Onderzoek - Homo's hebben meer kans op kanker dan hetero's.Uit een onderzoek bij ruim 120.000 mensen in Californié blijkt dat homo mannen meer kans hebben op het krijgen van kanker dan heteroseksuele mannen. Bij lesbische vrouwen werd de hogere kans op het krijgen van kanker niet vastgesteld, wel blijkt dat lesbische vrouwen dubbel zo vaak een slechte gezondheid hebben.

Toch zou dit niet willen zeggen dat homo's automatisch meer risico lopen om kanker te krijgen. Het onderzoek, een combinatie van drie peilingen, spitst zich toe op het verleden. Dat er bij homo's meer mannen zijn die ooit kanker hebben gehad zou onder andere te wijten kunnen zijn aan hun betere overlevingskansen.

Door het resultaat hopen de onderzoekers dat andere wetenschappers zich gaan buigen over de oorzaken van het significante verschil in gezondheid tussen mannen met een verschillende geaardheid. Het onderzoek sloot wel overleden kankerpatiënten of mensen die te ziek waren uit. Verder blijkt dat bij homo's kanker gemiddeld tien jaar vroeger wordt vastgesteld in vergelijking met heteroseksuele mannen.

De onderzoekers zijn het alvast eens over het feit dat er meer onderzoek moet gebeuren om de reden te bepalen van het grotere aantal kanker gevallen bij homo's. Wat men wel al weet is dat het aidsvirus en anale en orale kanker een mogelijke verklaring kunnen zijn. Zo weet men dat het hiv virus sommige types kanker veroorzaakt. Een andere factor is het papillomavrus dat kan leiden tot anale en orale kanker kan leiden bij homo's, maar ook bij hetero's. (lees link orale seks gevaarlijker..., onderaan)

Recente cijfers over orale en anale kanker zetten wetenschappers alvast aan na te denken over de vaccinatiecampagne tegen het papillomavrus. Momenteel zijn enkel jonge meisjes de doelgroep, maar men denkt er nu aan om ook jonge mannen te vaccineren omdat het bij hen ook vaak voorkomt.

Ook andere onderzoekers wijzen op de verschillen in gezondheid als gevolg van de seksuele geaardheid. Zo is bijvoorbeeld het aantal rokers onder homo's en lesbiennes hoger dan gemiddeld. De slechtere gezondheid van lesbische vrouwen zou te maken hebben met het minderheidsstress syndroom. De fysieke en psychische gezondheid zou negatief beïnvloed worden door discriminatie, vooroordelen en zelfs geweld.

Bron: gva.be

Dit bericht is gepost op 09 May, 2011 en 4639 keer gelezen.