo televisiekok noemt homoseksualiteit onnatuurlijk, en dat is geen grap.
Aantal Belgische homohuwelijken daalt, en holebi's vaak onzeker om te trouwen.
Super mooi Nederlands meisje verovert wereld als transmodel + foto's en filmpje.
Meer nieuws: Klik hier


Bron: demorgen.be en telegraaf.nl, hln.be

Dit bericht is gepost op 21 June, 2011 en 3453 keer gelezen.