Belgische politie neemt homohaat niet serieus.
Onze Belgische politie stelt te weinig homodiscriminatie en homohaat vast. In 2008 telde ze 34 homofobe misdrijven, in 2009 56 en in de eerste drie trimesters van 2010 43. Dat deelde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) mee in de Kamer aan Zoé Genot (Ecolo).

Deze lage cijfers zijn een schrik contrast met de resultaten van wetenschappelijke studies over homofoob geweld alleen. Uit onderzoek van Ehsal in Brussel blijkt dat zes op de tien Brusselse homo's slachtoffer is van verbaal homofoob geweld, 20% werd al bedreigd en 10% fysiek aangevallen.

Ondertussen registreert de Brusselse politie 6 gevallen van homodiscriminatie (en dat is ruimer dan alleen maar homofoob geweld) in 2008, 18 in 2009 en 8 in de eerste drie trimesters van 2010. In Vlaanderen nemen de vaststellingen van homohaat toe: van 4 in 2008, over 8 in 2009 tot 10 in de eerste drie maanden van 2010. Maar de cijfers blijven onrealistisch laag. De Waalse cijfers zijn meer dan dubbel zo hoog en schommelen rond de 25.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) zegt dat de politie vorig jaar een interne enquête deed over homoseksualiteit waarop vierhonderd politiemensen reageerden. Uit dit kleine onderzoek bleek dat er een behoefte is aan een intern netwerk voor holebi's. Volgens Turtelboom zijn deze politiemensen al samen gaan zitten en overewegen ze de oprichting van een aparte groep voor holebi's binnen de politiediensten, zoals die al in meerdere andere Westerse landen bestaat.

De politie organiseert sinds 2007 opleidingen inzake holebi-discriminatie, twee Nederlandstalige en twee Franstalige. Maar vorig jaar volgden amper 53 van de ruim 40.000 agenten die opleiding. De opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

Dat CGKR werd echter in het verleden herhaaldelijk bekritiseerd omdat het maar weinig doet voor holebi's. Klachten van homo's en lesbiennes worden erg vaak afgewimpeld en er is nog altijd geen plan tegen homofoob geweld, er is zelfs geen enkel beleidsvoorstel. Meestal wordt het probleem van de homohaat in enkele zinnetjes afgehandeld in veel ruimere cursussen over racisme. Het CGKR heeft na twee jaar aandringen ook nog altijd geen beleid ontwikkeld om het geweld van voornamelijk (maar niet uitsluitend) allochtone jongeren tegen homo's in het Brusselse en Antwerpse uitgaansleven aan te pakken.

Het CGKR liet in 2007 een studie over discriminatie van homo's op de werkvloer doen. De Gentse professor John Vincke (Universiteit Gent) voerde ze uit bij 2.497 homo's, maar ze stelt weinig voor, want ze is niet representatief: 75% van de holebi's uit de steekproef heeft een diploma hoger onderwijs en dat kan in werkelijkheid niet zo zijn!

Een overzicht van de bevindingen:

- 30% van de homo's zegt dat zijn seksuele voorkeur de keuze van zijn job beïnvloedt. Bij 28% geldt dat voor de keuze van het bedrijf waar hij gaat werken en 8% overweegt om een eigen bedrijf te starten omdat hij homo is.

- Meer dan een op de twee holebi's verzwijgt de seksuele voorkeur in de beginperiode van zijn werk. Vooral Franstaligen, vrouwen en hoger opgeleiden zwijgen.

- 12% van de homo's ervaart uitdrukkelijke homofobie (beledigingen) op zijn werk. Franstaligen, werknemers in grote bedrijven, mensen met een lager diploma en werknemers boven de 45 jaar scoren hier hoger en dus is hun situatie slechter. Liefst 7,6% van de Vlaamse holebi's rapporteert fysiek en seksueel geweld op het werk.

- Ongeveer een vijfde van de Vlaamse holebi-leraars komt op school niet uit voor zijn geaardheid. Een derde van de federale ambtenaren zegt dat het moeilijk is om er als homo voor uit te komen op het werk, slechts 10% van de federale ambtenaren vindt van niet.

- 12% van de holebi's zegt promotie gemist te hebben wegens zijn seksuele geaardheid.

Meer over het standpunt van het CGKR over homo's en over homofoob geweld vindt u op de expertenpagina van John De Wit: Klik hier

Een greep uit ons overige nieuws:
Wat moet je als Belgische holebi of transgender doen wanneer je wordt aangevallen?
Studio Brussel presentator vlucht van Antwerpen naar Gent voor homofoben.
Zoenen via internet: het kan! + filmpje hoe het moet.
Homo koppel wacht al 61 jaar om te kunnen trouwen + filmpje.
Britse premier wil geen holebi kussen op Tv.
Amerikaanse staat wil Don't Say Gay wet op school invoeren.
De Leeuw dolt met de familie Pfaff en wint internationale prijs.
Amerikaans republikeins rechter pro homohuwelijk onder vuur, omdat hij....
Beroemde helft van Vlaams BV koppel praat voor het eerst openlijk over hun relatie.
Acht paarden waaronder veulentje vermoord in homofobische zaak.
België vijf jaar holebi-adoptie, federatie wijst op knelpunten.
Amerikaans rapper met dood bedreigd omdat hij zijn cd 'Im Gay' noemt.
Moeder die teentjes van zoontje roze lakt onder vuur in de VS.
Eerste Gay Walk of Fame ster is voor holebi-icoon...
Meer nieuws: Klik hier


Bron: gva.be

Dit bericht is gepost op 05 May, 2011 en 3897 keer gelezen.Reageer op dit bericht: