Je leest:

Weekblad beschuldigd Walter Capiau na 30 jaar van pedofilie.Weekblad Dag Allemaal confronteerde Walter Capiau met het verleden. Roddels van meer dan twintig jaar geleden, volgens Walter zelfs dertig jaar geleden. Het weekblad kon het niet laten en bracht alles terug naar boven.

Walter Capiau geconfronteerd met klachten over seksueel misbruik van tienerjongers van meer dan twintig jaar geleden. Maar eerst sprak het weekblad (gelukkig) nog over wat andere zaken met Walter:

Walter is al zeventien jaar samen met Bart. Op de vraag of hij een makkelijk man is om mee samen te leven antwoord de man van de Vlaamse showbizz: 'Dat zou je eigenlijk aan Bart moeten vragen. Maar: mijn sterrenbeeld is Schorpioen. En van Schorpioenen wordt gezegd: 'Als je hen hebt als vriend, draag er dan zorg voor, want je zal nooit een betere vinden.' Dat klopt, want ik ze met honderd procent in voor de mensen die ik graag heb. Mijn gedrevenheid zou dan weer een nadeel kunnen zijn: als ik iets in mijn hoofd heb, moet het gebeuren. Zo, en niet anders. Ik zou liegen als ik zeg dat dat nog niet voor conflicten heeft gezorgd. Alles moet kloppen bij mij. Een kadertje dat scheef hangt aan de muur, dat kan niet. Maar goed. Bart is ook Schorpioen. Wel, twee Schorpioenen samen ofwel botst dat, ofwel klikt dat. En bij ons klikt het.

Walter is dertig jaar ouder dan Bart maar dat is geen enkel probleem voor het koppel. Integendeel, want naar eigen zeggen komt Walter graag in contact met jongere mensen. 'Dat houdt je jong. En ik word ook aanvaard door zijn vriendenkring. Ik ben voor hem niet 'die saaie oude man'.

In een vorig leven was Capiau getrouwd met een vrouw en kreeg hij samen met haar twee kinderen en inmiddels is hij ook grootvader van Kai die acht maanden oud is en van Milla die drieënhalf is. Walter toont zich graag een goede opa en ziet zijn kleinkinderen dan ook vaak. 'Luiers verversen, papjes maken. Ik doe dat zeer graag.'

Voor hij aan zijn showbizz carrière begon had Walter de ambitie om beroepsmilitair te worden maar dat draaide uit op niets omdat het reglement belangrijker was dan het menselijke veerstand. Daarna volgde hij drie jaar seminarie met het oog op het priesterschap waarbij hij langzaam afdwaalde naar het onderwijs waar hij uiteindelijk godsdienstleraar werd. Daarna werkte hij in de toerismesector en toen kwam de tv.

Naar eigen zeggen is Walter nog altijd gelovig. 'Maar dan heb ik het niet over mijn geloof in het kerkelijke instituut, want dat is iets heel anders. Ik heb altijd geprobeerd mezelf terug te vinden in wat ik vertelde over het geloof en dat is met tot op heden gelukt. Maar wat er vandaag met de kerk gebeurt, heeft, volgens mij althans, niet rechtstreeks met het geloof te maken. De manier waarop de kerk op dingen reageert, of niet reageert... Ik heb het zelf meegemaakt toen ik mijn job als godsdienstleraar combineerde met de presentatie van 'Tienerklanken'. Dat kon niet volgens de kerk, want de tv stond symbool voor de antichrist. Een gemiste kans, want als idool was ik het best geplaatst om met die jongeren te praten.'

Over de houding van de kerk in de zaak Vangheluwe: 'Hopelijk zwijgt men daar nu zo snel mogelijk over. Dat duwt mensen alleen maar in de put. Wat die man gedaan heeft, dat is echt erg. Maar we zouden hem best niet te veel aandacht geven.'

Twintig jaar geleden werd Capiau zelf beschuldigd van onzedige feiten met kinderen. 'Ja roddels zijn er altijd geweest. En die trok men dan gemakshalve door naar mijn uitgaansleven, of naar mijn programma 'De Kinderacademie': 'Zie, hij geeft de kindjes een kus', enzovoort..' De beschuldigingen hebben hem zeker geraakt. 'Ja. Ik had net met de Franse presentator Jaques Martin gepraat over hoe hij omging met de kinderen in zijn programma. Dat bleek allemaal spontaan te verlopen. Ik wilde dat op dezelfde manier doen, maar voor sommigen was dat genoeg om er vanalles achter te zoeken.'

'Maar je kan jezelf er niet tegen verdedigen. Het enige wat je kan doen is ontkennen. Maar toch blijven roddels en compleet losgeslagen veronderstellingen je achtervolgen. Een voorbeeld: ooit maakte ik een groepsreis, een dame, die te laat op de luchthaven aankwam stak de schuld op de taxichauffeur, hij was te laat, en reed vervolgens als een gek naar de luchthaven. Enkele dagen later vroeg ze of er voortaan een andere chauffeur kon gestuurd worden. En ja dat gebeurde toen. Maar toen werd er een klacht ingediend tegen mij wegens discriminatie. Bleek dat die chauffeur een vreemdeling was. Maar dat had mijn verzoek niets mee te maken. Ik werd volledig vrijgepleit, en toch was mijn naam als racist gemakt. Wel, zo is het ook gegaan met die roddels over mijn omgang met kinderen.'

'Er is nooit een klacht ingediend, en mocht dat zo zijn geweest dan had je het in de media wel gelezen. Ik vind het jammer dat we hier nu nog over praten, want we hebben het over geruchten van meer dan twintig jaar geleden. Geruchten bovendien die volledig bij de haren zijn getrokken. Zo van het schijnt dat... en men zegt dat... Maar er is dus niets, maar dan ook niets te vertellen.'

Toch gaat Dag Allemaal nog een stapje verder en beweert men in het tijdschrift enkele getuigen te hebben gevonden die Walter beschuldigen van seksueel misbruik. De identiteit van de twee mannen wordt niet prijs gegeven wel het gesprek dat het dagblad had met Capiau daarover:

DA: Meneer Capiau, we beschikken over getuigenissen van twee volwassen mannen die zeggen dat ze als tiener door jou zijn lastiggevallen. Het zijn dus méér dan roddels.

Walter: Euh...Ja, en wat wil je nu doen?

DA: We hebben voldoende reden om te geloven dat ze de waarheid spreken. Dan is het al te makkelijk om je er vanaf te maken met te zeggen dat het roddels zijn.

Walter: Ja. Ik weet eigenlijk niet wat je bedoelt. Allez, ik bedoel: wat er zou geweest zijn. Destijds waren er bedenkingen, maar dat is toen afgehandeld. Ik heb daar toen op gereageerd zoals het hoorde.'

DA: Die mannen waar wij het over hebben zeggen dat ze getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen. (van een van hem omschrijven we de functie die hij destijds bekleedde). Je hebt hem onder druk gezet opdat hij zijn mond zou houden.

Walter: Dat zou me sterk verwonderen.

DA: Waarom zei je trouwens dat over zaken als Vangheluwe best zo snel mogelijk wordt gezwegen?

Walter: Nee. Ik bedoelde alle dagen gaat het erover. Zoals Peter Adriaensen (de bekende kinderpsychiater) zegt dat je zulke mensen eigenlijk in de vergeetput moet stoppen, en niet telkens weer ter sprake moet brengen. Het is uit afgrijzen dat ik zeg dat we er best zo snel mogelijk over zwijgen. Ik bedoelde niet dat we er niet over mogen praten.

DA: Maar onze twee getuigen vertellen dus leugens?

Walter: Wat jij daarnet vertelde over die jongen dat is... (noemt een naam die we niet kunnen publiceren). Ik ben er zeker van dat dat een leugen is, ik wil onmiddellijk met hem geconfronteerd worden.

DA: En die andere getuige, wiens naam we niet kunnen vernoemen is ook een leugenaar?

Walter: Als zijn beweringen van dezelfde aard zijn, zou dat ook best kunnen ja.

DA: Je zegt dat er over figuren als jij vaak roddels verteld worden, maar zulke verhalen hoor je nooit over andere tv-presentatoren.

Walter: Ja, maar waar jij op zinspeelt, kwam vanuit een bepaalde hoek. Eens soort hetze tegen mij, en dat werd op eenbepaalde manier geïnterpreteerd. Dat is dertig jaar geleden waar we nu over praten.

DA: Kan jij met de hand op het hart zeggen dat je jaren geleden geen tienerjongens hebt lastiggevallen?

Walter: Wat is lastiggevallen? Ik heb verwezen naar 'De Kinderacademie', dat men het me zo kwalijk had genomen dat ik in dat programma de kinderen kuste ofzo.

DA: We hebben het niet over kussen we hebben het over seksuele handelingen.

Walter: Ja...Ik kan me niet herinneren dat ik bepaalde mensen tekort heb gedaan op dat vlak.

DA: De getuigenissen waarover wij beschikken klinken nochtans zeer overtuigend.

Walter: Misschien is een confrontatie dan beter. Het is moeilijk om me te verdedigen tegen anonieme getuigen. (noemt opnieuw de naam van de eerder vernoemde man) Ik b en ervan overtuigd dat de aanklacht van die jongen totaal vals is.

DA: Maar die andere aanklacht zou dus wel kunnen kloppen?

Walter: Ik zou niet weten wie...

DA: Bedankt voor je toelichting. We e-mailen je de tekst er nalezing.

Walter: Dat is goed, dan kan ik bekijken of het is uitgeschreven zoals het gezegd is. Ik zit de hele dag thuis.

Verder praat Walter in het Dag Allemaal interview nog over zijn carrière, zijn eerdere huwelijk met een vrouw, zijn kleinkinderen enz. Het gehele verhaal kan je lezen in de Dag Allemaal van dinsdag 26 april.

Eerder kon je bij ons lezen:
Walter Capiau en Bart zijn al zestien jaar een koppel (Okt 2010)

Een greep uit ons overige nieuws:
Studio Brussel presentator vlucht van Antwerpen naar Gent voor homofoben.
Amerikaans republikeins rechter pro homohuwelijk onder vuur.
Beroemde helft van BV koppel praat voor het eerst openlijk over hun relatie.
Acht paarden waaronder veulentje vermoord in homofobische zaak.
Amerikaans rapper met dood bedreigd omdat hij zijn cd 'Im Gay' noemt.
België vijf jaar holebi-adoptie, federatie wijst op knelpunten.
Eerste Gay Walk of Fame ster is voor holebi-icoon...
Van 6 tot 14 mei kleurt Belgié Roze (voor holebi, trans & hetero).
Wat vertellen 1 miljard zoekopdrachten over onze (hetero & holebi) seksuele fantasieën?
Na Mr Gay World...En de winnaar van Mr Gay Europe 2011 is ... + filmpjes.
Bart Kaëll en Luc voor het eerst als koppel in het openbaar en op de foto.
Meer nieuws: Klik hier


Bron: Dag Allemaal - 26.04.11

Dit bericht is gepost op 28 April, 2011 en 7439 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 september 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 

Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.

 

Ook holebi's en transgenders kunnen slachtoffer worden van verspreiding naakt beelden en wraakporno + nuttige links

 


Buitenlands nieuws

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

23 september Bisexuality Visibility Day: met welke vooroordelen hebben biseksuelen te maken.

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 

Holebi's en transgenders riskeren meer dan doodstraf in Iran.

 

Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.

 


Showbizz & Sport

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.

 

Frans Belgische film met transgender thema onder vuur, maar niet waarvoor je denkt.